- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Διονύσης Σαββόπουλος
Ως αναγνώριση της προσφοράς του στην ελληνική μουσική και στιχουργική
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Διονύση Σαββόπουλου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, ο γνωστός συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας, ως αναγνώριση της μακράς και διακεκριμένης προσφοράς του στην ελληνική μουσική και στιχουργική.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλής Μήτκας, απένειμε την τιμητική πλακέτα στον κ. Σαββόπουλο και σημείωσε: "Με νεανική χαρά υποδεχόμαστε ένα αιώνιο φοιτητή μας που διαγράφει λαμπρή πορεία στις καρδιές μας. Ο καθένας από εμάς έχει το αγαπημένο του τραγούδι. Για πολλούς είναι η λέξη συννεφούλα που έβαλε στο λεξιλόγιο μας ο Διονύσης. Το αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε ξαναδέχεται στη μεγάλη και ζεστή αγκαλιά του".
Ο Διονύσης Σαββόπουλος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Η μουσική των λέξεων-Γεννήθηκα στην Σαλονίκη» τονίζοντας ότι "Κάθε φορά που μου λένε καλά και θερμά λόγια στην αρχή νομίζω ότι τα λένε για έναν άλλο και λίγο μετά όταν καταλαβαίνω ότι τα λένε για μένα κοντεύω να βάλω τα κλάματα. Ακούγοντας τέτοια λόγια περιστοιχισμένος από συγγενείς και όλους όσους ήρθαν ένιωσα βαθιά μέσα μου συγκίνηση που θα έχει ο πατέρας, η μητέρα και ο αδερφός μου αν ήταν σήμερα στη ζωή".
Ο ίδιος έκανε μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια και πως ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι.
"Η μουσική των λέξεων με επισκέφθηκε πριν τις λέξεις. Έμαθα μουσική από το ραδιόφωνο πολύ πριν πάω στο Ωδείο", ανέφερε.
"Κάθε φορά που πάω να δημιουργήσω ένα τραγούδι σκαλίζω την κιθάρα και λέω φωνήεντα. Η μουσική είναι μια τέχνη με φοβερή διαίσθηση. Στην δουλειά μου η μουσική και οι στίχοι είναι ένα" πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο τιμώμενος προσέφερε για πολλά χρόνια και με άριστα αποτελέσματα στη μελέτη και την ερμηνεία του ελληνικού τραγουδιού. «Κατόρθωσε, με τον τρόπο του, αυτό που μόνο η σημαντική τέχνη μπορεί να κατορθώσει. Ο ήχος της μουσικής του και η φωνή της ποίησής του, ένα άλλοτε ρομαντικό, άλλοτε αισθησιακό και άλλοτε ελευθεριάζον αμάλγαμα, αποτελούν ένα από τα πιο ερεθιστικά και τιμαλφή τεκμήρια της ζωής που ζήσαμε κατά τις τελευταίες δεκαετίες».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τον πόλεμο με τον γιο της
Οι κριτικές από την Αυστραλία μιλάνε ήδη για μία από τις καλύτερες περιόδους του γκρουπ
Η 79χρονη σταρ κυκλοφορεί νέο dance τραγούδι χρησιμοποιώντας AI
Ποιες χώρες δίνουν «μάχη» για την πρωτιά
Ιστορική διάκριση για τη διάσημη τραγουδοποιό - Πλαισιώνει κορυφαίους δημιουργούς της παγκόσμιας μουσικής
Ο σπουδαίος κιθαρίστας της τζαζ γεννήθηκε πριν από ακριβώς 115 χρόνια
Στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Pulp
Το έργο του Μπέρνσταϊν, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βολταίρου, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας
Ο μαέστρος μιλάει για την πολιτική σάτιρα του Βολταίρου και τη μουσική ιδιοφυΐα του Μπερνστάιν, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου στο ελληνικό κοινό
Δύο θρύλοι του heavy metal βάζουν φωτιά στο συναυλιακό καλοκαίρι
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Με κοντά στις 300.000 προβολές μέσα σε 48 ώρες
Ακούστε και τα 28 τραγούδια
Αποκαλύφθηκαν τα 14 τραγούδια του πρώτου ημιτελικού του Sing for Greece 2026
Ακούστε τα ολόκληρα για πρώτη φορά
Στις 20 Ιανουαρίου, μια βραδιά στο Θέατρο Ολύμπια με έργα των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Τζορτζ Γκέρσουιν και Αντονίν Ντβορζάκ
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης, το Half Note, την ΕΒΕ και το Ίδρυμα Θεοχαράκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.