Μουσικη

«Μια βραδιά κάτω από την ελιά», τρεις μαγικές νύχτες στη Νάξο

Η βιωματική τριλογία «Γροικώ, Θωρώ, Ανοιώθω» πραγματοποιήθηκε στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια βραδιά κάτω από την ελιά

«Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: η πολιτιστική πρωτοβουλία στη Νάξο ολοκληρώθηκε με επιτυχία

«Γροικώ, θωρώ, ανοιώθω». Πάει να πει «ακούω, βλέπω, αισθάνομαι» στην ντοπιολαλιά της Απειράνθου, το ξακουστό χωριό της Νάξου. Τρία ρήματα που περιγράφουν ακριβώς όσα έζησαν οι επισκέπτες της πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» τρεις νύχτες του Σεπτέμβρη σε ένα κτήμα ονειρικό.

Οι βραδιές κάτω από την ελιά ξεκίνησαν πέρυσι. Και είναι μία έμπνευση της κ. Μαρίας Πολυκρέτη που έχει σκοπό να προβάλει την πολιτισμική παράδοση, την τέχνη, τη λαϊκή γλώσσα και την τοπική κουλτούρα της Νάξου. Όπως αναφέρει η κ. Πολυκρέτη: «Το πολιτιστικό φεστιβάλ “Μια βραδιά κάτω από την ελιά” ξεκίνησε αυθόρμητα σαν μια ιδέα διατυπωμένη σε μια συζήτηση με αγαπημένους καλλιτέχνες και φίλους, τον Στάθη Δρογώση, τον Οδυσσέα Τσάκαλο και τον Μανώλη Φάμελο, έκανε δειλά την εμφάνισή του πέρυσι για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία ξανά και φέτος τον Σεπτέμβρη». Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Κάμπονες της Νάξου, ένα μεσαιωνικό κτήμα γεμάτο αρχαία ελαιόδεντρα, ηλικίας από 600 έως 2.500 έτη (!), που ανήκει στην οικογένεια Πολυκρέτη.

Μια βραδιά κάτω από την ελιά

Αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ διοργάνωσε τη βιωματική τριλογία «Γροικώ, Θωρώ, Ανοιώθω» στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μία συνολική εμπειρία με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα και τα συναισθήματα. 

Μια βραδιά κάτω από την ελιά

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το μουσικό αναλόγιο «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» καθήλωσε το κοινό. Ένα δρώμενο της σκηνοθέτιδας Αικατερίνης Παπαγεωργίου αφιερωμένο στον εμβληματικό Νάξιο συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη. Η Ελίζα Σκολίδη, ο Αλέξανδρος Βάρθης και ο Γιώργος Πατεράκης διαβάζοντας αυτούσια αποσπάσματα από το εμβληματικό αφηγηματικό έργο «Μάουτχάουζεν», ποιήματα και μονόπρακτα θεατρικά του έργα, συγκίνησαν όλους τους παρευρισκόμενους.

Μια βραδιά κάτω από την ελιά

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης εθνομουσικολόγος, βραβευμένος με Grammy, Cristopher King μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Πανταζή ξεκίνησαν έναν διάλογο με τίτλο «Τσαμπούνα: Τα μελωδήματα της Νάξου», ο οποίος έδωσε πνοή στον πολιτισμό και τη μουσική κληρονομιά του νησιού. Οι νέοι σε ηλικία Νάξιοι καλλιτέχνες, Νίκος Μπαρδάνης (λαούτο) και Βαγγέλης Κριμιτζάς (τσαμπούνα), μαζί με τον γνωστό Λευτερογιάννη (φωνή) ενέπνευσαν το κοινό να συμμετέχει χορεύοντας στο γλέντι που αυθόρμητα δημιουργήθηκε.

Μια βραδιά κάτω από την ελιά

Το φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία του Γιώργου Ξυλούρη: «Τέμπλα και ράβδος, κέντρουλας, μποξάδες, πυρηνάκι», όπου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τόπο και το ιερό χώμα της Νάξου που δονείται εδώ και αιώνες από τα παραδοσιακά ακούσματα. Μαζί του, ο Ανδρέας Αρβανίτης (λαγούτο, λύρα, ασκομαντούρα) και η Αγγελίνα Κλαυδιανού (κουπί, θιαμπόλι), όμως η σημαντικότερη απρόσμενη εξέλιξη ήταν η παρουσία του Λάμπη Ξυλούρη με το ούτι του. Οι τέσσερις μουσικοί προσέφεραν στους παρευρισκόμενους ένα όμορφο ταξίδι στον χρόνο και τον τόπο.

Ήταν υπέροχα, και του χρόνου!

*Η ATHENS VOICE ήταν χορηγός επικοινωνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ