Μουσικη

Τι μουσική έχουν στα κινητά τους τα 18χρονα;

Ρίξαμε μία ματιά στην playlist τους για να πάρουμε μια ιδέα

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 705
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18xrona.jpg

Ποια είναι η playlist σε YouTube, Spotify και στα κινητά των παιδιών 18 έως 19 ετών και ποιο είδος μουσικής ακούν

Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την κυκλοφορία του, όλοι ακόμα συζητούν για το rap hit “Mama?” του Sin Boy με τη συμμετοχή των Ypo, Madclip και illeoo. Το ελληνικό hip-hop είναι αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές μουσικό είδος στη χώρα στα νεανικά κοινά και βιώνει μία πρωτοφανή άνθιση. Οι παραγωγές που κυκλοφορούν δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες αμερικανικές όλο ένα και περισσότερο. Ωστόσο, η άποψη που συνοδεύει τα κομμάτια των ράπερ που γίνονται απευθείας viral είναι ότι πρόκειται για trash προϊόντα, για «φασαρία», για κάτι που τέλος πάντων «δεν είναι μουσική».

Είναι γεγονός πως είναι ακόμη πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τις μεγαλύτερες γενιές ότι τα νέα παιδιά ακούν πράγματα τα οποία δεν κατανοούν απαραίτητα, ακόμα και αν οι ίδιοι αντιμετώπισαν από τους γονείς τους παρόμοια συμπεριφορά στο πρώτο άκουσμα των δικών τους αγαπημένων καλλιτεχνών και genre.

Με την παραπάνω αφορμή, αναζητήσαμε παιδιά 18 έως 19 ετών και «ψάξαμε» τα κινητά τους για να πάρουμε μία ιδέα τι μουσική ακούν οι νέοι σήμερα. Πρόκειται τελικά μόνο για ευτελή μουσικά προϊόντα; Έχουν διευρυμένα ακούσματα ή είναι προσκολλημένοι σε ένα είδος; Πώς ανακαλύπτουν μουσική; Έχουν επηρεάσει οι οικογένειές τους τα μουσικά τους γούστα; Οι λίστες τους σε YouTube, Spotify και στα ίδια τους κινητά κρύβουν τις απαντήσεις.

Άγγελος 19 ετών

© Φιλίππα Δημητριάδη
© Φιλίππα Δημητριάδη

© Φιλίππα Δημητριάδη
Οι λίστες τους σε YouTube, Spotify και στα ίδια τους κινητά κρύβουν τις απαντήσεις, © Φιλίππα Δημητριάδη

Ο Άγγελος ακούει κυρίως ξένη RnB και hip-hop. Ανοίγοντας το Spotify του θα δει κανείς ονόματα όπως ο Travis Scott, ο XXXTentacion, o Logic, o Petey Pablo, αλλά και μερικούς Έλληνες ράπερ του underground hip-hop όπως ο ΛΕΞ και ο Μικρός Κλέφτης. Ξεκίνησε να ακούει hip-hop όταν ήρθε σε επαφή με τη μουσική του Kendrick Lamar και έπειτα άρχισε να ανακαλύπτει μόνος του και πιο παλιά ονόματα μέσα από τους στίχους του ΛΕΞ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο μεγάλωσε ακούγοντας ροκ από τον μπαμπά και έντεχνο από τη μαμά, το οποίο όπως λέει συμπαθεί και εκτιμά ως μουσικό είδος. «Δεν έχω “ψευτολαϊκά” ερεθίσματα, από παλιά λαϊκά όμως εννοείται, καθώς είναι η ωραιότερη μουσική που έχει παράξει η Ελλάδα», λέει με ειλικρίνεια. Επίσης, εξαιτίας των αναφορών του θα ακούσει κλασική ροκ, όπως Pink Floyd και Queen, αλλά και stoner.  

Κατερίνα 18 ετών

© Φιλίππα Δημητριάδη
© Φιλίππα Δημητριάδη

© Φιλίππα Δημητριάδη
Στη λίστα της Κατερίνας εμφανίζονται τα ονόματα των Χαρούλη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Αγγελάκα, Ζερβουδάκη, καθώς και των Χαΐνηδων, © Φιλίππα Δημητριάδη

Η Κατερίνα έχει κατεβασμένα τα κομμάτια που ακούει καθημερινά στο κινητό της. Η λίστα της περιέχει αρκετά ελληνικά κομμάτια καλλιτεχνών όπως η Νατάσσα Θεοδωρίδου, η Δέσποινα Βανδή και ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ωστόσο η ίδια δηλώνει πως ακούει περισσότερο έντεχνο. Όντως στο επόμενο scroll εμφανίζονται τα ονόματα των Χαρούλη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Αγγελάκα, Ζερβουδάκη, καθώς και των Χαΐνηδων. «Γενικά έντεχνο ακούω και πηγαίνω πολύ στα live τους», αναφέρει ενώ την αγάπη της για αυτό το είδος μουσικής την κληρονόμησε από τη μητέρα της η οποία όμως έχει και πιο κλασικά ροκ ακούσματα, καθώς η Κατερίνα μικρή ανακάλυπτε τις κασέτες της μαμάς της με τραγούδια συγκροτημάτων όπως οι Scorpions. Βέβαια δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να τις βάλει να παίξουν, αλλά όπως λέει ανακαλύπτει μουσική μέσω του YouTube και κυρίως μέσα από τις παρέες καθώς συναναστρέφεται μεγαλύτερα άτομα που έχουν διαφορετικά ακούσματα από τα παιδιά της ηλικίας της.

Νίκος 19 ετών

© Φιλίππα Δημητριάδη
Ο Νίκος δεν έχει πάει ποτέ σε δισκάδικο, © Φιλίππα Δημητριάδη

© Φιλίππα Δημητριάδη
© Φιλίππα Δημητριάδη

Μεγάλος φαν των πιο καυτών ονομάτων της pop αυτή τη στιγμή παγκοσμίως φαίνεται να είναι ο 19χρονος Νίκος, καθώς οι λίστες του στο YouTube αποτελούνται από ερμηνεύτριες όπως η Bebe Rexa και η Selena Gomez, «Ναι, ακούω pop ξεκάθαρα», θα πει με σιγουριά, ωστόσο, όπως φαίνεται και από τη σελίδα του στο YouTube, ενδίδει και στην τρέχουσα τάση του ελληνικού hip-hop ανάλογα με τη διάθεσή του. «Στο σπίτι άκουγαν savage ελληνικά, πολύ λαϊκά που δεν μου άρεσαν ποτέ, οπότε δεν ασχολήθηκα», παραδέχεται ενώ πληροφορεί ότι άρχισε να ανακαλύπτει τη μουσική που του αρέσει μέσω διαδικτύου όταν βρίσκονταν στην 1η γυμνασίου. Ένα παιδί με πρόσβαση στην online μουσική από αυτή την ηλικία έχει βρεθεί άραγε ποτέ σε δισκοπωλείο; «Όχι, δεν έχω πάει ποτέ σε δισκάδικο. Η μόνη επαφή που είχα ποτέ με CD ήταν με ό,τι υπάρχει στο σπίτι από παλιά».

Μαρίνα 18 ετών

© Φιλίππα Δημητριάδη
Η Μαρίνα μεγάλωσε με «βαριά λαϊκά» στο σπίτι, αλλά δεν ταυτίζεται με αυτά ιδιαίτερα, © Φιλίππα Δημητριάδη

© Φιλίππα Δημητριάδη
Η Μαρίνα «επιμένει ελληνικά», © Φιλίππα Δημητριάδη

Από το YouTube ακούει μουσική και η Μαρίνα που στις λίστες της συνυπάρχουν η Avril Lavigne με τη Γιάννα Τερζή, ο Νίκος Μάστορας με τον Αντώνη Ρέμο και ο Sin Boy και ο ομόσταβλός του Saske με την Josephine. «Και ξένο hip-hop ακούω, αλλά κυρίως ελληνικά και προτιμώ να βγαίνω στα μαγαζιά που μπορώ να τα ακούσω όπως το Banana Moon, το Voodoo, το Clock στο Χαλάνδρι και θα πάω και μπουζούκια αν κάτσει». Στο σπίτι μεγάλωσε με πιο «βαριά λαϊκά» όπως αναφέρει με τα οποία δεν ταυτίζεται ιδιαίτερα αν τα ακούσει.

Τα παραπάνω παιδιά ακούν ό,τι τρεντάρει τώρα στο διεθνές μουσικό στερέωμα, αγκαλιάζουν το ελληνικό hip-hop, «επιμένουν ελληνικά», επηρεάζονται από τα ακούσματα των γονιών τους και των φίλων τους, ανακαλύπτουν μουσική από τα «προτεινόμενα» σε YouTube και Spotify και φυσικά το genre που ακούν καθορίζει το lifestyle τους και vice versa. Μπορεί να μην έχουν μπει ποτέ σε δισκάδικο, να μην έχουν ζήσει την αγωνία να συμπληρώσεις όλη τη δισκογραφία του αγαπημένο σου καλλιτέχνη ή να περιμένεις να έρθει ο δίσκος για τον οποίο αποταμίευες  το χαρτζιλίκι σου για μήνες, αλλά ζουν την εποχή τους. Και για αυτό δεν μπορεί να τους κρίνει κανείς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ