Το Progressive ζει;
Ένα μουσικό είδος που θριάμβευσε τη δεκαετία του ’70, συνεχίζει να ζει έστω και στο ημίφως
Από τότε που το πανκ πυροβόλησε το progressive με μια σφαίρα στο κεφάλι έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια. Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του, όμως, κατόρθωσε να επιζήσει, αν και τα φέρνει δύσκολα βόλτα μιας και υπήρξε για χρόνια ένας μουσικός παρίας. Κι όπως συμβαίνει πάντα, τα πράγματα κάνουν κύκλους κι αυτό που θεωρούμε τελειωμένο, μια μέρα εμφανίζεται και πάλι μπροστά μας σαν ένας παλιός φίλος, έστω και «πάνω σ’ ένα δεκανίκι».
Τα τελευταία χρόνια πέφτω συχνά πάνω σε δίσκους που –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο– έχουν σχέση με το progressive και σε μένα, που μεγάλωσα μ’ αυτό, φαίνεται πολύ λογικό καθώς τότε κυκλοφόρησαν μερικά πραγματικά σπουδαία άλμπουμ. Οι νεότερες γενιές τα ανακαλύπτουν και πάλι και δέχονται επιδράσεις απ’ αυτά.
Focus - Focus 11
Οι παλαίμαχοι Ολλανδοί του είδους, που δημιούργησε ο κιμπορντίστας και φλαουτίστας Thijs Van Leer κι από τότε τους έχει διαλύσει και επαναλειτουργήσει πολλές φορές, συνεχίζουν να υπηρετούν το είδος σαν να μην πέρασε μια μέρα. Πριν από μερικά χρόνια η Nike χρησιμοποίησε το θρυλικό τους σινγκλ «Hocus Pocus» σε μια διαφημιστική καμπάνια κι έτσι επανήλθαν στην επικαιρότητα και τους έμαθαν και οι νεότερες γενιές. Στο 11ο άλμπουμ της 50χρονης ιστορίας τους χρησιμοποιούν αυτούσια την αισθητική φόρμα του progressive, κάθε κομμάτι μάς διακτινίζει όλο και πιο βαθιά στα 70s, κάνουν κι ένα ψιλοφλερτάκι με την τζαζ, φλάουτο και όργανο χρωματίζουν τον ήχο τους. Φολκ, ψυχεδέλεια και progressive δημιουργούν ένα γνώριμο πλαίσιο και οι νοσταλγοί του είδους, ακόμη κι αν δεν ενθουσιαστούν, σίγουρα θα περάσουν ευχάριστα.
Automaton - Ταλώς
Agusa - Ekstasis / Live in Rome
Topos - Methexis
Τους δίσκους αυτούς, μαζί με πολλή ακόμα καλή μουσική, μπορείτε να ακούτε κάθε Σάββατο & Κυριακή 18.00 με 20.00 στο Athens Voice Radio 102,5 στην εκπομπή του Μάκη Μηλάτου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Με κοντά στις 300.000 προβολές μέσα σε 48 ώρες
Ακούστε και τα 28 τραγούδια
Αποκαλύφθηκαν τα 14 τραγούδια του πρώτου ημιτελικού του Sing for Greece 2026
Ακούστε τα ολόκληρα για πρώτη φορά
Στις 20 Ιανουαρίου, μια βραδιά στο Θέατρο Ολύμπια με έργα των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Τζορτζ Γκέρσουιν και Αντονίν Ντβορζάκ
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης, το Half Note, την ΕΒΕ και το Ίδρυμα Θεοχαράκη
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έρευνα
H οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα το 2027
Το Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, στις 17:00 στην ΕΡΤ1
Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανού ποπ σταρ κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου
65 χρόνια πορείας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε μια ζωή γεμάτη από ελληνικό τραγούδι
Ο Σπαρτιάτης ράπερ αποκάλυψε τις πρώτες ρίμες από τα νέα του τραγούδια με ένα ατμοσφαιρικό φιλμ του Απόστολου Ζυγούρη
Η επανέκδοση ενός δίσκου-σταθμού στην ιστορία της τζαζ
Από τον Φραντσέσκο Πιεμοντέζι στον Λούκας Στέρνατ και το πιανιστικό σύνολο Piandemonium
Ένα τραγούδι για το σώμα και την ανάγκη απελευθέρωσης
Πρωτότυπες ζωντανές συναντήσεις όπου οι καλλιτέχνες μιλούν ανοιχτά και η μουσική γίνεται σχέση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.