Μουσικη

Donda: Το mantra του Kanye West, που θέλει να τον φωνάζεις Ye

Γιατί είναι τόσο άγρια πολωμένες οι κριτικές για το «Donda»;

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 796
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Kanye West στο event προακρόασης του άλμπουμ «Donda» στο Mercedes-Benz Stadium στην Ατλάντα, τον Ιούλιο
Ο Kanye West στο event προακρόασης του άλμπουμ «Donda» στο Mercedes-Benz Stadium στην Ατλάντα, τον Ιούλιο © Kevin Mazur/Getty Images for Universal Music Group/Ideal Image

Ο Kanye West- Ye, το «Donda», το νέο δέκατο άλμπουμ του, οι αντιδράσεις για τα νέα τραγούδια και το παρασκήνιο της κυκλοφορίας του

H λέξη «Donda» επαναλαμβάνεται 60 φορές για 52 δευτερόλεπτα σε διαφορετικούς τόνους, ρυθμούς και μοτίβα από την R&B τραγουδίστρια, ηθοποιό και τηλεοπτική παρουσιάστρια Syleena Johnson στο κομμάτι «Donda Chant» που προλογίζει το νέο, δέκατο, άλμπουμ του Kanye West, «Donda». Αντιπροσωπεύει τους τελευταίους καρδιακούς παλμούς της μητέρας του rapper, Donda C. West, η οποία μαζί με τον θεό και την οικογένεια αποτελούν τα κεντρικά θέματα των 27 τραγουδιών που κυκλοφόρησαν προκαλώντας παγκόσμιο παροξυσμό. 20 εκατομμύρια streams στο Spotify μέσα σε 3 ώρες, No 1 άλμπουμ στο iTunes σε 56 χώρες κι ένα ατελείωτο hype γύρω από τον Kanye West, που άλλαξε με κάθε επισημότητα το όνομά του σε Ye και διεκδικεί το ρεκόρ του πιο εμπορικού ντεμπούτου της χρονιάς στη μουσική αν δεν τον ξεπεράσει ο Drake, με τον οποίο παίζει τρελό beef και αποφάσισε να «επισκιάσει» την κυκλοφορία του «Donda» με το δικό του νέο άλμπουμ «Certified Lover Boy». Για την ώρα γράφει ιστορία με περισσότερα από 775.000.000 streams συνολικά σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, παγκοσμίως.

Kanye West - Come to Life (Official Video)

«Εντάξει, εντάξει, δεν είμαι εντάξει», είναι μία από τις ρίμες που εκστομίζεται με τη γνώριμη κωδεϊνική απάθεια και έχει γίνει ήδη viral. Και η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίοι 18 μήνες κατά τους οποίους προετοιμαζόταν το άλμπουμ «Donda» δεν ήταν «εντάξει» για τον Kanye West, για τον Ye. Ο «πλουσιότερος μαύρος στην ιστορία της Αμερικής» όπως έγραψαν τα μίντια το καλοκαίρι, όταν το Bloomberg εκτίμησε πως η περιουσία του ανέρχεται στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, πήρε το διαζύγιο της δεκαετίας από την Kim Kardashian, τη σοσιαλιτέ που έγινε πασίγνωστη το 2002 εξαιτίας της διαρροής του sex tape με τον Ray J. Έδωσε τις δικές του μάχες ψυχικής υγείας έχοντας διαγνωστεί με διπολική διαταραχή. Συγκρούστηκε με συνεργάτες. Απέσυρε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος των ΗΠΑ κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον ρόλο του «Πλανητάρχη» το 2024.

«Donda» του Kanye West. Το hype & οι αντιδράσεις για το άλμπουμ 

Προκαλώντας Tik Tok πανικό ο Kanye West δημιούργησε hype γύρω από το «Donda» μέσα από μια σειρά πάρτι προακρόασης και τροποποίησής του πριν κυκλοφορήσει, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες θεατές σε στάδια στην Ατλάντα και το Σικάγο εν μέσω πανδημίας, χωρίς καμία απαίτηση αρνητικού τεστ για COVID-19 ή πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους παριστάμενους αλλά προσφέροντας τη δυνατότητα εμβολιασμού στον χώρο διεξαγωγής του event. 13 άνθρωποι εμβολιάστηκαν στο Soldier Field, με διαθέσιμες 1.500 δόσεις, αυξάνοντας τον αριθμό από τους 4 που έκαναν το ίδιο στο Mercedes-Benz Stadium. Κάθε ρεκόρ live stream πάντως καταρρίφθηκε. Θεωρίες συνωμοσίας ότι χρησιμοποίησε τα πάρτι ακρόασης για να διοχετεύσει την πνευματική ενέργεια των θεατών για κάποιο σκοτεινό αποκρυφιστικό τελετουργικό διαδόθηκαν στο διαδίκτυο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Kanye West στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Kanye West στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, Οκτώβριος 2018 © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οι άγρια πολωμένα κριτικές για το «Donda» δεν αντανακλούν μόνο τη διχασμένη Αμερική αλλά και την υποκρισία των ΜΜΕ. Κάποιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη στήριξη του Kanye West στον Ντόναλντ Τραμπ – εντάξει ή όχι εντάξει, στην Ελλάδα είδαμε το έργο να χαριεντίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ypo. Στην κοινωνία του θεάματος όπου έκανε εξώφυλλα στα περιοδικά και πρώτα θέματα στις showbiz εκπομπές κάθε ράπερ με πολλά τατουάζ αλλά σε πολλές περιπτώσεις με κανένα πνευματικό αποτύπωμα, η woke culture έπαιρνε τον ύπνο του δικαίου. Αφού δόθηκε hype σε «μικρόφωνα» που εξυμνούν τα «γκάνια», παρέα με «μπιτσάρες» και μπάρες για να βρεθείς από το κοινωνικό περιθώριο σε μια νεόπλουτη ελίτ επειδή είσαι παράνομος, ανυπάκουος ή ο γιος του Γαμάω, τώρα πληκτρολόγια αναρωτιούνται για την έλλειψη γυναικείων collabo στο «Donda» που καλλιεργεί τα έμφυλα στερεότυπα, γιατί τα σύντομα σημεία φιλοξενίας από την Ariana Grande και τη Shenseea θεωρούνται ανεπαρκή.

Χωρίς να παραλείψει να τραγουδήσει για hovercrafts και CEOs, βεβαίως βεβαίως, ο Kanye West επιτέθηκε με ανάρτηση στα social media στη δισκογραφική του εταιρεία Universal Music, ισχυριζόμενος ότι το άλμπουμ κυκλοφόρησε χωρίς την άδειά του και ότι το κομμάτι «Jail pt 2», στο οποίο συμμετέχουν ο ράπερ Da Babby που επικρίθηκε έντονα για ομοφοβικά σχόλια κατά τη διάρκεια ενός Instagram Live και ο Marilyn Manson που αντιμετωπίζει αγωγές από πολλές γυναίκες που τον κατηγορούν για σεξουαλικές επιθέσεις, έφαγε μπλοκ. Ένα ακόμα μάρκετινγκ κόλπο; Τελικά, το «Jail pt 2» συμπεριελήφθη στο «Donda» που με το ολόμαυρο εξώφυλλό του μοιάζει να φιλοδοξεί στο να αναδειχθεί εμπορικά ως το rap ισοδύναμο του «Back In Black» των AC/DC ή του «Black Album» των Metallica για το hard rock και το heavy metal αντίστοιχα. Μοιάζει αλλά δεν ταιριάζει, όσο κι αν επιστρέψει στον υβριδικό hip house ήχο των 00s, όσα gospels κι αν έβαλε στα 109 λεπτά που διαρκεί η συλλογή tracks που ηχογραφήθηκαν στο στούντιο Island Sound στη Χονολουλού, στο Bighorn Mountain Ranch στο Γουαϊόμινγκ και στο Mercedes-Benz Stadium στην Ατλάντα.

Kim Kardashian και Kanye West στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, Σεπτέμβριος 2015
Kim Kardashian και Kanye West στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, Σεπτέμβριος 2015 © EPA/PETER FOLEY

Για πολλά εκατομμύρια των πιστών του, ο Kanye West κατάφερε να γίνει ένας «θεός» από κοινός θνητός. Η μάρκα Yeezy σημείωσε μεγάλη άνθηση παρά την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία. Σύμφωνα με το «Business of Fashion», η αξία του brand Yeezy υπολογίζεται από 3,2 έως 4,7 δισεκατομύρια δολάρια. Οι πωλήσεις sneakers στην adidas σημείωσαν αύξηση 31% από πέρυσι, φέρνοντας ετήσια έσοδα 1,7 δισ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος του 2021, ο «αρχιτέκτονας» και «σχεδιαστής» του Yeezy αναμένεται να αποκομίσει 150 εκατομύρια δολάρια από τη νέα πολυετή συνεργασία του με την Gap. Οι αριθμοί ζαλίζουν έναν μέσο εργαζόμενο τόσο που μπορεί να χρειαστεί κανένα «ζάνι» για να ηρεμήσει. Και να ονειρεύεται τον παράδεισο με τα πλούτη, την πνευματικότητα, την ποπ δημοφιλία και τις πολιτικές ανησυχίες του Kanye West, συγγνώμη, του Ye, που εδώ και πολύ καιρό μοιάζει να αναζητά τρόπο να βγει από την προσωπική του κόλαση. God help us all.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ