Μουσικη

ΑΒΒΑ, Thank You For the Music: Επέστρεψαν και μπήκαν ήδη στο στούντιο (εικόνες, video)

Οι «Βίκινγκς» της ντίσκο και του γκλίτερ ηχογράφησαν 2 νέα κομμάτια μετά από 35 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
abba-cr-anders-hanser-billboard-1548.jpg
ANDERS HANSER PUBLISHING

Το γκρουπ που έβαλε τη Σουηδία στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής, οι θρυλικοί ABBA, επέστρεψαν στο στούντιο και για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του '80 ηχογράφησαν δύο νέα κομμάτια.

Το σκανδιναβικό κουαρτέτο της ποπ ανακοίνωσε ότι το νέο υλικό προέκυψε «αναπάντεχα» μετά την πρόσφατη απόφασή τους να «μεταφορτωθούν» σε ολογράμματα και να ξεκινήσουν μια περιοδεία εικονικής πραγματικότητας ανά τον κόσμο.  

1528212.jpg
ROLAND JANSSON

«Και οι τέσσερις αισθανθήκαμε, μετά από 35 χρόνια, ότι θα είχε πλάκα να ενώσουμε εκ νέου τις δυνάμεις μας και να μπούμε για δουλειά στο στούντιο», έγραψαν οι ABBA στο λογαριασμό τους στο Instagram. «Και ήταν σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος», πρόσθεσαν.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η ημερομηνία κυκλοφορίας των νέων τραγουδιών, αλλά ένα εξ αυτών με τίτλο «I Still Have Faith In You» θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο σε μια ειδική τηλεοπτική μετάδοση από το BBC και το NBC.

❤️ #abbaofficial #abba


«Ο ήχος θα είναι οικείος, αλλά και σύγχρονος», είπε η εκπρόσωπος του συγκροτήματος Γκόρελ Χάνσερ. «Η ηχογράφηση στο στούντιο ήταν σαν τις παλιές καλές ημέρες», είπε η ίδια στην σουηδική εφημερίδα, Aftonbladet.  «Όλα ήταν εύκολα. Κανείς δεν αισθανόταν παράξενα παρόλο που είχαν να βρεθούν μαζί σε στούντιο για 35 χρόνια», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πάντως πως οι ABBA ηχογραφούν μεν, αλλά δεν πρόκειται να δώσουν κάποιο live όλοι μαζί. «Όχι, μην περιμένετε να τους δείτε να ενώνουν τις δυνάμεις επί σκηνής. Δεν θα το κάνουν αυτό», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του συγκροτήματος.

8525268.jpg
EPA/JUSTIN LANE


Thank you for the music

Το συγκρότημα των ABBA σχηματίστηκε το 1972. Δύο άνδρες και δύο γυναίκες από τη Σουηδία που έφεραν τα πάνω κάτω στην απαρχαιωμένη Eurovision το 1974 με το Waterloo.

ABBA Waterloo Eurovision 1974 (High Quality)

Οι στιχουργοί και μουσικοί Bjorn Ulvaeus και Benny Andersson από το συγκρότημα των «Hep Stars» και οι τραγουδίστριες Agnetha Faltskog και Anni-Frid Lyngstad σχημάτισαν τους ABBA και κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο διάσημα και παραγωγικά μουσικά σχήματα της χώρας τους με κέρδη ρεκόρ. Έδωσαν στο συγκρότημά τους τον τίτλο ABBA, ο οποίος σχηματίζεται από τα αρχικά των ονομάτων τους. 

Οι ABBA έχουν πουλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια άλμπουμ και singles σε όλο τον κόσμο.

Το, δε, μιούζικαλ Mamma Mia!, το οποίο βασίζεται στις επιτυχίες των Σουηδών, το έχουν μέχρι σήμερα παρακολουθήσει περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Mamma Mia! The Musical on Broadway


Οι ABBA ενώθηκαν στη μουσική και στη ζωή. Ο Ulvaeus παντρεύτηκε την Faltskog και η Lyngstad τον Andersson. Τα χρόνια της μεγάλης δόξας, της ντίσκο και του γκλίτερ οι ABBA κατάφεραν να ξεπεράσουν και τους χωρισμούς τους. Το ταξίδι των Σουηδών τελείωσε το 1983, ενώ έκαναν την τελευταία τους ηχογράφηση το 1982 με τα χιτ «Under Attack» και «The Day Before You Came».

Πολλοί πίεζαν για την επανένωσή τους, αλλά οι ABBA αντιστέκονταν. «Βλέπουμε ο ένας τον άλλο κάπου - κάπου, κάναμε μερικά διαφορετικά πράγματα και τώρα έχουμε ένα project μπροστά μας» είπαν στη σουηδική εφημερίδα Expressen.

Οι ABBA άβαταρ

Η ιδέα για τους εικονικούς ABBA δόθηκε από τον Σάιμον Φούλερ, γνωστός μουσικός παραγωγός και επιχειρηματίας αλλά και μάνατζερ των Spice Girls.

Στο σόου θα χρησιμοποιηθεί παρόμοια τεχνολογία με αυτή που «επιστρατεύθηκε» κατά την εμφάνιση ολογράμματος του Αμερικανού ράπερ, Τουπάκ στο Φεστιβάλ Coachella το 2012, με εικονικές αναπαραστάσεις κάθε μέλους μαζί με μια ζωντανή μπάντα.

Η συναρπαστική εξέλιξη για τους θαυμαστές των ABBA έρχεται μετά από την έκθεση αφιερωμένη στο τετραμελές συγκρότημα που αποπλάνησε το Λονδίνο.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο "ABBA: Super Troupers" από τη μεγάλη επιτυχία τους "Super Trouper" του 1980 και θα δώσει στους θαυμαστές την ευκαιρία να δουν αντικείμενα από τα ιδιωτικά αρχεία του συγκροτήματος για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ABBA - Super Trouper

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται σε διαφορετικούς χώρους που αντιπροσωπεύουν ένα καίριο κομμάτι της ιστορίας των ABBA – όπως το δωμάτιο του Brighton Grand Hotel, όπου έμειναν κατά τη διάρκεια του θριάμβου τους στη Eurovision το 1974.

Ένας άλλος χώρος θα είναι διαμορφωμένος στο στούντιο ηχογράφησης του συγκροτήματος Polar, στη Στοκχόλμη και θα μπορούν οι επισκέπτες να δουν τα αυθεντικά μουσικά όργανα και τους χειρόγραφους στίχους των ABBA.

Τέλος οι ABBA είναι το συγκρότημα που χάρισε το καλύτερο τραγούδι γενεθλίων για κάθε κορίτσι βασίλισσα που γιορτάζει: Dancing Quenn

Abba - Dancing Queen (Official Music Video Remastered)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ