Μουσικη

Ριγκολέττο και συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης στο ΠΣΚΗ

Δύο μεγάλα μουσικά γεγονότα σηματοδοτούν την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το ξεκίνημα της νέας χρονιάς

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ριγκολέττο και συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης στο ΠΣΚΗ
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου: Ριγκολέττο και συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης 

Καθώς η χρονιά τελειώνει, ανάμεσα στις πολυάριθμες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν δύο μεγάλα μουσικά γεγονότα, που σηματοδοτούν την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το ξεκίνημα της νέας χρονιάς στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ).

Η όπερα Ριγκολέττο του Τζουζέπε Βέρντι, σε πρώτη πλήρη σκηνική παρουσίαση στο Ηράκλειο, Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 19:30, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», που είναι ήδη sold out 15 μέρες πριν από την ημέρα της πρεμιέρας και η πρωτοχρονιάτικη συναυλία με μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ορχήστρες, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, με πρώτη παρουσίαση την Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024, στις 21:00, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Και στις δύο εορταστικές μουσικές εκδηλώσεις αρχιμουσικός είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης.

Ριγκολέττο και συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης στο ΠΣΚΗ

Ριγκολέττο και συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης στο ΠΣΚΗ 

Όπερα Ριγκολέττο

Τη νέα παραγωγή της θρυλικής όπερας Ριγκολέττο του διάσημου Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό του Ηρακλείου σε τρεις παραστάσεις στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Ερίκ Σεβαλιέ, με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, την Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών και τη συμμετοχή καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Οι περιπέτειες του Ριγκολέττο, γελωτοποιού της αυλής, της κόρης του Τζίλντα, του Δούκα της Μάντοβα και των ανθρώπων της αυλής και της πόλης ζωντανεύουν μαγικά. Ο Βέρντι εμπνέεται αθάνατες μελωδίες, για να αποδώσει σε τρεις πράξεις τον έρωτα, την προδοσία, την εκδίκηση και τον θάνατο.

Κορυφαία παραμένει πάντα η άρια Λα ντόνα ε μόμπιλε, που ο δούκας τραγουδά στην Τρίτη Πράξη του έργου και αποτελεί ύμνο στον γυναικείο χαρακτήρα και το απόλυτο σύμβολο της παγκόσμιας όπερας.

Ο Ριγκολέττο είναι μία από τις γνωστότερες όπερες παγκοσμίως και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1851 στη Βενετία. Η πρεμιέρα του έργου ήταν ένας θρίαμβος, οι κριτικοί της εποχής μιλούσαν για καινοτομία του ύφους και της μορφής, ενώ η άρια Λα ντόνα ε μόμπιλε τραγουδιόταν σε όλη τη Βενετία το επόμενο πρωί.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Κοστούμια: Ερίκ Σεβαλιέ. Συμμετέχουν καταξιωμένοι λυρικοί καλλιτέχνες, Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης, Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών, Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Μαλιάρας, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Διανομή: Ριγκολέττο (ο γελωτοποιός του Δούκα) – Federico Longhi (8/12, 10/12) Παντελής Κοντός (9/12), Δούκας της Μάντοβας – Αντώνης Κορωναίος, Τζίλντα (κόρη του Ριγκολέττο) – Δήμητρα Κωτίδου, Σπαραφουτσίλε (ένας δολοφόνος) – Κακάμπερ Σαβίντζε, Μανταλένα (η αδερφή του Σπαραφουτσίλε) – Ειρήνη Καράγιαννη, Τζοβάννα (τροφός της Τζίλντα) – Λένα Χατζηγεωργίου, Κόμης του Μοντερόνε – Μάνος Χριστοφακάκης, Μαρούλλο – Μάνος Ζουμπουλάκης, Ματτέο Μπόρσα (αυλικός) – Ορέστης Κουσαθανάς, Κόμης του Τσεπράνο – Πέτρος Ρακιντζής, Κόμησσα του Τσεπράνο – Σύλβια Στρούθου, Αναγγέλων αυλικός – Λευτέρης Παπαγγελής, Υπηρέτρια – Κωνσταντίνα Σηφάκη.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Μετάφραση – υποτιτλισμός: Έλντα Κλαδάκη,

Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης

Μία από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές ορχήστρες, η πολυβραβευμένη Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης επιστρέφει στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου κάνοντας ποδαρικό για τη νέα χρονιά με ένα γιορτινό ρεπερτόριο σε μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη. Σολίστ στην συναυλία θα είναι ο καταξιωμένος σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος.

Η πρώτη φορά που το κοινό της Κρήτης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις εγκαταστάσεις του ΠΣΚΗ τη διάσημη ορχήστρα ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που ανέδειξε τις πολλαπλές δυνατότητες του Κέντρου τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και διοργάνωσης εκδηλώσεων διεθνούς κύρους.

Η Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης (Wiener KammerOrchester, WKO) ιδρύθηκε το 1946 και έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες δωματίου διεθνώς. Την καλλιτεχνική της διεύθυνση έχουν αναλάβει μέσα στα χρόνια επιφανείς αρχιμουσικοί.

Συντελεστές: Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, Σολίστ: Θεόδωρος Κερκέζος, σαξόφωνο, Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ