- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Αλίμου: Μια υπαίθρια γλυπτοθήκη στον Λόφο Πανί
Σπουδαίοι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν ξεχωριστά έργα στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής
1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Αλίμου: Πέντε κορυφαίοι γλύπτες δημιουργούν μπροστά στο κοινό, μετατρέποντας τον Λόφο Πανί Άλιμο σε ανοιχτή υπαίθρια γκαλερί
Πέντε κορυφαίοι και πολυβραβευμένοι γλύπτες, θα σμιλεύουν το επόμενο διάστημα το ακατέργαστο υλικό τους δημοσίως στον Λόφο Πανί και μπροστά στο κοινό, δημιουργώντας μια ανοιχτή γλυπτοθήκη που θα στολίζει εφεξής την πόλη του Αλίμου.
Οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες, ο Δάσκαλος Θόδωρος Παπαγιάννης, ο Βασίλης Βασίλη, ο Χρήστος Λαζαράκης, ο Δημήτρης Σκαλκώτος και ο Γιώργος Σταματόπουλος, από τις 27 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου 2026 στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής θα δημιουργούν τα έργα τους, συνθέτοντας τη νέα αυτή δημόσια υπαίθρια γκαλερί. Η συγκεκριμένη ζωντανή πολιτιστική εκδήλωση που θα δημιουργήσει σταδιακά μια μόνιμη γλυπτοθήκη, θα δώσει παράλληλα την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής να δουν από κοντά πως φτιάχνονται τα γλυπτά αλλά και να μιλήσουν με τους ίδιους τους δημιουργούς τους.
Ο Λόφος Πανί μετατρέπεται, στη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής πολιτιστικής πρωτοβουλίας, σε ανοιχτό εργαστήριο Γλυπτικής.
Σημειώνεται ότι το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Αλίμου διοργανώνουν ο Δήμος Αλίμου και η Περιφέρεια Αττικής. Μιλώντας στην ATHENS VOICE για αυτό το πολιτιστικό γεγονός ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης τόνισε:
«Με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά η Δημοτική αρχή Αλίμου εγκαινιάζει το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής στον Άλιμο. Με τη γόνιμη σύμπραξη Περιφέρειας, Δήμων και καλλιτεχνών τα συμπόσια αυτά αποτελούν σήμερα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για τη χώρα μας, καθώς το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε δημόσιο χώρο καταξιωμένους γλύπτες να δημιουργούν έργα σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα έργα, αφού ολοκληρωθούν, παραμένουν στους δήμους, δημιουργώντας υπαίθριες γλυπτοθήκες και καλλιτεχνικές διαδρομές.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια τέχνη "extra murοs", μια γλυπτική τοπίου, ένα είδος δημόσιας τέχνης που συνδυάζει τη γλυπτική με το φυσικό περιβάλλον. Κι αφού μιλάμε για «δημόσια τέχνη» σε «δημόσιο χώρο», οι πάντες έχουν δικαίωμα πρόσβασης ανεξαρτήτως ηλικίας και γνωστικού υπόβαθρου αλλά και χωρίς οικονομικά ή άλλα εμπόδια. Ας μην ξεχνάμε ότι η γλυπτική ως μορφή τέχνης είχε στην αρχαιότητα δημόσιο χαρακτήρα. Σήμερα, η δημόσια τέχνη, ανοιχτή και προσβάσιμη από όλους, είναι ένα δυναμικό στοιχείο των πόλεων που συνομιλεί με το περιβάλλον και αποτελεί πηγή έμπνευσης, αναστοχασμού και σύνδεσης του χώρου με τον χρόνο και τον άνθρωπο.
Θα πρέπει κι από αυτό εδώ το βήμα να ευχαριστήσω γι’ άλλη μια φορά τους γλύπτες που με τη συμμετοχή τους στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Αλίμου μας δίνουν τιμή και χαρά. Ευχαριστούμε, λοιπόν, θερμά τον Βασίλη Βασίλη, τον Χρήστο Λαζαράκη, τον Δημήτρη Σκαλκώτο, τον Γιώργο Σταματόπουλο και, φυσικά, τον «Δάσκαλο» Θόδωρο Παπαγιάννη που στο ερώτημα αν επηρεάζει σήμερα η τέχνη τη ζωή μας απαντά: "Η τέχνη είναι το αντίδοτο της βαρβαρότητας. Δαμάζει τη βάναυση και παράλογη πλευρά της ζωής". Κι αυτό προσπάθησε να κάνει με τα Συμπόσια Γλυπτικής που άρχισε να διοργανώνει από το 1990 σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, στον φιλόξενο Άλιμο, στον Λόφο Πανί με την εξαιρετική θέα από τις 27 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου 2026».
Info
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Δευτέρα 27 Απριλίου 2026, ώρα 7 μ.μ., Λόφος Πανί
Είσοδος Δωρεάν. Δευτέρα με Παρασκευή (08:00 π.μ. - 14:30 και 17:30 - 20:30) και τα Σάββατα 8:00 π.μ. - 14:30 (εξαιρείται η αργία της Πρωτομαγιάς)
Ποιοι είναι οι γλύπτες που συμμετέχουν
- Θόδωρος Παπαγιάννης: Επί σαράντα χρόνια καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και σήμερα ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ. Έχει ιδρύσει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο χωριό Ελληνικό των Ιωαννίνων. Έργα του έχει φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου.
- Βασίλης Βασίλη: Ελληνοκαναδός γλύπτης με σημαντική διδακτική εμπειρία τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συμπόσια, μπιενάλε και εκθέσεις, συνθέτοντας ένα εκτενές έργο σε δημόσιους χώρους. Έργα του θα συναντήσει κανείς σε χώρες όλης της Ευρώπης, στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
- Χρήστος Λαζαράκης: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατά τα έτη 1983-1986 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, με δάσκαλο τον Ι. Μανιατάκο. Στην συνέχεια με υποτροφία της παραπάνω σχολής εισάγεται το 1986 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο εργαστήρι Γλυπτικής με δασκάλους τον Γιώργο Νικολαΐδη και τον Θεόδωρο Παπαγιάννη.
- Δημήτρης Σκαλκώτος: Γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου. Ο γλύπτης Δημήτρης Σκαλκώτος δίνει μορφή και σχήμα στο μάρμαρο, υλοποιεί τις ιδέες του και πλουτίζει τον σημερινό μας διάκοσμο με αυτό το πανάρχαιο υλικό, προσδίδοντάς του σύγχρονες και μοντέρνες εκδοχές. Μαθητής του Θόδωρου Παπαγιάννη.
- Γιώργος Σταματόπουλος: Έργα του Γιώργου Σταματόπουλου έχουμε όλοι στα χέρια μας, καθώς είναι ο άνθρωπος που έχει φιλοτεχνήσει τις ελληνικές όψεις του ευρώ. Πολυβραβευμένος, µε σημαντικότερα τα βραβεία του 2008 και του 2015 µε θέματα τα 10 χρόνια του ευρώ και τα τριάντα χρόνια της ευρωπαϊκής σημαίας σε διαγωνισμούς της Κομισιόν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι φήμες για δηλητήριο και προδοσία και η αλήθεια που αποκάλυψε η μελέτη του DNA τους
Τι θα δούμε στους συναυλιακούς χώρους, στα ανοιχτά θέατρα και στις γκαλερί
Πώς συνδέεται η τεχνητή νοημοσύνη με την ιστορία, τη μνήμη και τη φαντασία
Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές αρχίζουν να γράφουν, να δημιουργούν, να αποφασίζουν και, ίσως κάποτε, να μας ξεπερνούν.
Οι επισκέπτες περνούν από τις καμπίνες, τις αίθουσες και τα καταστρώματα του πλοίου που έμεινε στην ιστορία
Από Οιδίποδα μέχρι τον Łukasz Twarkowski και το Borderline Festival
Πώς δημιουργούνται τα στερεοτυπικά σχέδια, τι λέει η επιστημονική έρευνα για τον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά όταν ζωγραφίζουν και πώς οι εικόνες που βλέπουν καθημερινά διαμορφώνουν το οπτικό τους λεξιλόγιο
Οι επισκέπτες της σελίδας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και να διεκδικούν προσκλήσεις
Στις 9 Ιουλίου 2026 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα - Θησείο
Με αφορμή τη δέκατη επέτειό της, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μεταμορφώνεται σε ένα πολυφωνικό εργαστήριο ήχου, φιλοξενώντας από μέταλ ορατόρια μέχρι rave αρένες και καβαφικά αμανέ.
Το αναστηλωμένο Μπέη Χαμάμ και η Θεσσαλονίκη που συνεχίζει να θυμάται
«Είναι καθήκον του Υπουργείου να δημιουργεί σύγχρονες πολιτιστικές και μουσειακές υποδομές στα ακριτικά νησιά μας»
Το Γίγνεσθαι του Big Bang ανέτειλε από την άχρονη ακινησία του Είναι.
Εγκαινιάστηκε ο αναστηλωμένος «Αη Γιαννάκης»
7 δεκαετίες μετά την πρώτη της παράστασης, το καμαρίνι της γίνεται τόπος μνήμης και θεατρικής ιστορίας
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Θεσπίστηκαν στη μνήμη των νεαρών τραγουδιστριών, θυμάτων των Τεμπών, Ελισάβετ Χατζηβασιλείου και Φραντζέσκας Μπέζα
Τι θα δούμε στην Πειραιώς 260, στην Πλατεία Νερού, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, στο Θέατρο Βράχων, στον Κήπο του Μεγάρου και σε άλλους χώρους τέχνης και πολιτισμού
Εκδηλώσεις, προβολές, DJ set και όσα θα συμβούν την τελευταία εβδομάδα
«Συμβάλλουμε καθοριστικά στην αναβάθμιση του πολιτιστικού τοπίου της πόλης» τονίζει η Λίνα Μενδώνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.