Μουσικη

Ο Νίκος Κυπουργός στον μυστικό κήπο

Μιλήσαμε με τον συνθέτη πριν την εφ’όλης της ύλης, μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132335-300829.JPG

Ο Νίκος Κυπουργός επιστρέφει στο Ηρώδειο και το Φεστιβάλ Αθηνών το Σάββατο 2 Ιουλίου σε μια συναυλία-γιορτή για τη μουσική του με καλεσμένους πολλούς και σπουδαίους φίλους του. Ο συνθέτης θα διευθύνει ο ίδιος την Ορχήστρα των Κυκλάδων, στην οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία έξι χρόνια.

Η AV συνομίλησε με τον πολυσύνθετο μουσικό, που έχει γράψει από όπερα μέρι συμφωνική μουσική και από παραδοσιακή μέχρι μουσική για παιδιά καλύπτοντας «ολόκληρο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας».


Μιλήστε μας για αυτή τη συναυλία: είναι ένα είδος «απολογισμού» ή «ανασκόπησης»; Τι σχέση έχει με τον χρόνο που περνάει;

Είναι μια γιορτή «εφ’όλης της ύλης» με πολλούς φίλους, ερμηνευτές και μουσικούς. Είναι και ανασκόπηση, όμως λόγω της εποχής και του ανοιχτού χώρου, κυρίως στα τραγούδια. Με το χρόνο προστίθεται νέο υλικό, καμιά φορά απρόβλεπτο, αλλά και φίλοι. Μας πλουτίζει ο χρόνος με καινούριες ιδέες και φίλους… Ελπίζω και με κάποια γνώση!

Δεν είστε κατεξοχήν «συναυλιακός» μουσικός. Αυτό προσδίδει ένα μεγαλύτερο κύρος στην μεθαυριανή συναυλία; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την δραστηριότητα σας;

Αρνητικά όχι, αγχωτικά ναι! Τα τελευταία χρόνια με την ορχήστρα των Κυκλάδων έχουμε δώσει πολλές συναυλίες. Αυτή τη φορά, ένας πολύ μεγάλος αριθμός φίλων (περίπου 150 άτομα θα ανέβουν στη σκηνή) έρχονται να με τιμήσουν, και αυτό που με συγκίνησε βαθειά είναι ότι όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό και την αγάπη τους.

Είναι δύσκολο να σας χαρακτηρίσει κάποιος μουσικά. Κάποιοι σας έχουν χαρακτηρίσει «συνθέτη της μινατιούρας». Εσάς σας ενδιαφέρει να αυτοπροσδιοριστείτε;

Αγαπώ τη μικρή φόρμα αλλά έχω γράψει και έργα με μεγάλη διάρκεια, από ορχηστρικά έως όπερες. Να αυτοπροσδιοριστώ δεν θέλω, ελπίζω και οι άλλοι να δυσκολεύονται να με εντάξουν.

Πώς προέκυψε και αναπτύχθηκε η Ορχήστρα των Κυκλάδων;

Την ιδρύσαμε πριν από έξι χρόνια μια ομάδα μουσικών που ζούμε όλοι στη Σύρο. Αρχικά εκείνοι με προσέγγισαν και μου ζήτησαν να παίξουν μουσικές μου, όμως μόλις είδα το επίπεδο τους σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί. Σταδιακά εξελιχθήκαμε θεαματικά, μέσα από την πολλή δουλειά. Προστέθηκαν και νέα μέλη, ώστε σήμερα να είμαστε περίπου 20 μουσικοί και 8 τραγουδιστές και έχουμε δώσει δεκάδες συναυλίες στις Κυκλάδες και ανά την Ελλάδα.


Μαζί με τον Νίκο Κυπουργό θα είναι η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μυρτώ Παπαθανασίου, ο Ζαχαρίας Καρούνης, η Μαρίνα Σάττι, η Παιδική χορωδία Rosarte της Ρόζης Μαστροσάββα, το Φωνητικό σύνολο fonés, , ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Φιλαρμονική του Δήμου Ωρωπού σε διεύθυνση Μαρίνου Γαλατσινού, και η Λένα Κιτσοπούλου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Πάρις Μέξης

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Ήχος: Γιώργος Καρυώτης


INFO

02.7 / Ηρώδειο

Εισιτήρια από €5. Εκπτώσεις για φοιτητές, καλλιτέχνες, παιδιά, άνω των 65, μικρά και μεγάλα γκρουπ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Online αγορά εισιτηρίων: στο www.greekfestival.gr μέσω πιστωτικής κάρτας και στο viva.gr. Όχι κρατήσεις.

Τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων: Γίνεται με χρέωση πιστωτικής κάρτας.Τηλεφωνικό Κέντρο: 2103272000

Εκδοτήρια

Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου). Δευτ.-Παρ. 9.00-17.00, Σάβ. 9.00-15.00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη. Καθημερινά: 9.00-14.00 & 18.00-21.00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Δευτ.-Πέμ. 9.00-19.00, Παρ.- Σάβ. 9.00-21.00 (Σε ημέρες παραστάσεων, μία ώρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξή τους, τα Εκδοτήρια των συγκεκριμένων θεάτρων εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας).

Λοιποί χώροι

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων.

Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε και από τα καταστήματα Public, Reload και Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ