Μουσικη

Τελικά ποιος σκότωσε τον 2Pac και τον Notorious B.I.G;

25 χρόνια μετά, μια σειρά από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ επιστρέφουν σε δύο από τις πιο διάσημες ανεξιχνίαστες δολοφονίες όλων των εποχών

spilios-lampropoulos.jpg
Σπήλιος Λαμπρόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 796
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομοιώματα των rapers Biggie Smalls aka Notorious B.I.G., Puff Daddy, Tupac Shakur και Snoop Dog στο Μουσείο Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο
Ομοιώματα των ράπερ Biggie Smalls aka Notorious B.I.G., Puff Daddy, Tupac Shakur και Snoop Dog στο Μουσείο Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο © John Phillips/UK Press via Getty Images/Ideal Image

2Pac και Notorious B.I.G.: Το χρονικό των ανεξιχνίαστων δολοφονιών των rappers και η έκρηξη του gangsta rap στις ΗΠΑ. Τι έχει αλλάξει 25 χρόνια μετά.

Λίγη ιστορία: Μέσα της δεκαετίας του 1990, και το hip hop έχει εξελιχθεί από μια μουσική επανάσταση στο πιο εμπορικό προϊόν μιας ολόκληρης βιομηχανίας. O 2Pac ήταν το μεγαλύτερο αστέρι της σκηνής. Χαρισματικός, γοητευτικός, με μοναδικό flow στο rapping του, είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, είχε πουλήσει εκατομμύρια δίσκους (μέχρι σήμερα, ο αριθμός ξεπερνάει τα… 75 εκατομμύρια), μπορούσε να αρθρώσει πολιτικό λόγο, είχε αρχίσει να γίνεται σύμβολο για την αφροαμερικανική κοινότητα και είχε ήδη απασχολήσει τη δημοσιότητα θετικά αλλά και αρνητικά (φυλακίσεις, κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, απόπειρα ανθρωποκτονίας).

Ο ράπερ 2pac
Ο ράπερ 2pac aka Tupac Shakur © AFP PHOTO/Death Row Records

Αυτό το τελευταίο ήταν και το μεγάλο πρόβλημα του hip hop: μια μουσική σκηνή που ξεκίνησε από τα parties του Bronx, το breakdance και το scratching & mixing του Kool Herc και του Grandmaster Flash είχε, μέσα σε δύο δεκαετίες, εξελιχθεί τόσο ραγδαία που έμοιαζε με υπερταχεία εκτός ελέγχου: η απότομη άνοδος του gangsta rap, η αστυνομική βία (που από το 1991 και τον ξυλοδαρμό του Rodney King δεν είχε μετριαστεί καθόλου – και το LAPD διαχρονικά αντιλαμβάνεται την έννοια «βία» με τα δικά του μέτρα και σταθμά) και η αποθέωση του «thug life» μέσα από στίχους τραγουδιών, πανάκριβα video clips στο heavy rotation του MTV και χιλιάδες, κυριολεκτικά, δίσκους που έφεραν το περίφημο PARENTAL ADVISORY αυτοκόλλητο με υπερηφάνεια, ως εμπορικό διαβατήριο, στο εξώφυλλο, είχαν ήδη κάνει εκατομμύρια ακροατές, ως επί το πλείστον ανήλικους αλλά και λευκούς, να πιστεύουν ότι το να δηλώνεις gangsta rapper ήταν λίγο σαν να παίζεις «Grand Theft Auto» (που, τυχαία ή όχι, λανσαρίστηκε την επόμενη χρονιά!).

Με λίγα λόγια, οι gangsta rappers είχαν παγιδευτεί στη δημόσια εικόνα τους και στο θεατρικό προφίλ τους. Ο Ice-T, ένας από τους πρωτοπόρους της σκηνής και ένας ευφυέστατος επιχειρηματίας (δεν ήταν τυχαίο που δεν έμεινε παγιδευμένος στα στεγανά του hip hop), δήλωνε τότε: «Έχω φαξ, τηλεφωνητή, τηλεόραση, ηλεκτρονικό υπολογιστή και μία χειροβομβίδα – ό,τι χρειάζεσαι, δηλαδή, για να κάνεις business στο Λος Άντζελες».

Ο ράπερ Ice-T στα πρώτα MTV Movie Awards, Λος Άντζελες
Ο ράπερ Ice-T στα πρώτα MTV Movie Awards, Λος Άντζελες, 6 Ιουνίου 1992 © Barry King/Liaison

Στην πραγματικότητα, ασφαλώς, ήταν απειροελάχιστοι οι αληθινοί gangsters που εμπλέκονταν άμεσα με τη μουσική παραγωγή/βιομηχανία – τα entourages τους, όμως, αποτελούμενα από παλιούς συμμαθητές και γείτονες που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και ήλπιζαν ότι ο παλιός φίλος τους που «είχε πιάσει την καλή» θα εκτιμούσε τις υπηρεσίες τους, ως σωματοφύλακες ικανούς για τα πάντα, ήταν άλλη ιστορία.\

To Gangsta Rap στις ΗΠΑ και η κόντρα Ανατολικής-Δυτικής Ακτής

Από τη μία, είχαμε την περίφημη σκηνή της Δυτικής Ακτής (Καλιφόρνια) με προεξέχοντες τους NWA, Ice Cube, Dr. Dre, Snoop Dogg, Tupac Shakur και τη δισκογραφική εταιρεία Death Row του περιβόητου Suge Knight (προφέρεται «Σουγκ», από το Sugar), ενός πρώην αθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου που τρόμαζε τους πάντες με το πελώριο παρουσιαστικό του και τον οξύθυμο χαρακτήρα του και, από την άλλη, είχαμε τη σκηνή της Ανατολικής Ακτής (Νέα Υόρκη), με πρωτοπαλίκαρα τους Mobb Deep, Tim Dog, Notorious B.I.G. και τη δισκογραφική εταιρεία Bad Boy του ταλαντούχου νεαρού επιχειρηματία (και ράπερ) Puff Daddy.

O Biggie Smalls aka Notorious B.I.G. στο KMEL Summer Jam 1995
O Biggie Smalls aka Notorious B.I.G. στο KMEL Summer Jam 1995, Καλιφόρνια, © Tim Mosenfelder/ImageDirect

Παρόλο που αρκετοί από τους παραπάνω είχαν, αρχικά, φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, δεν άργησε να δημιουργηθεί μια κόντρα West Coast vs East Coast, που έμοιαζε κάπως σαν μια συνηθισμένη ανταλλαγή προσβολών, κάτι σύνηθες στη hip hop σκηνή, πλην όμως από κάποια στιγμή και έπειτα η κατάσταση παρεκτράπηκε. Παντελώς.

Λόγω των τεράστιων χρηματικών ποσών που διακυβεύονταν και με τις πολυεθνικές πλέον να έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι, αντιλαμβανόμενες την εμπορική δυναμική αυτής της μουσικής, ο Τύπος έσκυψε πάνω από όλη αυτή την ιστορία και, όπως συμβαίνει πάντοτε, άρχισε να δίνει σε όλα τα γεγονότα παραμορφωτικά μεγαλύτερες διαστάσεις από την πραγματικότητα. Σύντομα, το αστυνομικό δελτίο είχε γεμίσει με περιστατικά ξυλοδαρμών, πυροβολισμών και μαχαιρωμάτων ανάμεσα σε δύο από τις ισχυρότερες συμμορίες του Los Angeles: τους Crips (περίπου 30.000 μέλη), οι οποίοι πληρώνονταν ως security και από την Bad Boy, και τους μεγάλους αντιπάλους τους, τους Bloods (περίπου 20.000 μέλη), οι οποίοι υποστήριζαν (και χρηματοδοτούνταν από) την Death Row. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για κανονικό στρατό, όχι απλώς παρέες κουκουλοφόρων! Θυμίζουμε ότι σχεδόν… 400 εκατομμύρια όπλα «κυκλοφορούν» ελεύθερα στις Η.Π.Α.

Notorious B.I.G. και Puff Daddy στα Billboard Music Awards
Notorious B.I.G. και Puff Daddy στα Billboard Music Awards, 6 Δεκεμβρίου 1995, Νέα Υόρκη © Evan Agostini/Liaison

Και, κάπως έτσι, τον Νοέμβριο του 1994 στο Μανχάταν, στο lobby ενός στούντιο ηχογράφησης όπου ετοίμαζε τον δίσκο του ο Notorious B.I.G., κάποιοι, άγνωστο ποιοι, πυροβόλησαν πέντε φορές τον 2Pac. Εκείνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και, παραδόξως, ανάρρωσε πλήρως. Λίγους μήνες αργότερα, και ενώ εκτελούσε ποινή φυλάκισης, κυκλοφόρησε το τραγούδι «Who Shot Ya?» του Notorious B.I.G., ένα αριστούργημα hip hop παραγωγής (και από τα αγαπημένα tracks των Massive Attack) με πολύ σκληρούς στίχους (και μπόλικους πυροβολισμούς επίσης!), που ασφαλώς, όταν έφτασε στα αυτιά του 2Pac, τον εξόργισε και τον οδήγησε αμέσως μετά την αποφυλάκισή του (με τον Suge Knight να εξαγοράζει το υπόλοιπο της ποινής του για 1,4 εκατομμύρια δολάρια) να μπει στο στούντιο για το επίσης καταπληκτικό, όσον αφορά το groove, και καταιγιστικό, όσον αφορά το αστείρευτο rapping, «Hit’ Em Up». Σε αυτό το κομμάτι η μόνη λέξη που ακούγεται περισσότερες φορές από το «motherfucker» είναι η λέξη «fuck», η οποία βγαίνει από το στόμα του 2Pac μέσα σε πέντε λεπτά περισσότερες φορές από όσες τη λέει ένας λιμενεργάτης σε δύο χρόνια. Ο 2Pac βρίζει ονομαστικά σχεδόν κάθε εκπρόσωπο της Ανατολικής Ακτής και ισχυρίζεται ότι είχε κάνει σεξ με τη σύζυγο του Notorious, την τραγουδίστρια Faith Evans, ενώ κάπου ανάμεσα σε όλες τις προσβολές παραδέχεται και ότι «killing ain’t fair but somebody’s got to do it – we’re gonna kill you all you motherfuckers».

2Pac - Hit 'Em Up (Dirty) (Music Video) HD

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται γραφικά, αλλά αυτό το κομμάτι έφτασε στο… #1 των αμερικανικών charts (μην απορείτε – σήμερα μπορεί να μη μας σοκάρει τίποτα, αλλά πριν από 25 χρόνια, οι βρισιές εντυπωσίαζαν πολλούς ανήλικους ακροατές που έσπευδαν να… αγοράσουν δίσκους, κάτι επίσης ακατανόητο για όποιον δεν πρόλαβε αυτές τις εποχές) και προφανώς σήμανε… γενική επιστράτευση στις τάξεις των δύο προαναφερθεισών συμμοριών. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Οι δολοφονίες των rappers 2Pac και Notorious B.I.G. 

13 Σεπτεμβρίου 1996, ο 2Pac βρίσκεται στο Las Vegas για να παρακολουθήσει τον αγώνα πυγμαχίας ανάμεσα στον Mike Tyson και στον Bruce Seldon. Συνολικά 203 κιλά μυϊκής μάζας μέσα στο ρινγκ για μια μάχη που διήρκησε μόλις 1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα (κέρδισε ο Tyson με knock out). Κανείς δεν θα θυμόταν αυτόν τον αγώνα σήμερα, αν, λίγες ώρες αργότερα –και συγκεκριμένα στις 11.15 το βράδυ– και ενώ ο 2Pac ήταν συνοδηγός στο δικό του αυτοκίνητο, έχοντας αφήσει στο τιμόνι της ολοκαίνουριας BMW τον Suge Knight, μια λευκή Cadillac δεν σταματούσε δίπλα με ένα πιστόλι να προβάλλει από το πίσω κάθισμα. Ακούστηκαν πυροβολισμοί, και τέσσερις σφαίρες πέτυχαν τον 2Pac στο στήθος, στο χέρι και στον γοφό. Τρεις μέρες αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο 2pac και ο Treach των Naughty By Nature στο KMEL Summer Jam 1992
Ο 2pac και ο Treach των Naughty By Nature στο KMEL Summer Jam 1992, Καλιφόρνια © Tim Mosenfelder/Getty Images

Έξι μήνες μετά, στο Λος Άντζελες, στις 9 Μαρτίου του 1997, o Notorious B.I.G. προωθούσε το δεύτερό του άλμπουμ, με τον προφητικό τίτλο «Life After Death», που θα κυκλοφορούσε στα τέλη του μήνα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, επιβιβάστηκε σε ένα SUV για να πάει σε ένα πάρτι στον λόφο του Χόλιγουντ. Σχεδόν πιστή αντιγραφή της δολοφονίας του 2Pac, πάλι σε ένα φανάρι, σταμάτησε δίπλα του μια σκουρόχρωμη Chevrolet Impala και πάλι τέσσερις σφαίρες πέτυχαν στόχο. Ο γιγαντόσωμος ράπερ ξεψύχησε μισή ώρα μετά.

Η κόντρα Ανατολικής Ακτής - Δυτικής Ακτής είχε πλέον αποκτήσει τους μάρτυρές της – τους δύο κορυφαίους ράπερ της γενιάς τους. Αυτοί όμως ήταν τα επώνυμα θύματα πρώτης γραμμής – συνολικά, οι «απώλειες» από αυτή την κόντρα αγγίζουν τριψήφιο αριθμό, γεγονός που ανάγκασε τον θρησκευτικό ηγέτη και πολιτικό ακτιβιστή (πλην όμως αμφιλεγόμενο και «Μαύρο Χίτλερ» για τους επικριτές του) Louis Farrakhan να ζητήσει επισήμως να θαφτούν τα τσεκούρια του πολέμου και οι δύο πλευρές να δεσμευτούν για ειρήνη.

Ο Louis Farrakhan με τους ράπερ Sean 'Puffy' Combs aka Puff Daddy, LL Cool J, Jermaine Dupri, Damon Dash, Ja Rule, Red Man, Νέα Υόρκη, 2001
Ο Louis Farrakhan με τους ράπερ Sean 'Puffy' Combs aka Puff Daddy, LL Cool J, Jermaine Dupri, Damon Dash, Ja Rule, Red Man, Νέα Υόρκη, 2001 © Scott Gries/ImageDirect

Ο Farrakhan, χάρη και στην ιδιότητά του ως εκπροσώπου του Έθνους του Ισλάμ, κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, και η κατάσταση σταδιακά αποκλιμακώθηκε. Η λέξη-κλειδί, εντούτοις, ήταν το «σταδιακά», καθώς έπρεπε πρώτα να κλείσουν οριστικά κάποιοι ανοικτοί λογαριασμοί: ο #1 ύποπτος για τη δολοφονία του 2Pac, Orlando Anderson, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς συμμοριών τον Μάιο του 1998. Αντίστοιχα, ο #1 ύποπτος για τη δολοφονία του Biggie Smalls, o Wardell «Poochie» Fouse, μέλος της συμμορίας Mob Piru, σκοτώθηκε εν ψυχρώ τον Ιούλιο του 2003, καθώς οι εκτελεστές του τον πυροβόλησαν στην πλάτη ενώ οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του.

Μέχρι σήμερα και οι δύο υποθέσεις παραμένουν ανοικτές, και καμία επίσημη σύλληψη δεν έχει γίνει, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία. Η βασική δικαιολογία του LAPD είναι ότι «αυτοί που ξέρουν αρνούνται να μιλήσουν. Κανείς δεν καταθέτει κάτι ουσιαστικό!».

Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα σενάρια για τις δολοφονίες των rappers 2Pac και Notorious B.I.G.

Η δημοσιότητα που πήραν οι δύο δολοφονίες, το μυθικό πέπλο που περιβάλλει τους δύο νεκρούς ράπερ, οι πωλήσεις δίσκων που ακολούθησαν (και οι δύο κυκλοφόρησαν περισσότερα άλμπουμ μετά θάνατον παρά εν ζωή!), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι έρευνες της αστυνομίας παρέμειναν άκαρπες, εύλογα έχουν πυροδοτήσει αμέτρητες θεωρίες και σενάρια. Συνοπτικά, τα πιο αξιόλογα:

  • Ο 2Pac είναι ζωντανός.

  • Τον φόνο του 2Pac τον είχε σχεδιάσει ο Suge Knight, καθώς έκρινε ότι ο σταρ της εταιρείας του άξιζε πιο πολλά νεκρός από ό,τι ζωντανός (αυτό, εμπορικά μιλώντας, δεν ισχύει, ενώ είναι αστείος ο ισχυρισμός, αν σκεφτούμε ότι από καθαρή τύχη δεν σκοτώθηκε και ο Knight. που καθόταν ΔΙΠΛΑ στον 2Pac όταν έπεφταν οι πυροβολισμοί).
  • O Puff Daddy είχε πληρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια τον gangster Keefe D για να «καθαρίσει πακέτο» τους Suge Knight/2Pac αλλά αυτός έκανε… μισή δουλειά!
  • Ο Suge Knight σχεδίασε τη δολοφονία του Notorious B.I.G. ως αντίποινα για τον πρώτο φόνο.
  • Πίσω και από τις δύο δολοφονίες κρύβονται τα ίδια άτομα: πιθανός ύποπτος, ο υπεύθυνος ασφαλείας της Death Row, Reggie Wright Jr, γιος αστυνομικού, που δεν στριμώχτηκε ποτέ, όπως θα έπρεπε, ανακριτικά.
  • Και οι δύο δολοφονίες έγιναν από αστυνομικούς του LAPD, για να μη έρθουν στην επιφάνεια οι σύνδεσμοι του Σώματος με το οργανωμένο έγκλημα (Παρά την αδιαμφισβήτητη διαφθορά του LAPD, ούτε αυτό ευσταθεί ως κίνητρο, διότι ακριβώς λόγω αυτών των φόνων το τμήμα βρέθηκε στο στόχαστρο και δεχόταν τη μία μήνυση μετά την άλλη από τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ το γεγονός ότι οι υποθέσεις έμειναν ανοικτές λογίστηκε ως τεράστια αποτυχία των δύο διαδοχικών Αφροαμερικανών αρχηγών της αστυνομίας, Willie L. Williams και Bernard C. Parks, που σίγουρα θα προτιμούσαν να είχαν αποφύγει αυτή τη ρετσινιά – κανείς εκ των δύο δεν υπηρέτησε δεύτερη θητεία στο πόστο αυτό.).

Το σίγουρο είναι πως όλη αυτή η τραγική ιστορία εξακολουθεί να συζητιέται και να κρατάει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ζωντανό, κυρίως στην Αμερική. Τόσα χρόνια μετά, λοιπόν, τι έχει απομείνει από αυτή την ιστορία, πέρα από τη μυθοπλασία, τις θεωρίες συνωμοσίας και τη σπουδαία μουσική που γεννήθηκε εκείνη την περίοδο;

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Mary J. Blige με τον Sean Combs aka Puff Daddy aka P. Diddy, Χόλιγουντ, 2018
Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Mary J. Blige με τον Sean Combs aka Puff Daddy aka P. Diddy, Χόλιγουντ, 2018 © EPA/MIKE NELSON

Ο Puff Daddy εξελίχθηκε σε πολυπράγμονα super star: εκμεταλλεύτηκε εμπορικά την «κληρονομιά» του Notorious B.I.G., έγινε ηθοποιός, έβγαλε και gospel αλλά και... electronica δίσκο, συνεργάστηκε με Ευρωπαίους DJs, είχε σχέση με την Jennifer Lopez, συνελήφθη για οπλοκατοχή, άλλαξε το όνομά του σε P. Diddy και μετά σε Sean Combs, έβγαλε τη δική του σειρά ρούχων, το δικό του άρωμα, τη δική του... ομπρέλα, έγινε το δημόσιο πρόσωπο της βότκας Ciroc και σχεδίασε τη δεύτερη εμφάνιση της ομάδας του NBA Dallas Mavericks. Η περιουσία του ανέρχεται στα 740 εκατομμύρια δολάρια και είναι μόλις 51 ετών!

O Marion 'Suge' Knight στο δικαστήριο, Καλιφόρνια, 2018
O Marion 'Suge' Knight στο δικαστήριο, Καλιφόρνια, 2018 © EPA/DAVID MCNEW

O Suge Knight, αντιθέτως, κήρυξε πτώχευση το 2006, πούλησε τα δικαιώματα της Death Row, έκανε μήνυση στον Kanye West ισχυριζόμενος ότι άνδρες της συνοδείας του τον πυροβόλησαν στο πόδι, έκανε επίσης μήνυση στον Dr. Dre ζητώντας μερίδιο από τα κέρδη της πώλησης των ακουστικών Beats στην Apple και συνελήφθη αμέτρητες φορές εκτίοντας διάφορες ποινές. Το 2014, δέχθηκε επίθεση και… έξι σφαίρες έξω από κλαμπ του Χόλιγουντ, αλλά κατάφερε, βαριά τραυματισμένος, να… περπατήσει μέχρι το νοσοκομείο! Πρόσφατα, καταδικάστηκε ξανά σε… 28 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία και μέχρι το 2037 δεν έχει δικαίωμα να κάνει έφεση. Σοβαρά προβλήματα υγείας, εντούτοις, δίνουν τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι δεν θα ζει σε 16 χρόνια για να μπορέσει να διεκδικήσει αποφυλάκιση. Στα 56 του υποφέρει από διαβήτη, θρομβώσεις, προβληματική όραση και παχυσαρκία.

Η μητέρα του ράπερ 2Pac, Afeni Shapur
Η μητέρα του ράπερ 2Pac, Afeni Shapur, Τζόρτζια, 2006 © Annette Brown/Getty Images/Ideal Image

Η μητέρα του 2Pac, Afeni Shakur, πρώην μέλος των Black Panthers, διαχειρίστηκε την περιουσία του γιου της και τις ανέκδοτες ηχογραφήσεις του, περιόδευσε σε όλη την Αμερική ως σύμβουλος γυναικών που είχαν επίσης χάσει τα παιδιά τους και πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2016, στα 69 της χρόνια.

Η μητέρα του Notorious B.I.G., Voletta Wallace, σε τιμητική εκδήλωση για τον γιό της, 2019, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη
Η μητέρα του Notorious B.I.G., Voletta Wallace, σε τιμητική εκδήλωση για τον γιό της, 2019, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη © Arturo Holmes/Getty Images/Ideal Image

Η μητέρα του Notorious B.I.G., Voletta Wallace, 68 ετών σήμερα και γιαγιά των δύο παιδιών που άφησε πίσω του ο γιος της, έχει γίνει ο εφιάλτης του LAPD και του δημάρχου της πόλης, με απανωτές μηνύσεις από μεγάλο δικηγορικό γραφείο που την εκπροσωπεί, ενώ έχει γνωριστεί προσωπικά με τους ντετέκτιβ οι οποίοι εργάστηκαν στην υπόθεση και ισχυρίζεται ότι η ταυτότητα του δολοφόνου είναι γνωστή στην ηγεσία της αστυνομίας, αλλά επίτηδες δεν αποκαλύπτεται επισήμως.

Ο ντετέκτιβ Russell Poole, ενώ έγραφε ένα βιβλίο που, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα έβαζε τα πάντα στη θέση τους», πέθανε από ανεύρυσμα το 2015, σε ηλικία 58 ετών.

Ο ντετέκτιβ Greg Κading, επίσης 58 ετών σήμερα, έχει εκδώσει το βιβλίο «Murder Rap» και εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Suge Knight και Puff Daddy γνωρίζουν ποιοι ήταν οι δράστες των δύο φόνων και οι υποκινητές τους.

Όσο για τους δύο αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές αυτής της τραγικής ιστορίας, δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς – ο ράπερ Nas έχει δηλώσει πως «το rap πέθανε μαζί τους», και, παρόλο που αυτό δεν ισχύει, σίγουρα αν σκεφτούμε ποιοι ατάλαντοι super stars τους ακολούθησαν (50 Cent, Black Eyed Peas, Rick Ross, Lil Wayne) και πόσο ελάχιστα έχει προοδεύσει η θεματολογία της mainstream σκηνής (ο ρόλος της γυναίκας στους στίχους και τα βίντεο του είδους θα έκαναν και τον πιο ανατολίτη να κοκκινήσει από ντροπή – και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα), σίγουρα δεν εξελίχθηκε ιδιαίτερα έκτοτε. Αρκεί όμως η διαπίστωση του ηθοποιού Bokeem Woodbine (προσωπικού φίλου του 2Pac), που στο «Unsolved» κάποια στιγμή μονολογεί: «Ο Biggie ήταν 24, ο 2Pac 25… Ήταν απλά παιδιά…».

Staring Trhough My Rear View

Και αυτό είναι το πιο τραγικό: Δύο παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς πατέρα, μπλέχτηκαν από νωρίς, έμμεσα ή άμεσα, με το «thug life», κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι, να θεωρούνται οι καλύτεροι ράπερ της γενιάς τους, να γράψουν στίχους που μνημονεύονται μέχρι και σήμερα σε ακαδημαϊκό επίπεδο (πολλά κολέγια έχουν εντάξει τέτοια courses, με πιο διάσημο το Berkeley στην Καλιφόρνια), αλλά δεν πρόλαβαν να απολαύσουν τίποτα από όλα αυτά. Επειδή κάτι που ξεκίνησε ως παιχνίδι προσβολών, πολώθηκε όσο δεν μπορούσε κανείς, αρχικά, να φανταστεί. Αντί επιλόγου, ένα απόσπασμα από το τραγούδι του 2Pac, «Starin’ Through My Rear View»:

Multiple gunshots fill the block, the fun stops

Niggas is calling cops, people shot, nobody stop

I wonder when the world stopped caring last night

Two kids shot while the whole block staring

Οι τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ για τους 2Pac και Notorious B.I.G.

Αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση είναι διαθέσιμα τα εξής σχετικά:

City Of Lies
Ταινία (τη βρίσκετε στο Apple TV+) με τον Johnny Depp στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του (κι όμως!) ως ντετέκτιβ Russell Poole, και τον Forest Whitaker σε μία από τις χειρότερες της δικής του, ως ο δημοσιογράφος των Los Angeles Times Jack Jackson. Είναι βασισμένη στο βιβλίο «L.A.byrinth» του δημοσιογράφου Randall Sullivan, που είχε όντως πάρει πολλές συνεντεύξεις από τον αληθινό Poole και είχε πειστεί για ένα πράγμα: «Αυτές οι υποθέσεις δεν λύνονται παρά μόνον αν η ίδια η αστυνομία δεν θέλει να τις λύσει». Στην ταινία συμμετέχει και η μητέρα του Notorious B.I.G., υποδυόμενη τον εαυτό της. Κινηματογραφικά δεν είναι κάτι σπουδαίο, αλλά είναι ολοκληρωμένη ταινία με αρχή, μέση και τέλος.

CITY OF LIES Official Trailer (2018) Johnny Depp, Tupac, Biggie Movie HD

Unsolved
Τηλεοπτική σειρά (διαθέσιμη στο Netflix) με τους Josh Duhamel και Jimmi Simpson, βασισμένη στο βιβλίο του ντετέκτιβ Greg Kading «Murder Rap: The Untold Story of Biggie Smalls & Tupac Shakur Murder Investigations». Ως true crime story series βλέπεται ευχάριστα και εστιάζει αρκετά και στη σχέση των δύο ράπερ μεταξύ τους.

Unsolved (USA Network) Trailer - Tupac and Notorious B.I.G. series

Who Killed Tupac?
Ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων που παρακολουθεί τον δικηγόρο Benjamin Crump να προσπαθήσει να ενεργοποιήσει εκ νέου την υπόθεση, πεπεισμένος ότι θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία που απαιτούνται για να εντοπιστεί ο ένοχος. Έχει, προφανώς, ενδιαφέρον, αλλά πλησιάστε μόνον αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται συναρπαστικά. Προβάλλεται στο ERTFLIX.

Biggie: I Got A Story To Tell
Ντοκιμαντέρ που ανέβηκε στην πλατφόρμα Netflix τον Μάρτιο του 2021. Μέσα σε 1,5 ώρα όλα όσα θέλατε να μάθετε για τον Christopher Wallace a.k.a. Notorious B.I.G.

Biggie: I Got a Story to Tell | Official Trailer | Netflix

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ