- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Η θριαμβευτική εμφάνιση της ΕΛΣΟΝ στο Κonzerthaus του Βερολίνου
Δείτε ένα απόσπασμα και την εγκωμιαστική κριτική της Tagesspiegel
Η συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στο Konzerthaus του Βερολίνου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις - Θα μεταδοθεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου
Τη σημαντικότερη εμφάνιση της τετράχρονης πορείας της, πραγματοποίησε τον Αύγουστο η ΕΛΣΟΝ (Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων) στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο του διεθνούς Φεστιβάλ Young Euro Classic, της σημαντικότερης πλατφόρμας στον κόσμο για ορχήστρες νέων.
Μια συναυλία που ήρθε ως επιστέγασμα της συστηματικής δουλειάς και αφοσίωσης στην εκπαίδευση και ανάδειξη νέων Ελλήνων μουσικών. Η ΕΛΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου, απέσπασε θερμή υποδοχή από το γερμανικό κοινό, το οποίο την χειροκροτούσε όρθιο και το οποίο η ορχήστρα αντάμειψε με αλλεπάλληλα encore.
Ενδεικτική είναι και η κριτική της μεγάλης Γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel:
«Το κοινό δεν θέλει να αφήσει την ορχήστρα να φύγει. Το ντεμπούτο της Ελλάδας στο Young Euro Classic Festival είναι τόσο θριαμβευτικό που τελικά τα φώτα της αίθουσας και η μάσκα προστασίας κατά του κορονοϊού του μαέστρου, δίνουν το στίγμα τους για το οριστικό τέλος των encore. Πρόκειται για μια πολύ νέα νεανική ορχήστρα που έχει τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση. Τα Ελληνόπουλα μετέφεραν μια συναρπαστική ατμόσφαιρα από τη σκηνή του Konzerthaus, την οποία συνέθεταν η ειλικρινής φιλοδοξία τους και η χαρά του να παίζουν μουσική μαζί. Αυτό προασπίζεται και ο Διονύσης Γραμμένος, ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, του οποίου η διεύθυνση είναι μια άνετη πρόσκληση για ακριβή απόδοση».
Το πρόγραμμα της συναυλίας ήταν εμπνευσμένο από την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, συνδέοντας την «Hρωική» Συμφωνία Αρ. 3 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με επιλεγμένους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα από πόλεις και περιοχές σταθμούς της Επανάστασης του 1821.
«Είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα έργο σταθμός στην ιστορία της μουσικής. Βρίσκεται στο ξεκίνημα του περάσματος από τον κλασικισμό στο ρομαντισμό. Πολλοί την θεωρούν, όχι άδικα, την πρώτη ρομαντική συμφωνία, αφού σπάει το κατεστημένο της κλασικής φόρμας και ανατρέπει πολλά από τα δεδομένα της έως τότε εποχής. Μια Sinfonia Grande όπως έγραψε ο ίδιος ο Beethoven στην παρτιτούρα του. Έργο εμπνευσμένο από την ηγετική φυσιογνωμία του Ναπολέοντα και το αίσθημα της απελευθέρωσης. Ένα έργο, όχι απλώς ταιριαστό με την ιδέα του επετειακού προγράμματός μας - αφιέρωμα στα 200 χρόνια αλλά και ένα έργο «κεφάλαιο» για το ρεπερτόριο των νέων μουσικών μας» είχε δηλώσει ο ιδρυτής της ορχήστρας ΕΛΣΟΝ και αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος σε συνέντευξή του στην ATHENS VOICE, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε την «Ηρωική» του Μπετόβεν ως κύριο έργο που θα ερμηνεύσει η ορχήστρα.
Ολόκληρη η συναυλία της ορχήστρας θα μεταδοθεί σε live streaming την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20:00 από την σελίδα της ΕΛΣΟΝ στο Facebook.
Δείτε εδώ ένα απόσπασμα:
Η συναυλία της ΕΛΣΟΝ τελέσθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο τραγουδιστής υπερασπίζεται τις υψηλές τιμές των premium θέσεων
Σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη
Ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ένα σκηνικό που ζυγίζει περισσότερα από 200 κιλά και μια metal συναυλία που θέλουν να θυμόμαστε
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε πριν από ακριβώς 101 χρόνια, στις 23 Οκτωβρίου του 1925
Η Apple Corps αναλαμβάνει το έργο-μαμούθ και σχεδιάζει μια μοναδική εμπειρία αφιερωμένη στο συγκρότημα
Οι εξομολογήσεις του στην ATHENS VOICE και η πολύπλευρη διαδρομή του σε ένα μεγάλο αφιέρωμα
Η ανάρτησή της στο Instagram
Λίγο πριν τη ζωντανή παρουσίαση στο Gazarte Roof Stage, η τραγουδοποιός μάς καλεί να ξανασκεφτούμε τη χαρά τού να αφήνεσαι στη μουσική
Πρεμιέρα στο BBC Radio - Θα περιλαμβάνεται στη deluxe έκδοση του άλμπουμ «Foreign Tongues»
Γένη και γενιές της ψαλτικής τέχνης σήμερα - Από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2026
Με περισσότερες από πέντε δεκαετίες ιστορίας, οι metal gods επιστρέφουν για μια ακόμα συναυλία στη χώρα μας
Mε αφορμή το Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι
Ο σκηνοθέτης Τζον Γουίλσον καταγράφει τις εμφανίσεις του τραγουδιστή στη Νέα Υόρκη
Ο θρυλικός τραγουδιστής δηλώνει σε εξαιρετική φόρμα και ετοιμάζεται για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του
Ο συνθέτης μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει «σύγχρονο» στη μουσική και την τέχνη
Από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2026, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φιλοξενεί 18 συναυλίες με έργα σημαντικών δημιουργών, νέες αναθέσεις και πρώτες εκτελέσεις
Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία ενός μνημειώδους έργου του ελληνικού πολιτισμού
Ένα ταξίδι από τον έρωτα έως το χωρισμό, μέσα από τα τραγούδια του νέου του άλμπουμ αλλά και προηγούμενων τραγουδιών του και απρόσμενων διασκευών.
Το «High Noon» καταφθάνει με σημαντικές συνεργασίες και φόρο τιμής στον Κλεμ Μπερκ
Πριν από έναν χρόνο είχε χάσει τη σύζυγό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.