Μουσικη

Νέο διεθνές βραβείο για την Ελληνίδα μουσικοσυνθέτρια Λίνα Τόνια

Στα άμεσα εγχειρήματα της πολυβραβευμένης συνθέτριας μια όπερα αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίνα Τόνια
© studio Iosifina

Η μουσικοσυνθέτρια Λίνα Τόνια μιλάει για τα βραβεία που κέρδισε το 2023 και την όπερα «Μαρία Κάλλας, το ανεξίτηλο πέρασμα» που συνέθεσε

Σαρώνει και φέτος τα διεθνή βραβεία η Ελληνίδα μουσικοσυνθέτρια Λίνα Τόνια, η οποία μέσα στο καλοκαίρι κατάφερε μια ακόμα επιτυχία αποκτώντας το Α’ Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης 7th International Composition Competition in Manhattan, ενώ ήδη μέσα στην άνοιξη κέρδισε ακόμα τρεις ξεχωριστές διακρίσεις σε διαγωνισμούς σύνθεσης του εξωτερικού.

Μιλώντας στην ATHENS VOICE για αυτές τις καινούργιες της συμμετοχές και τα πρόσφατα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς, μας μιλά για τα πράγματα που της δίνουν έμπνευση και κίνητρο για κάθε καινούργιο εγχείρημα, για το πόση πειθαρχία χρειάζεται τελικά ώστε να αγγίξει κάνεις τόσο υψηλούς στόχους αλλά και για την όπερα που σύνθεσε πρόσφατα με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου του 20ού αιώνα, της Μαρίας Κάλλας, που θα παρουσιαστεί αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Λίνα Τόνια
© studio Iosifina

Οι φετινές συμμετοχές σου σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης έφεραν νέες σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό. Ποια πράγματα σου δίνουν έμπνευση και κίνητρο για κάθε καινούργιο απαιτητικό εγχείρημα;
Μπορώ να αντλήσω έμπνευση από οπουδήποτε. Ένας αφαιρετικός πίνακας ζωγραφικής, τα χρώματα στον ουρανό, η ιδιότητα των αριθμών, ο απύθμενος «βυθός» του διαστήματος, οι κινήσεις των πλανητών ή ένα βαθύ συναίσθημα είναι κάποια από τα ερεθίσματα που με κινητοποιούν για να συνθέσω. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει σε ανύποπτο χρόνο και όχι τη στιγμή που αρχίζω να γράφω ένα έργο. Είναι σα να με βρίσκει η έμπνευση εκεί που δεν το περιμένω και κάπως έτσι αρχίζουν όλα! Ίσως στην πραγματικότητα να υπάρχει η έμπνευση μέσα μας τελικά και απλά να της δίνουμε χώρο να εκφραστεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε, όταν βρίσκει κατάλληλο έδαφος.

Πόση προσήλωση χρειάζεται τελικά για να αγγίξει κάνεις τόσο υψηλούς στόχους; Και πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να ισορροπήσει την φαντασία που απαιτεί η δημιουργία με την λογική που απαιτεί η πειθαρχημένη δουλειά;
Το να κατακτάς τις κορυφές απαιτεί πολύ προσωπικό αγώνα. Προσήλωση, πειθαρχία και αμέτρητες ώρες δουλειάς και απομόνωσης. Η Τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της απαιτεί προσήλωση, πειθαρχία και αρκετή προσωπική δουλειά. Η ανάγκη αυτών των χαρακτηριστικών πολλαπλασιάζεται όταν αναφερόμαστε σε ένα είδος τέχνης όπως η σύνθεση σύγχρονης μουσικής για το λόγο ότι τα νοήματα που μεταφέρονται μέσω της σύγχρονης μουσικής φθάνουν δυσκολότερα  στην συναισθηματική αντίληψη του ακροατή. Φανταστείτε μία κινηματογραφική σκηνή, ή μία κατασκευή, ή έναν πίνακα ζωγραφικής, πόσα εμφανή νοήματα αντικατοπτρίζουν εξαιτίας της εικόνας που δημιουργούν. Στη μουσική η κάθε εικόνα στην αντίληψη του κοινού δημιουργείται με το αφτί άρα στην πραγματικότητα με το επίπεδο της φαντασίας που έχει αναπτύξει ο καθένας μέσα του.  Αυτή είναι η δυσκολία του να εκφραστείς μέσω της μουσικής και να μεταφέρεις νοήματα, όμως ταυτόχρονα αυτή είναι η γοητεία της μουσικής ότι μεταφέρει νοήματα ανάλογα με το που απευθύνεται και ανάλογα με το πόσο κανείς είναι έτοιμος να τα δεχθεί και να τα λάβει μέσω της φαντασίας του και του συναισθηματικού του κόσμου.

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της εμβληματικής Ελληνίδας ντίβας του λυρικού τραγουδιού, συνέθεσες την όπερα με τίτλο «Μαρία Κάλλας, το ανεξίτηλο πέρασμα». Τι είναι αυτό που σε έχει εντυπωσιάσει περισσότερο στην θρυλική Μαρία Κάλλας, πέρα φυσικά από την καλλιτεχνική της ιδιοφυΐα;
Η δυναμική της προσωπικότητα. Υπήρχανε πολλά φυσικά εμπόδια που θα μπορούσανε να την είχαν κρατήσει πίσω. Ήτανε μία γυναίκα σε μία εποχή που η γυναίκα ακόμη δεχότανε αμφισβήτηση όμως αυτό δεν την εμπόδισε να κατακτήσει τον κόσμο με τη φωνή της. Προερχότανε από μία ελληνική οικογένεια και τη στιγμή που η Ελλάδα βίωνε πολύ δύσκολα χρόνια η ίδια πάλευε να αναδείξει πολιτισμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και το κατάφερε με τον πιο θριαμβευτικό τρόπο συνδέοντας το όνομά της με τις μεγαλύτερες και διασημότερες αίθουσες συναυλιών όπως η Σκάλα του Μιλάνου. Είναι ασύλληπτο το μέγεθος της δύναμης που έκρυβε μέσα της και ταυτόχρονα ήταν ένας άνθρωπος βαθιά συναισθηματικός και ευαίσθητος που τιμούσε τις οδηγίες της καρδιάς της στην προσωπική της ζωή με όποιο κόστος. Μόνο ένας άνθρωπος που εκπέμπει φως από μέσα του μπορεί να έχει αυτές τις αναλογίες της δύναμης και της ευαισθησίας.

Λίνα Τόνια
© studio Iosifina

Έναν αιώνα μετά την γέννησή της πόσο ζωντανή παραμένει στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του 21ου αιώνα;
Η Μαρία Κάλλας έχει κατακτήσει την οντότητα του θρύλου και αυτό θα την κρατάει ζωντανή για πολλούς αιώνες. Ο κόσμος της έδωσε την απόλυτη αγάπη και το θαυμασμό όσο ζούσε. Ήταν ευλογία για την ίδια να δεχθεί όλη αυτή την αγάπη του κόσμου διότι αυτό δημιουργούσε μία ισχυρή αλληλεπίδραση μέσα της να επανέρχεται κάθε φορά στη σκηνή ακόμη πιο δοτική και διαπεραστική σα παρουσία. Αισθανότανε την ευθύνη να ικανοποιήσει το κοινό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό έχτισε σταδιακά ένα πολύ ισχυρό δεσμό με τον κόσμο. Αυτή η ορμητική της προσφορά στην τέχνη σε συνδυασμό με τη μαγική φωνή της, έχει τη δύναμη να την κρατήσει στους αιώνες ζωντανή.

Μαρία Κάλλας, το ανεξίτηλο πέρασμα: Λίγα λόγια για την έργο της Λίνας Τόνια

Το έργο που συνέθεσε η Λίνα Τόνια με τίτλο «Μαρία Κάλλας, το ανεξίτηλο πέρασμα» για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, είναι  οπερατικό δράμα με επίκεντρο τη Μαρία Κάλλας, την εμβληματική Ελληνίδα ντίβα του λυρικού τραγουδιού, που στιγμάτισε το παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι με τη χροιά της φωνής της αφήνοντας ανεξίτηλο το πέρασμα της. Εκατό χρόνια από τη γέννηση της, η ζωή της αναδύεται μέσα από το μουσικό έργο της συνθέτριας Λίνας Τόνια, μια όπερα σύγχρονης μουσικής βασισμένη στη λυρική τραγουδίστρια μέσα από την οποία προβάλλονται συναισθήματα, πάθη, αγωνίες, φόβοι, έρωτες, η δόξα και το σύμβολο του θρύλου στο πρόσωπο της Μαρίας Κάλλας. Η  όπερα πρόκειται να παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο, στις 4 Σεπτεμβρίου στις 20.30, στο Παλατάκι στη Θεσσαλονίκη, με μια ομάδα εκλεκτών συντελεστών ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμπρέτο είναι βασισμένο στη βιογραφία της Μαρίας Κάλλας όπως την κατέγραψε η γραμματέας και φίλη της Νάντια Στάνσιοφ στο βιβλίο «Μαρία Κάλλας για πάντα».

Λίνα Τόνια
© studio Iosifina

Τα βραβεία της Λίνας Τόνια το πρώτο εξάμηνο του 2023

  • Έργο «Neverending rain» για πιάνο, Α’ Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης 7th International Composition Competition in Manhattan στο Μανχάταν τον Ιούνιο 2023.
  • Έργο «Magna Carta Libertatum» για σύνολο δωματίου, Γ’ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Salvatore Martirano Composition Award που διοργανώθηκε από το πανεπιστήμιο The University of Illinois στην Αμερική (τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο 2023 και η απονομή πρόκειται να γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2023). Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι από τους πιο δύσκολους στο χώρο και αυτή τη φορά είχε 402 συμμετοχές απ όλο τον κόσμο που θεωρείται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός συμμετοχών.
  • Έργο «Frage» για γυναικεία χορωδία και πιάνο, Τιμητική Διάκριση στο International Composition Competition “Eine Stimme steht im Dunkel”, που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο της Βιέννης The University of Vienna τον Απρίλιο 2023.
  • Έργο «Mare Imbrium» για σύνολο δωματίου, Α’ Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης4th International Composition Competition in Vienna στη Βιέννη το Μάρτιος 2023.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ