- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ήχοι από όλο τον κόσμο
Οι περισσότεροι δίσκοι πια έχουν πολύ ευρύτερα σύνορα από το μέρος καταγωγής του δημιουργού τους
Nilufer Yanya - Miss Universe
Κι αυτό το κορίτσι από το Δυτικό Λονδίνο φανερώνει με το ντεμπούτο του ένα αξιοθαύμαστο προσωπικό μουσικό σύμπαν όπου χωρίς αναστολές μπλέκονται οι indie ηλεκτρικές κιθάρες με τη σύγχρονη pop και τους χορευτικούς ρυθμούς, ενώ οι στίχοι δείχνουν στοχασμό και τα σύντομα κοροϊδευτικά σκετσάκια, με τα οποία σατιρίζει τις εταιρίες φροντίδας και ευεξίας που νοιάζονται για μας, ότι ζει μέσα στην κοινωνία. Η δε φωνή και η ερμηνεία πιστοποιεί την αυτοπεποίθηση της προσωπικής άποψης. Αν δεν χάσει τον στόχο –πράγμα πολύ εύκολο στις μέρες μας– αυτή η Τουρκοϊρλανδή θα μας απασχολήσει έντονα και στο μέλλον.
Dominic Miller - Absinthe
Συνεργάτης για χρόνια του Sting, συναντιέται εδώ με δύο μουσικούς που είχε γνωρίσει στην μπάντα του, τον ντράμερ Manu Katche και τον μπασίστα Nicolas Fiszman, ενώ συμμετέχουν ακόμη ο Santiago Arias στο μπαντονεόν και ο κιμπορντίστας Mike Lindup.
Έμπνευσή του, λέει ο Miller, είναι ο ιμπρεσιονισμός και οι πίνακες του Cezanne, του Lautrec, του Renoir και του Monet, που μαζί με το αψέντι και τη διονυσιακή Νότια Γαλλία (λέω εγώ) θα έπρεπε να κάνουν ένα μείγμα εκρηκτικό. Αντ’ αυτού έχουμε ένα συμπαθητικό και ευχάριστο άλμπουμ όπου τζαζ, αργεντίνικη παράδοση και γαλλικά σανσόν συναντιούνται.
Οι μουσικοί είναι σπουδαίοι, το κλίμα καλό αλλά οι συνθέσεις δύσκολα ξεπερνάνε έναν μέσο όρο καλών προθέσεων.
Ο καναδός δημιουργός ηλεκτρονικής μουσικής Robert Alfons (γνωστός ως TR/STή Trust), μετά από μερικά χρόνια σιωπής, επιστρέφει στη δισκογραφία με ένα διπλό άλμπουμ (που θα κυκλοφορήσει σε 2 μέρη). Όπως ο ίδιος λέει, χρειάστηκε μια περίοδο ανασυγκρότησης και αναθεώρησης που φαίνεται πως απέδωσε. Αφήνει πίσω του τα σκοτεινά, δυστοπικά, πειραματικά, θορυβώδη και ανορθόδοξα ηχητικά τοπία (αν και υπόσχεται πως θα τα συναντήσουμε, σε ένα βαθμό, στο «The Destroyer -2») και δημιουργεί ένα ενδιαφέρον, σημερινό (με τις απαραίτητες αναφορές στο ένδοξο παρελθόν της diy αισθητικής από τη δεκαετία του ’80) και με προσωπική άποψη άλμπουμ, που τον βάζει με το δεξί στο σύμπαν των δημιουργών ηλεκτρονικών ήχων και τραγουδιών που έχουν κάτι να πουν εκτός από το να αντιγράφουν τους Neu!, τους New Order και τους Joy Division.
Ο Σωκράτης Σινόπουλους προσεγγίζει τη λύρα –κατά βάση– συναισθηματικά και με τον μελοδραματισμό της Ανατολής, αλλά είναι η δεξιοτεχνία, η λεπτότητα και η προσωπική εμβάθυνση που τον βοηθούν να βρει τρόπους συνομιλίας με το τζαζ ηχητικό πλαίσιο με του πιάνου, του μπάσου και των τυμπάνων που ολοκληρώνουν το κουαρτέτο. Όταν όλα συμπλέουν (Transition, MetamodalII - Illusions, Red Thread, Mnemosyne) το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και το στερεότυπο «η Δύση συναντάει την Ανατολή» δικαιώνεται απολύτως. Κι αν ο παραγωγός του δίσκου (και ιδιοκτήτης της ECM) Manfred Eicher δεν είχε την τάση να βγάζει –συχνά– τον ήχο της λύρας λίγο πιο μπροστά απ’ ό,τι χρειάζεται διαταράσσοντας την ισορροπία του κουαρτέτου, τότε η απόλαυση του ταξιδιού θα ήταν ακόμη καλύτερη.
Τους δίσκους αυτούς, μαζί με πολλή ακόμα καλή μουσική, μπορείτε να ακούτε κάθε Σάββατο & Κυριακή 18.00 με 20.00 στο Athens Voice Radio 102,5 στην εκπομπή του Μάκη Μηλάτου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «B’Day» είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στα 25α γενέθλιά της
Η Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του ογδόντα ήταν μια Πόλη στις Φλόγες
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Η βραβευμένη με δύο Grammy ερμηνεύτρια, με τη βαθιά φωνή
Από τους Basement και JPEGMAFIA μέχρι τους Idles και τους Deftones, το Outbreak διευρύνει ακόμα περισσότερα τα όριά του
Μας χάρισε τα μεγαλύτερα δώρα: τη μουσική και το συναίσθημα
To τουρνουά προσέλκυσε περισσότερους από 50.000 fans του διάσημου anime
Όλες οι λεπτομέρειες για το διήμερο που ενώνει τις μουσικές φυλές της πόλης
Ο κιθαρίστας Simon McBride μιλάει στην ATHENS VOICE για τη θέση του στους Deep Purple, την κληρονομιά του γκρουπ και τη συναυλία της 13ης Οκτωβρίου στην Αθήνα
Ο σταρ δυσκολεύτηκε στη σκηνή και παρουσίασε συμπτώματα αφυδάτωσης
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Θεάτρου Δόρα Στράτου, ο Θοδωρής Βουτσικάκης μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική, τη Λίνα Νικολακοπούλου, το συναίσθημα και την τέχνη του
Ο 48χρονος ηθοποιός αποδεικνύει ότι οι ικανότητές του δεν περιορίζονται στην υποκριτική
Η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδοποιός επιλέχθηκε από την ΕΟΕ για την Τελετή Αφής και Παράδοσης Φλόγας για το «Ντακάρ 2026»
Συγγενείς και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν με συγκινητικά μηνύματα τη θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τη σύγχρονη κουλτούρα
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.