- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Sissi Rada διασκευάζει Λένα Πλάτωνος
Ακούστε το Τικ Τακ από τα Λεπιδόπτερα σε μία αναπάντεχη εκτέλεση
Όταν την είχαμε πρωτοακούσει, όλοι είχαμε αναγνωρίσει μέσα στη μουσική της τις επιρροές αλλά κυρίως την αγάπη προς τη Λένα Πλάτωνος, μεταξύ άλλων θεοτήτων της ηλεκτρονικής μουσικής με ιδιαίτερη ταυτότητα.
Η Sissi Rada κρατώντας το προσωπικό της ύφος και ένα ρεπερτόριο που το εκφράζει φέτος και από τη σκηνή της Ταράτσας του Φοίβου, με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ της Λένας Πλάτωνος «Λεπιδόπτερα» σε remix, άγγιξε ένα από τα αγαπημένα της κομμάτια, το «Τικ Τακ». Με έναν τρόπο που ξεπέρασε το remix και το έκανε μία δική της, προσωπική στιγμή αφιερωμένη στην Λένα.
Με την οποία Λένα (και με τον Γιάννη Παλαμίδα) επρόκειτο να συναντηθούν την Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Ιουλίου στην Ταράτσα σε ένα πρόγραμμα με τόσο, μα τόσο, «Πλατωνικό» τίτλο: ΤΙ ΝΕΑ ΨΙΨΙΝΑ (Σαμποτάζ στην Ταράτσα). Λόγω των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν στην Αττική, η επιχείρηση και οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες για τις 25 και 26 Ιουλίου παραστάσεις στην ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.
Για την εξαργύρωση των εισιτηρίων, τηλεφωνείτε στο 2107234567 ή επικοινωνείτε με το ticketservices.gr
Ρώτησα τη Sissi λεπτομέρειες για το «Τικ Τακ»:
«Το κομμάτι Τικ Τακ το θαύμαζα πάντα για τη θεατρικότητά του. Μου έκανε πάντα εντύπωση πόσο διεισδυτικό είναι το θέμα από το σινθεσάιζερ/μαρίμπα/ξυλόφωνο.
Η όλη ιδέα για τη διασκευή ξεκίνησε από μία συνέντευξη που έτυχε να διαβάσω πέρυσι του Josh Cheon, ιδρυτή της dark entries που ανακάλυψε την underground Λένα και αποφάσισε να επανεκδώσει στο λέιμπελ του τους ηλεκτρονικούς της δίσκους. Ξεκίνησε με το Γκάλοπ το 2015 και συνέχισε με τις Μάσκες Ήλιου. Τον Απρίλιο έβγαλε και τα Λεπιδόπτερα. Είναι ο λόγος που η Λένα αυτή τη στιγμή κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Με το "αιμάτινες σκιές από απόσταση" κι ένα ρεμίξ που κυκλοφόρησε από τους red axes, η μουσική της παίζει σε ντεφιλέ της Σανέλ και του Ερμές και οι δίσκοι της γίνονται ανάρπαστοι στο discogs.
Στο άρθρο αυτό του ο Josh ανέφερε ότι θα κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ μετά τα Λεπιδόπτερα, το οποίο θα περιέχει ρεμίξ κομματιών της Λένας από γυναίκες dj. Παρ'ότι τέτοιες θεματικές με βάση το "αδύναμο" φύλο μου φαίνονται αδύναμες, του έγραψα ότι θα ήθελα να γράψω κάτι. Δέχτηκε και μου πρότεινε να πάρω κάτι από τα Λεπιδόπτερα. Το προσωπικό μου αγαπημένο είναι το "ένας κύκλος H erynnis eroides" και σκέφτηκα να πάρω αυτό αρχικά, αλλά δεν τόλμησα να το αγγίξω. Πολλές αναμνήσεις είναι κολλημένες με συνδετήρα εκεί. Και έτσι διάλεξα το τικ τακ. Συναντηθήκαμε με τον συνεργάτη μου Μax Trieder στο στούντιο και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε. Όμως συμφωνήσαμε εξ αρχής ότι ένα κλασσικό ρεμίξ, δε θα ταίριαζε ούτε στο ύφος της Λένας, ούτε στο δικό μας. Δε πήραμε λοιπόν samples και κολλήσαμε ένα μπητ. Σκεφτήκαμε πιο ανοιχτά. Τραγούδησα ξανά τη μελωδία αλλά με αγγλικούς στίχους, αλλάξαμε όλη τη βάση, αλλά κρατήσαμε κάποια samples του αγαπητού ξυλόφωνου και της φωνής της Σαββίνας Γιαννάτου, και βγήκε αυτό. Ο Josh δυστυχώς το θεώρησε cover και όχι ρεμιξ και έτσι δεν δέχτηκε να μπει στον δίσκο, αλλά η Λένα χάρηκε πολύ. Το έβαζε στο repeat και έλεγε αλήθεια γιατί όταν την έπαιρνα τηλέφωνο, ακουγόταν πάντα στη διαπασών. Ήταν μεγάλη χαρά.
Το βίντεο ήταν ιδέα της Λένας και μου έδωσε μεγάλη τιμή. Για την σκηνοθεσία πρότεινε τον Χρήστο Πέτρου, που έκανε το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για εκείνη, το ΛΠ. Και ήταν πραγματικά η πιο τρομερή συγκυρία. Στο στούντιό του που έγινε το γύρισμα, ήταν γεμάτο από παλιά ραδιόφωνα, ενισχυτές και δίσκους που είχε από μικρός συλλέξει. Είχε σε κάθε πλαστική θήκη μια λεζάντα χειρόγραφη με το όνομα του καλλιτέχνη και τον τίτλο του δίσκου. Ο πιο αφοσιωμένος συλλέκτης! και φυσικά έψαξα να δω αν είχε Λένα. Και είχε όχι μόνο ένα. Ήταν εμπειρία το γύρισμα από έναν τέτοιο άνθρωπο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τελετή περιλάμβανε και φόρο τιμής στον εμβληματικό σχεδιαστή μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι
Εφτά τραγούδια, μία προσευχή και ένα πρότζεκτ γύρω από την έννοια της λήθης
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τις ομηρικές ηρωίδες που μεταμορφώνονται μέσα από καντάτες του 17ου αιώνα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Η ερώτηση που τον «άγγιξε» και η απάντηση που έδωσε
Δείτε βίντεο από την αιφνιδιαστική εμφάνιση που ξεσήκωσε το κοινό και τα social media
Όταν μια ιστορία γυναικοκτονίας μεταμορφώθηκε σε παγκόσμιο hit
Η επιλογή του Πορτορικανού σταρ να τραγουδήσει αποκλειστικά στα ισπανικά μετατρέπεται σε πολιτισμικό γεγονός
Το θρυλικό συγκρότημα έρχεται στην Ελλάδα
Εντυπωσιακή εκκίνηση για την ελληνική συμμετοχή, πριν καν αναδειχθεί επίσημα ο εκπρόσωπος
Το τραγούδι ακούστηκε πρώτη φορά το 1998 για την ομώνυμη ταινία του Σπάικ Λι
Ανάμεσα στην αισθητική τελειότητα και το αισθηματικό χάος
Ένα μουσικό υπερθέαμα στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Με Nidhogg και Ανδρονίκη Σκουλά επί σκηνής, οι πολωνοί blacksters καταφτάνουν στη σκηνή του Floyd, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
Η παρέα που καθήλωσε το Καλλιμάρμαρο και τους ενώνει η αγάπη για το καλό ελληνικό τραγούδι
Ο οκτώ φορές νικητής του θεσμού πέθανε το 2005
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.