- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διονύσης Σαββόπουλος: Ο Βασιλεύς που ζούσε με τα πανηγύρια
Ο πειθαρχημένος αναρχικός που είχε αρχές αλλά δεν δεχόταν αβίαστα τις αρχές των άλλων
Διονύσης Σαββόπουλος: Αποχαιρετισμός στον συνθέτη και στιχουργό που έφυγε από τη ζωή
Οβίδιος: Sic ego nec sine te nec tecum vivere possum. Δεν μπορώ να ζήσω ούτε με εσένα, ούτε χωρίς εσένα.
Ο πειθαρχημένος αναρχικός που είχε αρχές αλλά δεν δεχόταν αβίαστα τις αρχές των άλλων.
Ήρως κτίστης. Μέγας Αντιφατικός.
Θέλω να ζήσω, δε θέλω να χάσω αυτό το πανηγύρι. Αλλά και όταν πεθάνω, σε πανηγύρι θα πάω. Ετοίμασα τα όργανα. Έγχορδα και πνευστά. Μου λες για τις αντιφάσεις μου. Αν κάποιος δεν αντιφάσκει ποτέ είναι επειδή δεν έχει τίποτα να πει. Οι παροιμίες αντιφάσκουν μεταξύ τους γιατί εμπεριέχουν λαϊκή σοφία. Η ίδια η πραγματικότητα είναι γεμάτη αντιφάσεις. Mέσα στην αντίφαση κρύβεται κάτι βαθύτερο. Yπάρχει όμως μια στιγμή όπου οι αντιφάσεις εξομαλύνονται.
Και μάθε ότι δεν ασπάζομαι ούτε συμφωνώ με όλα όσα λέω. Ναι, πράγματι, τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό που να ζεις συνεχώς μ’ αυτό. Αλλά αφού τίποτα δεν είναι σημαντικό, έτσι όλα είναι σημαντικά.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος τα είχε όλα. Και στέφθηκε Βασιλεύς στα 20 χρόνια του. Έκτισε με αποφασιστικότητα το ανάκτορο του δίπλα σ’ εκείνα των Σεφέρη, Ελύτη, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη. Μετά τη στέψη τρελάθηκε διακριτικά. Έγινε ο Μέγας Απροσπέλαστος, ο Μέγας Αντιφατικός, ο Μέγας Θεατρικός, ο Μέγας Θεωρητικός, ο Μέγας Παραμυθάς, ο Μέγας Διαπιστωτής. Μέγας Διαβιβαστής αισθημάτων συγκινητικών. Μέγας χορηγός ενθουσιασμού αλλά και δυνάμεων απελπισίας. Μέγας Ραψωδός. Ήταν παντογνώστης, μιλούσε πειστικά, σκάρωνε ωραίες μυθοπλασίες και υπέροχα τραγούδια με ποιητικούς, ευρηματικούς στίχους. Μίλησε δυνατά, ξεκάθαρα αλλά και ψιθυριστά και αλληγορικά για την πολιτική την Αριστερά, τους Έλληνες γενικά.
Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος αλλά και ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης είχαν πει: «Ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι μέγας ποιητής. Ο μέγιστος όλων».
Γιώργος Σκαμπαρδώνης – Επικήδειος: «Η ακοίμητη αγωνία της έκφρασης του ανεπανάληπτου στίχου, του πεπρωμένου της μουσικής, η αγρύπνια για την πιο εύστοχη λέξη».
Αλκίνοος Ιωαννίδης – Επικήδειος: «Σου άρεσαν οι γιορτές, τα μπουλούκια, τα συμπόσια, οι φιέστες, τα περίμενες σαν παιδάκι που ανυπομονεί για τα Χριστούγεννα… Μόνο ένας απείθαρχος θα μπορούσε να φτάσει εκεί που έφτασες. Θέλαμε να σε εξηγήσουμε· ήσουν ανεξήγητος. Στην τελευταία σου συναυλία ήσουν πιο ευάλωτος και πιο σίγουρος από ποτέ».
Υ.Γ. Το μυθιστόρημα «24 ραψωδίες για τον Διονύση Σαββόπουλο» δεν θα τελειώσει ποτέ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος και ακτιβιστής, με αφορμή την εμφάνισή του στο πλαίσιο του SNF Nostos, μιλάει στην ATHENS VOICE
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στον άνθρωπο, τις ιδέες και όσα μας ενώνουν
Τα βράδια μας στον λόφο: Οι συναυλίες και οι παραστάσεις που θα απολαύσουμε φέτος στον Λυκαβηττό
Από τις 25 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί 9 συναυλίες σε δρόμους, πλατείες, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους
Η δημιουργός που μετατρέπει το αστικό τοπίο σε κολάζ εμπειριών μιλάει στην ATHENS VOICE
Το κοινό έχει την ευκαρία να ζήσει μια σπάνια εμπειρία
Aποδεκάτισε τις κοινότητες κυνηγών - τροφοσυλλεκτών
Απομακρύνθηκαν τα ικριώματα
Από τους τοίχους της πόλης στο εξώφυλλο του Summer in the City
Οι τρεις διοργανωτές, Τάσος Μπιμπισίδης, Βάλια Ζαμπάρα και Νάνσυ Φαφούτη, εξηγούν πώς ένα παραδοσιακό σύμβολο της Αστυπάλαιας έγινε αφορμή για ένα νέο πολιτισμικό φεστιβάλ
Από το «Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη ως το «Oedipus Steps» του Ζήση Σέγκλια
Μια επίσκεψη με τον Τάκη Ευσταθίου που φωτίζει την κληρονομιά του σπουδαίου ελληνοαμερικανού ζωγράφου και τα ερωτήματα για τη διάσωσή της
Tι γνωρίζουμε από την έρευνα για το μέγεθος και την παρουσία των προσώπων στις παιδικές ζωγραφιές
Η Οντολογία γνωστών φιλοσόφων, στοχαστών, λογοτεχνών
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβάλλονται κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας
Με φόντο τη θάλασσα, κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας δίνουν ένα ανοιχτό ραντεβού πολιτισμού και δημιουργίας
Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία
Ένα ηχηρό κάλεσμα ενάντια στην ομοφοβία και την τρανσφοβία - Δείτε το βίντεο
Το πρωτοποριακό βραβείο αναγνωρίζει δημιουργούς των οποίων το έργο γεφυρώνει την παράδοση με τον πειραματισμό
Πίσω από τις παραστάσεις, τις πρεμιέρες και τα μεγάλα ονόματα κρύβεται μια ευρύτερη φιλοδοξία: να μετατραπεί η εμπειρία της Επιδαύρου σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια βραδιά θεάτρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.