- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μερικές υπέροχες αλήθειες για τον Ryuichi Sakamoto
Μία μικρή συνέντευξη του μεγάλου μουσικού στην κάμερα του Jean-Paul Goude
Ο Ιάπωνας Ryuichi Sakamoto είναι ένα όνομα που εμπνέει σεβασμό σε πολλών ειδών φιλότεχνους και σε μεγάλο εύρος ηλικιών, από τη δεκαετία του ’70 ακόμα. Μουσικός, συνθέτης, παραγωγός δίσκων, πιανίστας, ακτιβιστής, συγγραφέας, ηθοποιός και χορευτής, ζει μεταξύ Τόκιο και Νέας Υόρκης.
Η καριέρα του ξεκίνησε σαν μέλος του ηλεκτρονικού γκρουπ Yellow Magic Orchestra. Στη σόλο καριέρα του συνεργάστηκε με πολλά, μεγάλα διεθνή ονόματα και πειραματίστηκε πολύ επάνω σε μουσικά είδη από την ηλεκτρονική μέχρι την κλασική μουσική και την world. Συνέθεσε τη μουσική για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.
Σαν κινηματογραφικός συνθέτης ξεκίνησε με το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς» (στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε μάλιστα, δίπλα στον David Bowie) και κέρδισε πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων Όσκαρ, BAFTA, Grammy και δύο Χρυσές Σφαίρες για τις κινηματογραφικές συνθέσεις του. Η πιο γνωστή κινηματογραφική του μουσική είναι για την ταινία «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας».
Το 2014 ο Sakamoto απείχε για ένα χρόνο από κάθε δραστηριότητα, μετά από διάγνωση ότι έπασχε από στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Επιστρέφοντας στην καλλιτεχνική δημιουργία το 2015, δήλωσε: «Τώρα είμαι καλά. Νοιώθω καλύτερα. Πολύ, πολύ καλύτερα. Νοιώθω μέσα μου ενέργεια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ο καρκίνος μπορεί να επιστρέψει σε τρία χρόνια, σε πέντε χρόνια, ίσως και σε 10 χρόνια. Επιπλέον η ακτινοθεραπεία καταπονεί πολύ το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μου είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτό σε έναν άλλο καρκίνο».
Ο Ryuichi Sakamoto είναι, φέτος, ένας από τους «πρεσβευτές κομψότητας» της καμπάνιας της σειράς Kenzo x H&M με high street fashion ρούχα που σχεδίασαν οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του οίκου Kenzo, Carol Lim και Humberto Leon για τα Η&Μ. Τα άλλα πρόσωπα της καμπάνιας είναι οι: Iman (supermodel, ακτιβίστρια και ιδρύτρια της IMAN Cosmetics), η Rosario Dawson (ηθοποιός και ακτιβίστρια, συνιδρύτρια του Studio 189), ο Chance The Rapper (καλλιτέχνης της hip hop), η Chloe Sevigny (ηθοποιός), ο Suboi (rapper) και ο Xiuhtezcatl Martinez (ακτιβιστής και επικεφαλής της οργάνωσης Earth Guardians).
Την καμπάνια επιμελήθηκε ένας από τους σύγχρονους μάγους του design και της φωτογραφίας, ο γκουρού της pop art, Jean-Paul Goude.

Στη διάρκεια της φωτογράφησης των προσώπων της καμπάνιας, ο Goude έστηνε μία μικρή συνέντευξη με τον καθένα, μπροστά στην κάμερά του. Ο καθένας μιλούσε για μία προσωπική του ιστορία, κάτι που τον επηρέασε βαθιά.
Ο Sakamoto, με το μοναδικό του στιλ και τη μίνιμαλ απλότητά του, είπε μερικά υπέροχα πράγματα για το πιάνο, τα έγχορδα, το θάνατο, τις ζωές των ανθρώπων και τα αιώνια ερωτήματα. Δείτε το βίντεο:
«Κάθε όργανο έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα.
Περισσότερο από όλα μου αρέσει ο ήχος του πιάνου. Ήταν το πρώτο όργανο που απέκτησα. Είναι μέρος του κορμιού μου. Μέρος του εαυτού μου. Ο ήχος του πιάνου πάντα μοιάζει να σβήνει και μετά να χάνεται. Σαν τις ζωές των ανθρώπων. Γεννιέσαι και μετά bye-bye.
Ένα έγχορδο όργανο έχει μία αιώνια φωνή. Σαν τα όνειρα των ανθρώπων. (Έχει) φαντασία για να ζει αιώνια.
Φυσικά η εμπειρία του να είμαι πολύ κοντά στο θάνατο με έκανε, πώς να το πω…, ταπεινό. Άλλαξα. Η χρόνος της ζωής. Η διάρκεια του χρόνου. Κάνει τη μουσική πιο απλή. Η απλότητα είναι κάτι πολύ δύσκολο. Τι είναι η απλότητα; Ψάχνω την απάντηση τώρα πια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος συνθέτης ετοιμάζει μιούζικαλ για τη μυστηριώδη κλοπή του 1911 στο Λούβρο
Ανακοινώθηκε από την ΕΡΤ το πρόσωπο που θα δώσει το ελληνικό 12άρι στον μεγάλο τελικό
Στις εικόνες, ποζάρει στο καμαρίνι της, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή
Σημαντική μορφή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, με διεθνή πορεία και σπουδαίες συνεργασίες
Μια μουσική εμπειρία που κινείται ανάμεσα στη μνήμη, το συναίσθημα και την ελπίδα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη
Το video game του κλιπ θα το δούμε live τη βραδιά της Eurovision
Η ποπ σταρ πέρασε στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων περιοδειών από γυναίκα καλλιτέχνιδα στην ιστορία της μουσικής
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις δύο φίλες της τραγουδίστριας - «Αναξιόπιστος μάρτυρας» ο Μιτς Γουάινχαουζ
Το άλμπουμ «Horos» που κυκλοφορεί από τη Sound Effect Records παρουσιάζεται στις 22 & 23 Απριλίου στο Θέατρο Noūs - Creative Space
Πολωνία και Ελβετία «έκλεισαν την πόρτα» στον Αμερικανό ράπερ λόγω των αντισημιτικών του δηλώσεων
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Δείτε το βίντεο από τη συνάντησή τους
Οι δύο δημιουργοί μίλησαν στην ATHENS VOICE για τη συνεργασία τους σε έναν ιδιαίτερο δίσκο που κυκλοφορεί από τη Veego Records
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για δήθεν υπέρογκα ποσά - Πτώση στα προγνωστικά για το «Ferto»
Η τραγουδίστρια «πολιορκείται» στα social media, αλλά δεν απαντά στα μηνύματα που δέχεται
Η δεύτερη φωνή του Πολ Σάιμον. Μια διαφορετική ανταπόκριση
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.