Μουσικη

Όταν το παρελθόν είναι προστιθέμενη αξία

Σχήματα με παρελθόν, που όμως ακόμη έχουν κάτι να πουν κι εμείς το ακούμε ευχάριστα

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 657
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dfgvdglskd.jpg

Συχνά ο χρόνος που περνάει, καταναλώνει ενέργεια, φαιά ουσία, νευρώνες και δημιουργικές ιδέες από τους καλλιτέχνες και τους μετατρέπει σε φαντάσματα του εαυτού τους, τους πίνει το αίμα και γίνονται ζόμπι που περιφέρονται με μια τρέλα μεγαλείου προσπαθώντας να υπάρξουν φορώντας τις καπελαδούρες και τα κοστούμια του ένδοξου παρελθόντος. 
Υπάρχουν όμως κι αυτοί που παλιώνουν σαν το κρασί, που δεν στερεύουν, που βρίσκουν τον τρόπο να παραμένουν δημιουργικοί, να είναι καλοί τεχνίτες, να δείχνουν σεβασμό προς τους ίδιους κι εμάς που τους ακούμε. Το παρελθόν τους μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία και ξέρεις πάντα πως –ακόμη κι όταν δεν είναι στα καλύτερά τους– έχουν να σου προσφέρουν σεβασμό και αισθητική αξιοπρέπεια, ιδιότητες που στις μέρες μας είναι σαν τις σπάνιες γαίες. 

Yo La Tengo - There’s A Riot Going On

theres_a_riot_going_on_.jpg
Το 1971, που οι Sly & the Family Stone βάφτιζαν με τον ίδιο τίτλο το άλμπουμ τους, όντως υπήρχε εκεί έξω μια αναταραχή. Ήταν φανερή, ήταν στον δρόμο, αφορούσε τα δικαιώματα των ανθρώπων και χρειαζόταν ένα σάουντρακ. Ο Sly, όπως και πολλοί άλλοι εμπνεύστηκαν και ανταποκρίθηκαν. Το 2018 τα πράγματα είναι αλλιώς. Μετά από 35 χρόνια ζωής και 15 άλμπουμ το τρίο από το New Jersey λέει με τον ήχο του νέου του άλμπουμ πως για να υπάρξει «A Riot Going On» χρειάζεται να στραφούμε προς την ενδοσκόπηση, τον στοχασμό, την αυτογνωσία, την εσωτερική μας δύναμη, και τότε αυτό το άλμπουμ θα μπορούσε να είναι το σάουντρακ, ο σύντροφος, η παρέα, η ήρεμη δύναμη.

Yo La Tengo - "For You Too" (Official Audio)


The Decemberists - I’ll be your girl
ibyg_cover-1200-1516213160-640x6401.jpg
Μετά από 18 χρόνια ζωής και 8 δίσκους οι Decemberists από το θρυλικό Όρεγκον διατηρούν ζωντανά όλα τα χαρακτηριστικά της δημιουργικής τραγουδοποιίας και του προσωπικού στιλ. Το αδιαμφησβήτητο ταλέντο του Colin Meloy και η ικανότητά του να συνδυάζει δημιουργικά το θεατράλε ύφος με τη folk, το progressive και την Americana, μας χαρίζουν πάντα δίσκους που μπορείς να ακούσεις χωρίς να δυσανασχετείς, γιατί καθώς κυλούν σε τσιγκλάει η δημιουργικότητα αυτής της παρέας που δείχνει σεβασμό αλλά και ευφυΐα.

The Decemberists - Severed


Belle and Sebastian - How to solve our human problems 

cs666525-01a-big1.jpg
Πριν από 30 χρόνια το συγκρότημα από τη Σκωτία κυκλοφόρησε τα 3 πρώτα του EP σε μία κασετίνα. Πρόσφατα έκανε κάτι παρόμοιο. Κυκλοφόρησε 3 EP των 5 τραγουδιών και –εντέλει– τα ένωσε σε ένα άλμπουμ. Αν τα ανθρώπινα προβλήματα μπορούν να λυθούν με καλή διάθεση, με στιλ, με ποπ αισθητική, με στοχασμό κοινής λογικής, με τραγούδια που μπορούν να ακουστούν σε νεανικά πάρτι από ένα φορητό Philips που παίζει 45άρια ή που θέλεις να τραγουδάς μόνος στο αυτοκίνητο, καθώς τα παίζει ο αγαπημένος σου σταθμός, τότε οι Belle and Sebastian έχουν μερικές καλές ιδέες.

Belle and Sebastian - Poor Boy


Melody Fields - Melody Fields

a3765596988_21.jpg
Εδώ δεν έχουμε ένα γκρουπ με παρελθόν, αλλά έναν ήχο. Οι νεόκοποι Σουηδοί έχουν πέσει στη σαγηνευτική παγίδα που έχει στήσει και πάλι στις μέρες μας η ψυχεδέλεια και ζουν σε ένα καλειδοσκοπικό, πολύχρωμο σύμπαν, που θυμίζει έντονα όσα συνέβαιναν πριν από μισό αιώνα. Μόνο που την πατάνε κι αυτοί όπως και πολλοί άλλοι που κάνουν στις μέρες μας κάτι παρόμοιο. Απορροφημένοι από τη φόρμα και θέλοντας περισσότερο να μιμηθούν παρά να αναθεωρήσουν τους μύθους τους, ξεχνάνε τη δημιουργική άποψη, παραμένοντας απλοί αντιγραφείς.

Melody Fields - Morning Sun (revisited)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ