- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Kanye West - Yeezus
Ο Kanye West σπρώχνει τα πράγματα πέρα από κει που μπορεί να περιμένει ή να ακούσει ο «μέσος ακροατής»
Kanye West: Δεν είναι ακριβώς ένας δίσκος, τουλάχιστον με την τυπική έννοια. Είναι περισσότερο ένα γλυπτό, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα μυθιστόρημα ή μια ταινία.
Kanye West: Δεν είναι ακριβώς ένας δίσκος, τουλάχιστον με την τυπική έννοια. Είναι περισσότερο ένα γλυπτό, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα μυθιστόρημα ή μια ταινία. Παρότι περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια, θυμίζει περισσότερο ένα έργο που προσομοιάζει σε άλλες τέχνες και με αυτή τον τρόπο νομίζω πως αξίζει να τον πλησιάσει ο ακροατής: σαν να αντικρίζει ένα γλυπτό του Τζιακομέτι, σαν να κοιτάζει έναν πίνακα του Τζάκσον Πόλοκ, σαν να βλέπει μια ταινία του Χάινεκε, σαν να διαβάζει ένα κείμενο του Μπουκόφσκι ή έστω σαν να ακούει ένα κόνσεπτ άλμπουμ, χωρίς όμως να είναι τέτοιο.
Σαν δίσκο πολλοί θα τον βρουν «δύσκολο», «ακατανόητο», μινιμαλιστικό και χωρίς μελωδίες, ένα άλμπουμ που δεν μπορείς εύκολα να ακούσεις, να χορέψεις, να τραγουδήσεις, να απολαύσεις, να συνδεθείς μαζί του. Όμως η πραγματική τέχνη ποτέ δεν υποσχέθηκε πως είναι βολική και ευχάριστη, αντίθετα συχνά είναι ενοχλητική, επίπονη, οδυνηρή και ακατανόητη. Ο Kanye West –παρότι δεν είναι ένας εναλλακτικός καλλιτέχνης του περιθωρίου– σπρώχνει τα πράγματα πέρα από κει που μπορεί να περιμένει ή να ακούσει ο «μέσος ακροατής», κι αυτό είναι μια πρόκληση και για τον ίδιο, αλλά και για μας.

Δεν είναι τυχαίο που ο Lou Reed του ακραίου «Metal Machine Music», αλλά και του πιο πρόσφατου και προκλητικού «Lulu» (που έκανε με τους Metallica), έγινε άμεσα ένθερμος υποστηρικτής του άλμπουμ, λέγοντας πως του φέρνει δάκρυα στα μάτια. Τι αναγνώρισε στο «Yeezus» ο σπουδαίος μουσικός; Μα τι άλλο εκτός από καθαρή, αυθεντική, πρωτοποριακή και ανεπανάληπτη τέχνη. Η ποπ κουλτούρα απογαλακτίστηκε από τον ορισμό πως είναι μια ρηχή τέχνη για τινέιτζερ με άλμπουμ που στην εποχή τους ήταν ακατανόητα, δύσκολα ή δυσάρεστα και τα οποία αντιμετωπίστηκαν με δισταγμό και επιφύλαξη από το «Sgt. Peppers…» και το «Pet Sounds», μέχρι την «μπανάνα» των Velvets και το «Sheik Yerbouti» του Zappa. Ευτυχώς το «Yeezus» φαίνεται να αντιμετωπίζεται (τουλάχιστον από τους κριτικούς) με ενθουσιασμό.
Ο Kanye West είναι εγωπαθής όσο ο Prince, ακούγεται προκλητικός («I am a God») όσο και οι Beatles όταν έλεγαν πως είναι πιο δημοφιλείς από τον Χριστό και υπερβολικά συσσωρευτικός, αφού στο γλυπτό του θέλει να βάλει τους πάντες και τα πάντα. Οι Skrillex, Tayler the Creator, Frank Ocean, John Legend, James Blake, Jastin Vernon, Daft Punk βάζουν μια πινελιά, όμως στο τέλος φάνηκε ακόμη και στον ίδιο τόσο υπερβολικό που πήρε τον Rick Rubin (δεν είναι τυχαίο που διάλεξε έναν «old fachion» ροκ παραγωγό) να το αδειάσει και να το ξεφορτώσει. Ακόμη και η συσκευασία του cd δείχνει τη διάθεση της απόλυτης αφαίρεσης. Ήχοι house από την εποχή του Σικάγο, ατόφιο hip-hop, ψαλμοί, μελοδράματα, attitude σκληρού ροκ, συμφωνικές διαστάσεις, gospel, η Nina Simone με το «Strange Fruit» κι ένας παραληρηματικός λόγος αυτοσαρκασμού και καυστικής κοινωνικής κριτικής που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, που δεν σέβεται κανέναν. Ένα έργο τέχνης που ή θα το εκτιμήσεις ή θα το πετάξεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις εικόνες, ποζάρει στο καμαρίνι της, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή
Σημαντική μορφή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, με διεθνή πορεία και σπουδαίες συνεργασίες
Μια μουσική εμπειρία που κινείται ανάμεσα στη μνήμη, το συναίσθημα και την ελπίδα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη
Το video game του κλιπ θα το δούμε live τη βραδιά της Eurovision
Η ποπ σταρ πέρασε στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων περιοδειών από γυναίκα καλλιτέχνιδα στην ιστορία της μουσικής
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις δύο φίλες της τραγουδίστριας - «Αναξιόπιστος μάρτυρας» ο Μιτς Γουάινχαουζ
Το άλμπουμ «Horos» που κυκλοφορεί από τη Sound Effect Records παρουσιάζεται στις 22 & 23 Απριλίου στο Θέατρο Noūs - Creative Space
Πολωνία και Ελβετία «έκλεισαν την πόρτα» στον Αμερικανό ράπερ λόγω των αντισημιτικών του δηλώσεων
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Δείτε το βίντεο από τη συνάντησή τους
Οι δύο δημιουργοί μίλησαν στην ATHENS VOICE για τη συνεργασία τους σε έναν ιδιαίτερο δίσκο που κυκλοφορεί από τη Veego Records
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για δήθεν υπέρογκα ποσά - Πτώση στα προγνωστικά για το «Ferto»
Η τραγουδίστρια «πολιορκείται» στα social media, αλλά δεν απαντά στα μηνύματα που δέχεται
Η δεύτερη φωνή του Πολ Σάιμον. Μια διαφορετική ανταπόκριση
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Πανικός επικράτησε για τα εισιτήρια της ιστορικής συναυλίας της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ - Ποια έχουν απομείνει
Το Boots on the Ground σηματοδοτεί την πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος από το 2020
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.