- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο τραγουδοποιός Sixto Rodriguez
Ποιος ήταν ο «Sugar Man», του οποίου τα τραγούδια έγιναν ύμνοι κατά του απαρτχάιντ
Sixto Rodriguez: Πέθανε ο διάσημος τραγουδοποιός που λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος στη Νότια Αφρική
Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο διάσημος τραγουδοποιός και ερμηνευτής Sixto Rodriquez (Σίξτο Ροντρίγκεζ).
H είδηση για τον θάνατο του «Sugar Man» έγινε γνωστή μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του και στα social media του.
It is with a heavy heart that we announce the passing of our Legend, Rodriguez.
Posted by RodriguezMusic on Wednesday, August 9, 2023
Ο καλλιτέχνης που ενέπνευσε τη Νότια Αφρική χωρίς να το γνωρίζει
Ο Sixto Diaz Rodriguez γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ, όντας παιδί Μεξικανών μεταναστών γονέων.
Ηχογράφησε δύο άλμπουμ, το «Cold Fact» του 1970 και το «Coming to Reality» του 1971, με τραγούδια όπως το διάσημο «Sugar Man» και «I Wonder».
Ωστόσο, τα άλμπουμ του δεν είχαν καλές πωλήσεις στις ΗΠΑ και η μουσική του καριέρα ήταν αρκετά σύντομη. Στη συνέχεια, δούλεψε ως εργάτης στη γραμμή παραγωγής, ενώ το 1981 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος του Ντιτρόιτ.
Χωρίς να το γνωρίζει ο Ροντρίγκεζ, η μουσική του τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό - κυρίως στην Αυστραλία και πιο πολύ στη Νότια Αφρική, όπου έγινε γνωστός μόνο με το επώνυμό του. Ένα αντίτυπο από τους δίσκους του βρέθηκε εκεί κατά τύχη και η ελευθεριακών τόνων μουσική του έγινε ο ύμνος της προοδευτικής νεολαίας που είχε εξοργιστεί με το απαρτχάιντ.
Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη στη Νότια Αφρική, ώστε οι πιο τρελοί θρύλοι δημιουργήθηκαν γύρω από το πρόσωπό του, κυρίως η αυτοπυρπόλησή του επί σκηνής.
Μέχρι που δύο θαυμαστές του, επιδιώκοντας να διασαφηνίσουν το... μυστήριο του θανάτου του, ανακαλύπτουν κατάπληκτοι πως είναι ζωντανός, και τον πείθουν να έρθει στη Νότια Αφρική, όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα το 1998 για έξι συναυλίες, τα εισιτήρια για τις οποίες έγιναν ανάρπαστα.
Το οσκαρικό ντοκιμαντέρ
Αυτή η ανεξήγητη επιρροή του Ροντρίγκεζ στην ποπ κουλτούρα της Νότια Αφρικής αποτέλεσε το θέμα του ντοκιμαντέρ «Searching for Sugar Man» (2012), το οποίο γύρισε ο Σουηδός Μάλικ Μπέντζελουλ και βραβεύθηκε με Όσκαρ.
Στο ντοκιμαντέρ, ο ίδιος ο Ροντρίγκεζ μοιάζει αποστασιοποιημένος, μάλλον σαν να διασκεδάζει με αυτήν την αναγνώριση.
Από την αφάνεια στη φήμη
Τελικά, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη κυκλοφορία των άλμπουμ του, γνώρισε την επιτυχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την αφάνεια (ή τέλος πάντων τη φήμη μόνο σε μερικές χώρες) είχε γίνει πια παγκοσμίως γνωστός.
Όμως, η επισφαλής οικονομική του κατάσταση ήταν επίσης ολοφάνερη: δεν έβγαλε ποτέ ούτε σεντ από τα εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα που πούλησαν τα άλμπουμ του στη Νότια Αφρική.
Από το 2012 και μετά, τα άλμπουμ του επανακυκλοφόρησαν, ο Ροντρίγκεζ εμφανίστηκε με ορχήστρα στο «The Late Show With David Letterman», ήταν επικεφαλής στο Beacon Theatre της Νέας Υόρκης, είχε εμφανιστεί σε μουσικά φεστιβάλ και έκανε περιοδεία σε όλο τον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος συνθέτης ετοιμάζει μιούζικαλ για τη μυστηριώδη κλοπή του 1911 στο Λούβρο
Ανακοινώθηκε από την ΕΡΤ το πρόσωπο που θα δώσει το ελληνικό 12άρι στον μεγάλο τελικό
Στις εικόνες, ποζάρει στο καμαρίνι της, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή
Σημαντική μορφή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, με διεθνή πορεία και σπουδαίες συνεργασίες
Μια μουσική εμπειρία που κινείται ανάμεσα στη μνήμη, το συναίσθημα και την ελπίδα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη
Το video game του κλιπ θα το δούμε live τη βραδιά της Eurovision
Η ποπ σταρ πέρασε στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων περιοδειών από γυναίκα καλλιτέχνιδα στην ιστορία της μουσικής
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις δύο φίλες της τραγουδίστριας - «Αναξιόπιστος μάρτυρας» ο Μιτς Γουάινχαουζ
Το άλμπουμ «Horos» που κυκλοφορεί από τη Sound Effect Records παρουσιάζεται στις 22 & 23 Απριλίου στο Θέατρο Noūs - Creative Space
Πολωνία και Ελβετία «έκλεισαν την πόρτα» στον Αμερικανό ράπερ λόγω των αντισημιτικών του δηλώσεων
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Δείτε το βίντεο από τη συνάντησή τους
Οι δύο δημιουργοί μίλησαν στην ATHENS VOICE για τη συνεργασία τους σε έναν ιδιαίτερο δίσκο που κυκλοφορεί από τη Veego Records
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για δήθεν υπέρογκα ποσά - Πτώση στα προγνωστικά για το «Ferto»
Η τραγουδίστρια «πολιορκείται» στα social media, αλλά δεν απαντά στα μηνύματα που δέχεται
Η δεύτερη φωνή του Πολ Σάιμον. Μια διαφορετική ανταπόκριση
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.