- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ο διακεκριμένος βαρύτονος Βασίλης Γιαννουλάκος, ο οποίος διέγραψε μια σπουδαία καριέρα τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και σε μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού, ερμηνεύοντας δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους του ρεπερτορίου.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατό του.
Ο βαρύτονος Βασίλης Γιαννουλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε φωνητική μουσική στο Ωδείο Αθηνών, με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου και στο Εθνικό Ωδείο με τη Μαρίκα Καλφοπούλου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1959 σε πολύ νεαρή ηλικία ως Ιερέας του Απόλλωνα στην όπερα Άλκηστις του Γκλουκ σε παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Το 1961 κέρδισε το βραβείο διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού της δισκογραφικής εταιρείας Decca στη Βιέννη, ξεκινώντας διεθνή σταδιοδρομία σε λυρικά θέατρα ανά τη γερμανική επικράτεια: Κολωνία, Στουτγάρδη, Μόναχο, Έσσεν, Ντόρτμουντ, Φρανκφούρτη, Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Καρλσρούη, Βούππερταλ, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Γερμανική Όπερα Ρήνου, Κρατική Όπερα Αμβούργου. Την περίοδο 1970-80 εμφανίστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως Αμονάσρο (Αΐντα), Ντον Τζοβάννι, Ριγολέττος, Σκάρπια (Τόσκα), Κόμης ντι Λούνα (Ο τροβαδούρος) και Τόνιο (Παλιάτσοι). Εμφανίστηκε επίσης σε Ζυρίχη, Βασιλεία, Βέρνη, Τουλούζη, Σαν Φρανσίσκο, Καναδά, Φεστιβάλ του Σπολέτο, Φιλαδέλφεια, Κατάνια. Στο ρεπερτόριό του δεσπόζουν έντονα δραματικοί ρόλοι: Ντον Πιτσάρρο (Φιντέλιο), Ολλανδός (Ο ιπτάμενος Ολλανδός), Τέλραμουντ (Λόενγκριν), Αμφόρτας (Πάρσιφαλ), όλοι οι βερντιανοί ρόλοι, Ζεράρ (Αντρέα Σενιέ), Γιοχάνααν (Σαλώμη), Εσκαμίγιο (Κάρμεν) κ.ά. Συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες και ξένους αρχιμουσικούς και μονωδούς της εποχής του, ενώ έχει ευρεία δισκογραφία.
Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, μέχρι και τα μέσα του 1990, σε παραγωγές τόσο στο Θέατρο Ολύμπια όσο και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία πολυάριθμους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Αΐντα (Αμονάσρο), Λόενγκριν (Τέλραμουντ), Κασσιανή του Σκλάβου (Ακύλλας), Φάουστ (Βαλεντίνο), Μπορίς Γκοντουνόφ (Τσερνικόφκσι), Τζοκόντα (Βαρνάβας), Φάλσταφ (Φορντ), Τουραντότ (Πινγκ), Αλιείς μαργαριταριών (Ζουργκά), Ο σικελικός εσπερινός (Μονφόρτε), Ο τροβαδούρος (Κόμης ντι Λούνα), Τραβιάτα (Ζερμόν), Ένας χορός μεταμφιεσμένων (Ρενάτο), Τόσκα (Σκάρπια), Οθέλλος (Ιάγος), Ριγολέττος και Ναμπούκκο.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 16.00, στο Κοιμητήριο της Καισαριανής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αφιέρωμα απέδειξε τη διαχρονικότητα των δύο μεγάλων καλλιτεχνών
Η ιδανική αρχή για τη δέκατη επέτειο του Release Athens
Yπέστη καρδιακή προσβολή μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο
Ο Luis Maldonado μιλά στην ATHENS VOICE πριν την πρώτη εμφάνιση του θρυλικού συγκροτήματος στην Ελλάδα για τα 50 χρόνια ιστορίας τους
Μια βραδιά με συναίσθημα, rockabilly ιστορίες και ζωντανή - κυριολεκτικά - σύνδεση με χιλιάδες ανθρώπους
Την Κυριακή 21 Ιουνίου δίνουμε ραντεβού από τις 20:00 έως τις 22:00
Release the bats! Μερικές σκέψεις ανυπομονώντας για την εμφάνισή του στην Πλατεία Νερού
Ο Γάλλος DJ μάς δίνει μουσικό ραντεβού στο Θέατρο Βράχων, στις 26 Ιουνίου
Λίγο πριν το Bakery House Party #2, το Σάββατο 13 Ιουνίου, από τον VOICE 102.5, μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένα ξεχωριστό show από το Release Athens, γεμάτο επιτυχίες του εμβληματικού τραγουδιστή
Ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι από τον Μπραμς και τον Μπετόβεν μέχρι τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία
Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από ιστορίες, μνήμες και συναισθήματα
Ο τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν την επανεμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής
Eρμήνευσε το παραδοσιακό τραγούδι Handsome Molly
Ο νέος μουσικός μεγάλωσε στη χώρα μας αλλά πλέον ζει μόνιμα στη Βρετανία
Από γενιά σε γενιά, heavy metal is the law
Η ποπ σταρ ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Ράντι Νιούμαν για ντουέτο του κλασικού τραγουδιού της ταινίας
Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Mad About It», ο Ρομπέρτο Κούστας μιλά για τις δύο πατρίδες και τα πολλά ερεθίσματά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.