Μουσικη

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο Σέιν ΜακΓκόουαν των Pogues

Ο εμβληματικός Ιρλανδός τραγουδοποιός υπέφερε από εθισμό στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σέιν ΜακΓκόουαν: Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο Ιρλανδός τραγουδιστής των Pogues - Από τους σπουδαιότερους μουσικούς της γενιάς του - Η μάχη με τις εξαρτήσεις.
Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο Σέιν ΜακΓκόουαν, τραγουδιστής του συγκροτήματος Pogues © David M. Benett/Dave Benett/Getty Images

Σέιν ΜακΓκόουαν: Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο Ιρλανδός τραγουδιστής των Pogues - Από τους σπουδαιότερους μουσικούς της γενιάς του - Η μάχη με τις εξαρτήσεις.

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο Σέιν ΜακΓκόουαν, τραγουδιστής του συγκροτήματος Pogues. Αναγνωρισμένος ως ένας από τους σπουδαιότερους Ιρλανδούς στιχουργούς και τραγουδοποιούς, την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε σήμερα η σύζυγός του.

Σέιν ΜακΓκόουαν: Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο Ιρλανδός τραγουδιστής των Pogues - Από τους σπουδαιότερους μουσικούς της γενιάς του - Η μάχη με τις εξαρτήσεις.
O Σέιν ΜακΓκόουαν στη σκηνή με τους Pogues © Instagram/The Pogues

Ο ΜακΓκόουαν μεταμόρφωσε την ιρλανδική παραδοσιακή μουσική μέσα από τη δουλειά του με τους Pogues και υπήρξε δημιουργός ορισμένων από τις πιο αξέχαστες μπαλάντες της δεκαετίας του 1980.

The Pogues - Dirty Old Town

Ο Σέιν ΜακΓκόουν υπέφερε ωστόσο από εθισμό στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες.

«Ο Σέιν, που θα είναι πάντα το φως που κρατάω και το μέτρο των ονείρων μου και η αγάπη της ζωής μου... και η αρχή και το τέλος όλων όσων αγαπώ, βρίσκεται μαζί με τον Ιησού και τη Παναγία και με την όμορφη μητέρα του Τερίζ», έγραψε στο Instagram η σύζυγός του, Βικτόρια Μαρί Κλαρκ.

«Δεν υπάρχει τρόπος να περιγράψω την απώλεια που νιώθω και τη λαχτάρα για ένα ακόμα χαμόγελό του που φώτιζε τον κόσμο μου», ανέφερε η σύζυγός του.

Σέιν ΜακΓκόουαν: Ποιος ήταν ο Ιρλανδός τραγουδοποιός

Γεννημένος στο Κεντ, ο ΜακΓκόουαν ήταν γιος Ιρλανδών μεταναστών και επικεφαλής των Pogues από το 1982 μέχρι τη διάλυσή τους το 2014.

Είχε σχηματίσει το ιρλανδικό πανκ συγκρότημα Pogue Mahone, το οποίο αργότερα συντομεύτηκε σε The Pogues, το 1982 και κυκλοφόρησε μαζί τους επτά στούντιο άλμπουμ.

Το 1988 η Κέρστι ΜακΚολ συνεργάστηκε με τους Pogues για το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Fairytale of New York», γραμμένο από τον ΜακΓκόουαν, το οποίο έφτασε στο νούμερο δύο του βρετανικού τσαρτ και παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια του Ηνωμένου Βασιλείου.

The Pogues -  Fairytale Of New York (Official Video)

Ο ΜακΓκόουαν αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα πέρυσι σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Είναι μια ασυνήθιστη αλλά σοβαρή κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος φλεγμονώνεται, σύμφωνα με τον ιστότοπο του βρετανικού Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Χρησιμοποιούσε επίσης αναπηρικό καροτσάκι από το 2015, αφότου τραυματίστηκε σοβαρά σε πτώση.

Το 2018 τιμήθηκε με βραβείο επιτευγμάτων στο πάρτι των 60ων γενεθλίων του στο Εθνικό Μέγαρο Μουσικής του Δουβλίνου.

Crock of Gold - A Few Rounds with Shane MacGowan - Official Trailer

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, με τίτλο «Crock Of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan» κυκλοφόρησε το 2020.

Ήταν στενός φίλος της Ιρλανδής τραγουδίστριας Σινέντ Ο' Κόνορ, η οποία πέθανε τον φετινό Ιούλιο.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ