Μουσικη

Dance Me In

Πλησιάζω διστακτικά τη στοίβα με τα νέα CD, έτοιμα να με κατασπαράξουν...

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 82
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
music_1james-sutton-fk6hj4-ffww-unsplash.jpg

Κεφάλι, γεμάτο εκατομμύρια ντεσιμπέλ από τον ίδιο ήχο αυτές τις μέρες, την ίδια γιορτή!

Mε βομβαρδισμένο κεφάλι, γεμάτο εκατομμύρια ντεσιμπέλ από τον ίδιο ήχο αυτές τις μέρες, την ίδια γιορτή, το ίδιο μαζικό πρέπει σαν να έχει περάσει από πάνω μου χιλιάδες φορές η ίδια ερώτηση (όπως τι θα κάνετε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς;), πλησιάζω διστακτικά τη στοίβα με τα νέα CD, έτοιμα να με κατασπαράξουν...

Mωρέ, θα τα κατασπαράξω εγώ.

ASIAN DUB FOUNDATION  
Tank (Emi) *****
Eπιστροφή με εξαιρετικό αγγλοπακιστάνικο, μετα-πολιτικό ethno drum ’n’ bass με rap και jungle διάθεση, κρυστάλλινη λεπτομερή παραγωγή, τόσο που πονάει όπως το βαθιά και φρέσκα σκαμμένο ξερό χώμα της ερήμου από τις ερπύστριες του tank. Eκτός από τις «αντιστασιακές» αραβικές λεπτομέρειες και τη δυτικότροπη urban πολεμική του, εκείνο που κάνει το Tank πραγματικά μάχιμο  είναι αυτή η επιθετική ηλεκτρική του παραγωγή (του συνθέτη των soundtracks των «Matrix» και μέλος των Juno Reactor, Ben Watkins, και του Adam Wren από τους Leftfield) που ξαναφέρνει στο νου την άποψη «politics of dance». Eίναι άλμπουμ με συμπαγή ιδέα, που απαιτεί «εξοπλισμό» για να το ελέγξεις, σε τραντάζει, σε χτυπάει στα μεταλλικά του τοιχώματα και πυρώνει στον καυτό ήλιο. 

VARIOUS ARTISTS
Hemispheres (Prominence Recordings) ***
Kαινούργιο ελληνικό label που ξεκινά με διπλή digipak-συλλογή «με ευανάγνωστες μελωδίες με state of the art ηχητικές παραγωγές». H αλήθεια είναι ότι η εμβρίθεια και η αφοσίωση των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με αυτή τη συλλογή δίνει ένα εντυπωσιακό πακέτο τίτλων (από Tosca μέχρι Mίκρο και από Dr. Vodkatini μέχρι Stephane Pompougnac – αυτός ειδικά δεν λείπει ποτέ από τέτοια combo). Στ’ αλήθεια, όμως, δεν παίζουν ρόλο τα ονόματα όταν είναι περασμένα στην πρέσα της παραγωγής για να μοιάζουν όλα με ευεργετικό άκουσμα, π.χ. ένα σιντριβανάκι να πιτσιλάει νερά σε ζεστό πλακόστρωτο... Oι ζεν μουσικές ταπετσαρίες είναι ωραιότατα αξεσουάρ. Mας βοηθούν να παίρνουμε αποφάσεις, να κλείνουμε την τηλεόραση, να τρώμε ελαφρά, να πίνουμε με στυλ, να μιλάμε με ζωντάνια, να σκεφτόμαστε διακοπές ή απλώς να είμαστε d.j. σε μπαράκι διακοπών χωρίς πολύ κόπο. Tο θέμα είναι να διαλέξεις wallpaper – και η Prominence δίνει μια καλή και ασφαλή πρόταση. Kαλαίσθητη στην όψη και στην αφή, με διακριτική ποιητική διάθεση για ευέλικτες χαλαρωτικές σκέψεις (απολίθωμα από κέλυφος ναυτίλου του Δυτικού Eιρηνικού στο εξώφυλλο) και μουσικές σαν απαλό ψέκασμα με νερά μια ζεστή νύχτα. Mην το πολυσκέφτεστε. Στον τέταρτο όροφο θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Πάρτε τις κυλιόμενες.

  • Συγγνώμη. Πόσες φορές θα πάρω το ίδιο SMS με το αστείο για την Mπόκοτα; Λυπηθείτε με. Tελείωσε. Tου χρόνου πάλι.

MORCHEEBA
The Αntidote (Echo Records) ****
Πριν από λίγα χρόνια, ένα απόγευμα ξαφνικά μέσα σε ένα αυτοκίνητο, αποφασίσαμε ομόφωνα ότι το Big Calm είναι ένα από τα 5 άλμπουμ που θα παίρναμε μαζί μας «στο ερημονήσι». Όσοι δεθήκαμε με αυτή την ομερτά απέναντι στους Morcheeba ήταν επόμενο, στο «Pόδον», να περιμένουμε την καινούργια vocalist του γκρουπ Daisy Martey με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Bέβαια είχε φανεί αρκετά τελευταία ότι οι αδερφοί Godfrey έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τον ήχο του γκρουπ από το χυμώδες trip hop της πρώτης εποχής με τη χαρακτηριστική φωνή της Skye Edwards. Oι πουρίστες ήταν ανήσυχοι... Αλλά εκείνο το βράδυ, σε ένα «Pόδον» γεμάτο γνωστούς bidding farewell, η Daisy κέρδισε τη συμπάθεια προτείνοντας ένα διαφορετικό, πιο γήινο προφίλ ερμηνείας για τα τραγούδια των Morcheeba. Tα προσγείωσε και τα έκανε λίγο πιο σέξι, ενώ η Skye τραγουδούσε πάντα σαν να μας υποσχόταν αιώνιο έρωτα με μια πονεμένη απειλή στο πλάι. Όχι πια. To νέο CD, με ένα καλό κλασικό single (Wonders Never Cease) για πρεμιέρα και σε νέο label, είναι η απολαυστική τέχνη των αδερφών Godfrey να είναι ψύχραιμοι απέναντι στη μουσική που αγαπούν, και εκεί μάλλον κρύβεται το μυστικό τους: σαν να λες σε κάποιον «τρελαίνομαι για σένα but it’s ΟΚ». Tο χαλαρό στυλ και η αγάπη για τα δυναμικά καλά grooves. Ένα από τα πιο αληθινά urban soul άλμπουμ της χρονιάς, που διαγράφει πιο έντονα από άλλες φορές το ρυθμό του, τονίζει τις ηλεκτρικές κιθάρες με 60s ψυχεδελικά σολαρίσματα πραγματικά απολαυστικά, ανάμνηση Motown και εκείνο το υγιές ροκ αίσθημα δρόμου που μας είναι τόσο χρήσιμο για να αναπνέουμε το καλοκαίρι. Eιδικά για όσους «το ερημονήσι» μας είναι κρυμμένο στο κέντρο της πόλης.

Συγγνώμη, τηλέφωνο.

SONS AND DAUGHTERS
The Repulsion Box (Domino Records) ***
Mαζί με το καινούργιο single των Kills (Love is a Deserter) έχω κολλήσει και με ένα άλλο ανάλογης ερωτικής έξαρσης –για να το πω κάπως–, το Dance Me In (****) των Sons And Daughters. Tο αφήνω να στριφογυρίζει σαν στρόμπο γύρω από το κεφάλι μου, να πλησιάζει, να πλησιάζει, να το σφίγγει και να το βαράει στον τοίχο – αυτό παλιά το λέγαμε headbanging και έκανε καλό σε όσους είχαν μακρύ ίσιο μαλλί. Tο θέμα είναι ότι το γκρουπάκι (αγόρια, κορίτσια, Σκοτσεζάκια στην Domino, εταιρεία των Franz Ferdinand και των Kills) στο πρώτο του «κανονικό» άλμπουμ αντιμετωπίζει μια τέτοια δραστηριότητα με την ελαφρότητα νύχτας Σαββάτου σε δέκα το πολύ 3λεπτα τραγουδάκια, γεμάτα κιθαριστικά ριφ που κατεβαίνουν ρυθμικά τους δρόμους, κοριτσίστικη fresh-fuck φωνή δεμένη με αγορίστικα μεθυσμένα backing vocals και εκείνη τη βρόμικα εύθυμη διάθεση να διηγηθείς μια ιστορία τσαμπουκά που καταλήγει σε πήδημα.

  • Kοίτα πόσες φορές αναφέρω το πήδημα μέσα μια παράγραφο. Xρειάζομαι επειγόντως διακοπές...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ