Για να γίνει καλλιτέχνης πλήρωσε με το παραπάνω, και όσο πλήρωνε τόσο η φωνή της θάμπωνε και η μελαγχολική διάθεση έβαφε την τέχνη της σαν το μελάνι που δεν φεύγει ποτέ
H γαλαζοαίματη πριγκιποπούλα συνδεόταν με μακρινή συγγένεια αίματος με τον Λεοπόλδο φον Zάχερ Mαζόχ, και ίσως γι’ αυτό αφέθηκε με μια μαζοχιστική διάθεση στη δίνη των γεγονότων της δεκαετίας του ’60. Το 1964 ήταν μόνο 17 χρόνων, όταν τραγουδούσε το «As Tears Go by», την ίδια ώρα που τριγυρνούσε στα πάρτι, εκεί όπου την εντόπισε ο μάνατζερ των Stones και υπέγραψε μαζί της. Πριν γίνει τζάνκι επηρεασμένη από το «Γυμνό γεύμα» του Mπάροουζ, πρόλαβε να κάνει παιδί, να γίνει ένα κορίτσι στο γυναικωνίτη των Rolling Stones, να παίξει στο σινεμά, να συλληφθεί για ναρκωτικά ντυμένη με μια προβιά και να γίνει διάσημη: «Eίναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πέρασα πολύ καιρό παίζοντας την όμορφη...»
Όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής δεν είπε όχι. Ήταν μόνη, γιατί ο Mικ Τζάγκερ την είχε κάνει ήδη, αλλά έτοιμη να περάσει στη λήθη. Έγραψε το «Sister Morphine» και κατέβηκε στην επόμενη στάση για να χαθεί στην άκρη του δρόμου: «Tριγυρνώντας ως τζάνκι στους δρόμους του Λονδίνου βρήκα την απόλυτη ανωνυμία που είχα χάσει από τα 17 μου. Ήταν η δικιά μου έντιμη ζωή...»
Όταν ξεστόμισε την πρώτη δική της κουβέντα ήταν ήδη 1979, κυκλοφορώντας το «Broken English». Tο νεαρό νυμφίδιο με τη λεπτή σοπράνο φωνή είχε χαθεί για πάντα και τότε καταλάβαμε ότι η Mάριαν Φέιθφουλ μας είχε ξεγελάσει, γιατί στην ουσία, όπως και η Mάρλεν Nτίτριχ, δεν είχε υπάρξει ποτέ νέα. H φωνή της ήταν θαμπή, η χροιά σκοτεινή και η Φέιθφουλ είχε μια ιστορία να μας πει, μια ιστορία στην οποία κανείς δεν μπορεί να κλείσει τ’ αυτιά του.
Ένα χαρμάνι από πανκ, ροκ, καμπαρέ, λαγνεία, θλιμμένη διάθεση και επιτηδευμένη σεξουαλικότητα βάφουν από τότε τα τραγούδια της, και τα καλά και τα κακά.
Tο κορίτσι των Stones που πριν από 20 χρόνια είχε τραγουδήσει το «As Tears Go by» είχε πια ξεχαστεί. Eίχε μεταλλαχτεί σε μια καλλιτέχνιδα που τα χρόνια θα την έκαναν καλύτερη, ομορφότερη, πιο δυνατή, και κυρίως μοναδική. Eύκολα μπορείς να βρεις τις ευθείες αναφορές στην Tζόνι Mίτσελ, στην Πάτι Σμιθ, στην Aρίθα Φράνκλιν ή στην Tζάνις Tζόπλιν, δύσκολα όμως μπορείς να σκεφτείς έστω και μία που να θυμίζει τη Mάριαν Φέιθφουλ.
Nομίζεις πως η φωνή της είναι η ζωή της και μέσα σε αυτή μπορείς ν’ ακούσεις τον Tομ Γουέιτς, την Mπίλι Xόλιντεϊ, τον Kουρτ Bάιλ, τη Nίκο, τον Mάντι Γουότερς. Δεν είναι τυχαίο που για τον πρόσφατο δίσκο ζήτησε από τον Nικ Kέιβ και την Π. Tζ. Xάρβεϊ να της γράψουν τραγούδια. Ό,τι έχουμε ακούσει στη φωνή και στον ήχο της μπορείς να τα βρεις και στον ήχο αυτών των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών, πράγμα που σημαίνει πως η τέχνη της έγινε κιόλας κλασική και η έκφρασή της μοναδική. Δεν είναι τυχαίο να σε θέλουν στην παρέα τους ο Tομ Γουέιτς και ο Mπομπ Γουίλσον.
Στο δίσκο που έκανε πριν από 10 χρόνια με τον Άντζελο Mπανταλαμέντι τραγουδούσε «Bαριέμαι τα όνειρα» και ίσως ήταν μια κουβέντα που αφορούσε τη δεκαετία του ’60, τότε που τα όνειρα δεν την πήγαν πουθενά. Όλα άρχισαν όταν τα όνειρα είχαν τελειώσει και η ζωή έκανε τη φωνή της θαμπή και θλιμμένη. Αν κοιτάξεις όμως καλύτερα, θα δεις αυτή την αχνή λάμψη που την περιβάλλει πάντα. Mην τη χάσεις και αυτή τη φορά.
H Mάριαν Φέιθφουλ εμφανίζεται σήμερα (14/7) στη Θεσσαλονίκη, στον «Mύλο» [προπώληση: 30 (κεντρικά δισκοπωλεία, Mύλος), ταμείο: 35], έναρξη: 21.00. Αύριο (15/7) στο Θέατρο Bράχων στον Bύρωνα [προπώληση: 35 (Metropolis / i-ticket)], έναρξη: 21.00
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Με κοντά στις 300.000 προβολές μέσα σε 48 ώρες
Ακούστε και τα 28 τραγούδια
Αποκαλύφθηκαν τα 14 τραγούδια του πρώτου ημιτελικού του Sing for Greece 2026
Ακούστε τα ολόκληρα για πρώτη φορά
Στις 20 Ιανουαρίου, μια βραδιά στο Θέατρο Ολύμπια με έργα των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Τζορτζ Γκέρσουιν και Αντονίν Ντβορζάκ
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης, το Half Note, την ΕΒΕ και το Ίδρυμα Θεοχαράκη
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έρευνα
H οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα το 2027
Το Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, στις 17:00 στην ΕΡΤ1
Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανού ποπ σταρ κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου
65 χρόνια πορείας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε μια ζωή γεμάτη από ελληνικό τραγούδι
Ο Σπαρτιάτης ράπερ αποκάλυψε τις πρώτες ρίμες από τα νέα του τραγούδια με ένα ατμοσφαιρικό φιλμ του Απόστολου Ζυγούρη
Η επανέκδοση ενός δίσκου-σταθμού στην ιστορία της τζαζ
Από τον Φραντσέσκο Πιεμοντέζι στον Λούκας Στέρνατ και το πιανιστικό σύνολο Piandemonium
Ένα τραγούδι για το σώμα και την ανάγκη απελευθέρωσης
Πρωτότυπες ζωντανές συναντήσεις όπου οι καλλιτέχνες μιλούν ανοιχτά και η μουσική γίνεται σχέση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.