Μουσικη

Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι

Μέσα στη νεκρή φύση της πόλης κάτι άρχισε να κινείται

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 434
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
various-artists 434
various-artists 434

Η ώρα να δρέψουμε καρπούς ως έθνος κατέφτασε. Μην κοιτάς τι (δεν) έχεις στην τσέπη, οραματίσου το μέλλον.

Μέσα στη νεκρή φύση της πόλης κάτι άρχισε να κινείται. Τα σύννεφα υποχώρησαν, η ανάπτυξη είναι προ των πυλών, άσχετο αν θα περάσει το κατώφλι, και η ώρα να δρέψουμε καρπούς ως έθνος κατέφτασε. Μην κοιτάς τι (δεν) έχεις στην τσέπη, οραματίσου το μέλλον.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας είναι λογικό τα μεγαλύτερα ονόματα της ποπ να ανυπομονούν να περάσουν το check-out του Ελ Βελ. Ανακοινώθηκαν από την Detox οι Pet Shop Boys για το φετινό Ejekt, που μετά από μια «καμένη» παιδική ηλικία μεγαλώνει με φυσική φρεσκάδα σαν το νουνού. Masters της synthpop, ο Neil Tennant και ο Chris Lowe παίζουν τις μελωδίες στα δάχτυλα πάνω από 3 δεκαετίες σε πάντα μονολεκτικούς δίσκους. «Εlectric» το επόμενο βήμα και η εκλεκτική τους σχέση με την εικόνα υπόσχeται τουλάχιστον ένα glittering show.

Πολύπλευρο το πρώτο φεστιβάλ του Εν Λευκώ, που ανοίγει την όρεξη με Jessie Ware και John Talabot, δύο από τα πιο φρέσκα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής, και την κλείνει με την αψυχολόγητη επιλογή των πεθαμένων και αχαρτογράφητων πλέον στο μουσικό χάρτη Archive. Πάλι καλά που γλιτώσαμε τίποτε περίεργους διασκευαστές. Βοssa nova σε punk, swing σε post rock και πάει λέγοντας.

Η Λονδρέζα Jessie Ware είναι το πιο hot νέο όνομα της μουσικής με ένα εξωφρενικά ολοκληρωμένο ντεμπούτο, φροντισμένες παραγωγές, Julio Bashmore είναι αυτός, και ψαρωτικό ξεκίνημα μέσα στο hype του SBTRK. Έχει κάνει τα νεύρα της μάνας της κορδέλες με το σκουλαρίκι στη μύτη, που δεν λέει να βγάλει παρά τα χρήματα που της τάζει. Περιμένει να ανέβουν οι προσφορές. Το ’χει πάντως τρελά και γκελάρει non stop με κάθε νέο μουσικό βήμα που μπλογκάρεται σε χρόνο dt. O Βαρκελωνέζος παραγωγός John Talabot γυρίζει και στο Οriol Riverola, μπήκε στα highlights του 2012 με το ρετροφουτουριστικό fIN στη γερμανική Permanent Vacation. Balearic ρυθμολογία, 80s αναφορές, ηλιόλουστη ατμόσφαιρα. Έτσι είναι ο νότος, ρε. Πνιγμένος στο φως και τα χρέη. Πάμε τώρα να πασχαλίσουμε και βλέπουμε. Αν θα γυρίσουμε.

Info: En Lefko Festival, Τεχνόπολις, Γκάζι, 14/6 - Ejekt Festival, πλατεία Νερού, Φάληρο, 16/7

gdim400@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ