- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου ηχεί ξανά
Μια βραδιά με υπέροχες χριστουγεννιάτικες μελωδίες με την οργανίστα Ουρανία Γκάσιου και τη μεσόφωνο Μαρίτα Παπαρίζου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου
Ένας μαγικός Γαλαξίας 6.000 αυλών, το μεγαλόπρεπο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μάς παρασύρει και φέτος στο «τραγούδι» του. Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης φωτίζεται γιορτινά και η βραβευμένη δεξιοτέχνις Ουρανία Γκάσιου παίρνει θέση για να ξετυλίξει μερικές από τις ωραιότερες παρτιτούρες για εκκλησιαστικό όργανο που γράφτηκαν ποτέ για τη Θεία Γέννηση. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει αριστουργηματικά κοράλ του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, μελωδικά έργα του γερμανικού ρεπερτορίου (των Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ και Φέλιξ Μέντελσον), αλλά και δεξιοτεχνικές δημιουργίες Γάλλων ρομαντικών συνθετών (των Σεζάρ Φρανκ και Ζυλ Γκριζόν).
Το ρεσιτάλ πλαισιώνει φωνητικά η μετζοσοπράνο Μαρίτα Παπαρίζου, η οποία θα ερμηνεύσει χαρακτηριστικές άριες από το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Μπαχ και τον «Μεσσία» του Χαίντελ καθώς και την καντάτα του Κάντορα της Λειψίας «Μόνο με τον Θεό επιθυμώ να ζω - Ψυχή και πνεύμα…».
Οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της γαλλικής Προτεσταντικής Εκκλησίας του Λονδίνου, η Γκάσιου εμφανίζεται τακτικά ως σολίστ, αλλά και σε συνεργασία με σύνολα μουσικής δωματίου στις πιο σημαντικές αίθουσες συναυλιών και σε καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης (μεταξύ άλλων στον Καθεδρικό και το Αβαείο του Ουεστμίνστερ, στον Άγιο Μαρτίνο των Αγρών, το Αβαείο του Μπαθ, τους καθεδρικούς του Άλτενμπεργκ, της Βαρκελώνης, της Ρίγας, της Κοπεγχάγης, του Βρότσλαβ, του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και της Βασιλείας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και διδάσκει στις σχολές του Καθεδρικού του Ουεστμίνστερ και του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο καθώς και στο Ωδείο Αθηνών.
Η λυρική τραγουδίστρια Μαρίτα Παπαρίζου έκανε το ντεμπούτο της στη Γένοβα στο ρόλο του Όναρο στην πρώτη σύγχρονη αναβίωση παγκοσμίως της «Αριάδνης στη Νάξο» του Πόρπορα, σχεδόν αμέσως μετά την επιλογή της από τον ΟΜΜΑ ως υποτρόφου του κληροδοτήματος «Αλεξάνδρα Τριάντη» (1999). Έχει εμφανιστεί σε πολλά ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και έχει συμπράξει με διεθνείς ορχήστρες, φημισμένα μπαρόκ σύνολα και κορυφαίους μαέστρους και έχει συνεργαστεί με την ΕΛΣ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, για το ντεμπούτο της στο ρόλο της Κάρμεν (2009) έχει τιμηθεί με το βραβείο της «παραγωγής της χρονιάς» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
INFO:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 20:30
Eισιτήρια: 2107282333, megaron.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγο πριν τη μεγάλη συναυλιακή τους επιστροφή στην Αθήνα και με το «Drift Like Home» να παίζει δυνατά οι Bonnie Nettles μοιράζονται ιστορίες από τον δρόμο
Η ανάρτηση του Γιώργου Γκικοδήμα για τον χαμό του φίλου και συνεργάτη του
Μιλήσαμε με τον μαέστρο που θα διευθύνει την Καμεράτα στο «Τραύμα του πολέμου και το θαύμα της Αναγέννησης» στο Μέγαρο Μουσικής
Μιλήσαμε με τη διεθνώς καταξιωμένη φλαουτίστα με αφορμή το βιβλίο της «Opus Alexandrinum»
Από τη σύμπραξη του Γιάννη Σαββιδάκη με τη Vicky Bee Band μέχρι την εμφάνιση του Johnny Vavouras & The Cadillacs
Οι πρώτες του δηλώσεις μετά την κυκλοφορία του video clip του
Ο βιρτουόζος πιανίστας Ντένις Κοζούχιν ερμηνεύει όλα τα Κοντσέρτα του συνθέτη σε δύο συναυλίες
Από το ΧΙΠ ΧΟΠ CON 2026 μέχρι το «Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» του Γιάννη Αγγελάκα
Το δυναμικά ανερχόμενο αθηναϊκό dj duo μιλάει στην ATHENS VOICE
Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Μαΐου
«Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κόσμο της τζαζ, οι χώροι για συζήτηση μεταξύ γυναικών είναι ελάχιστοι»
Δείτε το video clip που κάνει πρεμιέρα στο athensvoice.gr - Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μιλά για το νέο single και την Αθήνα ως «σπίτι»
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Πράγα
«Αυτό μας προκαλεί ναυτία και μας κάνει έξαλλους», δήλωσε ο Άλεξ Καπράνος
Η συζήτηση που είχε με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Ο δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας «Karma Chameleon» αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική του
Από φανατικός θαυμαστής έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.