- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ο διακεκριμένος βαρύτονος Βασίλης Γιαννουλάκος, ο οποίος διέγραψε μια σπουδαία καριέρα τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και σε μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού, ερμηνεύοντας δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους του ρεπερτορίου.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατό του.
Ο βαρύτονος Βασίλης Γιαννουλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε φωνητική μουσική στο Ωδείο Αθηνών, με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου και στο Εθνικό Ωδείο με τη Μαρίκα Καλφοπούλου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1959 σε πολύ νεαρή ηλικία ως Ιερέας του Απόλλωνα στην όπερα Άλκηστις του Γκλουκ σε παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Το 1961 κέρδισε το βραβείο διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού της δισκογραφικής εταιρείας Decca στη Βιέννη, ξεκινώντας διεθνή σταδιοδρομία σε λυρικά θέατρα ανά τη γερμανική επικράτεια: Κολωνία, Στουτγάρδη, Μόναχο, Έσσεν, Ντόρτμουντ, Φρανκφούρτη, Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Καρλσρούη, Βούππερταλ, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Γερμανική Όπερα Ρήνου, Κρατική Όπερα Αμβούργου. Την περίοδο 1970-80 εμφανίστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως Αμονάσρο (Αΐντα), Ντον Τζοβάννι, Ριγολέττος, Σκάρπια (Τόσκα), Κόμης ντι Λούνα (Ο τροβαδούρος) και Τόνιο (Παλιάτσοι). Εμφανίστηκε επίσης σε Ζυρίχη, Βασιλεία, Βέρνη, Τουλούζη, Σαν Φρανσίσκο, Καναδά, Φεστιβάλ του Σπολέτο, Φιλαδέλφεια, Κατάνια. Στο ρεπερτόριό του δεσπόζουν έντονα δραματικοί ρόλοι: Ντον Πιτσάρρο (Φιντέλιο), Ολλανδός (Ο ιπτάμενος Ολλανδός), Τέλραμουντ (Λόενγκριν), Αμφόρτας (Πάρσιφαλ), όλοι οι βερντιανοί ρόλοι, Ζεράρ (Αντρέα Σενιέ), Γιοχάνααν (Σαλώμη), Εσκαμίγιο (Κάρμεν) κ.ά. Συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες και ξένους αρχιμουσικούς και μονωδούς της εποχής του, ενώ έχει ευρεία δισκογραφία.
Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, μέχρι και τα μέσα του 1990, σε παραγωγές τόσο στο Θέατρο Ολύμπια όσο και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία πολυάριθμους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Αΐντα (Αμονάσρο), Λόενγκριν (Τέλραμουντ), Κασσιανή του Σκλάβου (Ακύλλας), Φάουστ (Βαλεντίνο), Μπορίς Γκοντουνόφ (Τσερνικόφκσι), Τζοκόντα (Βαρνάβας), Φάλσταφ (Φορντ), Τουραντότ (Πινγκ), Αλιείς μαργαριταριών (Ζουργκά), Ο σικελικός εσπερινός (Μονφόρτε), Ο τροβαδούρος (Κόμης ντι Λούνα), Τραβιάτα (Ζερμόν), Ένας χορός μεταμφιεσμένων (Ρενάτο), Τόσκα (Σκάρπια), Οθέλλος (Ιάγος), Ριγολέττος και Ναμπούκκο.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 16.00, στο Κοιμητήριο της Καισαριανής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από φανατικός θαυμαστής έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος
Μιλήσαμε με τον Ολλανδό πιανίστα και συνθέτη με αφορμή την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα, στον Φιλολογικό Σύλλος Παρνασσός
Το συγκρότημα του Ντέιμον Άλμπαρντ παρουσίασε το νέο άλμπουμ με καλεσμένους-έκπληξη και οικοδεσπότη τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
Ο front-man της θρυλικής μπάντας των 80’s «Culture Club» θα βρεθεί στη μουσική σκηνή του διαγωνισμού
Kαθώς για περίπου τρία χρόνια ζούσε σε ένα μικρό τροχόσπιτο
Ο Νόαμ Μπετάν θα ερμηνεύσει το «Michelle»
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός εντυπωσιάζει στο πρώτο single Burial από τη νέα ταινία της A24
Η ζωντανή εκτέλεση του Acquiesce από το Γουέμπλεϊ εντάσσεται αποκλειστικά στο Help(2) για την ενίσχυση του War Child
Ο καλλιτέχνης παρουσίασε το «Ferto» ζωντανά στη σκηνή
Αποκαλυπτήρια του έργου που απεικονίζει τον σερ Έλτον Τζον, τον σύζυγό του, τα παιδιά τους και τα αγαπημένα τους λαμπραντόρ
Το «Long Long Road» θα περιλαμβάνει συνεργασίες με τους Μπίλι Στρινγκς και Σέριλ Κρόου
Ένα πρότζεκτ που ταξιδεύει σε σχολεία της Ελλάδας, μυώντας τους μαθητές γυμνασίων στον κόσμο της όπερας
Ο 30χρονος ράπερ σχεδιάζει να επανατοποθετήσει το πανάκριβο κόσμημα με νέους μηχανισμούς στήριξης
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
H τραγουδίστρια επιστρέφει με περιοδεία για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια
Ο 70χρονος ρόκερ μιλά ανοιχτά για την εξάρτηση και τις ακραίες επιλογές που έκανε για να ξεφύγει από τα ναρκωτικά
Ξεχωρίζουμε τη συνάντηση της Χάρις Αλεξίου με τις Rainbow Mermaids στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.