- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Το χάος είναι η πρώτη υπόσταση που συνεχώς αναπλάθεται και αναπαράγεται
Περιπλάνησεις επιχείρησα, ως την άκρη του κόσμο από περιέργεια προς το χάος
Φοβάται και τρέμει αλλά και ετοιμάζει την άμυνα του ,απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη
-Σύρβα τύρβα. Αρχαία ελληνική φράση που επισημαίνει μια κατάσταση χάους. Περιγράψει σύγχυση, αναρχία, αταξία.
-Ευριπίδης, Εκάβη: Αναρχία κρείσσων πυρός. Η αναρχία ( η χαοτική κατάσταση) είναι πιο δυνατή από τη φωτιά.
-Φρήντριχ Νίτσε: Το χάος γεννά την τάξη.
-Για τον Νίκο Καζαντζάκη το χάος δεν είναι αρνητικό αλλά αναγκαίο για την εξέλιξη. Είναι η πρώτη ύλη για ζωή και δημιουργία. Στην "Ασκητική", περιγράφει το χάος ως την πηγή από την οποία ξεπηδά η μορφή, το σχήμα και η τάξη.
-Χάος είναι η πρώτη υπόσταση, η πρώτη κατάσταση του κόσμου, στη Θεογονία του Ησιόδου. Το Χάος ταυτίζεται με το άπειρο διάστημα, την άβυσσο, το άπειρο σκοτάδι.
-Ο Ησίοδος ζητά με αγωνία, από τις Μούσες, τις κόρες του Δία, που όλα τα γνωρίζουν να του εκμυστηρευτούν την τάξη της δημιουργίας. Ποιο γεγονός έγινε πρώτο- πρώτο στον κόσμο; Ποια είναι η πρώτη κατάσταση που δημιουργήθηκε; Ποια είναι η σειρά των πραγμάτων; Οι Μούσες με βεβαιότητα του λένε: Στην πρωταρχή της πρωταρχής γεννήθηκε το Χάος κι έπειτα η ευρύστερνος η Γαία η μητέρα που κατοικούν θεοί, θνητοί κι όλα της γης τα όντα.
-Πριν 1-2 εκατομμύρια χρόνια ο άνθρωπος στάθηκε στα δυο του πόδια. Έγινε Homo Erectus ( άνθρωπος όρθιος). Άρχισε να χρησιμοποιεί εργαλεία και όπλα από λίθους και οστά. Χρησιμοποίησε την φωτιά για να καλυτερέψει τις συνθήκες που ζούσε. Δεν ήταν πια ένα ζώο χωρίς σκέψη. Ένα φωτάκι άναψε στη ζωή του. Με την ευφυΐα του «τακτοποιούσε το Χάος» Περνούσαν τα χρόνια, οι αιώνες, οι χιλιετίες και αυτός όλο και έφτιαχνε καλύτερα εργαλεία και όπλα. Και το μυαλό του δούλευε και το «χάος» λιγόστευε. Πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια χρειάστηκαν για να περάσει από τους λίθους στα μέταλλα: Χρυσός, άργυρος και κυρίως χαλκός και σίδηρος. Ο Νους του ανθρώπου είχε επικρατήσει στο Χάος. Το Χάος όμως είναι ατέλειωτο και συνεχώς αναπλάθεται και αναπαράγεται. Έχει όμως ηττηθεί από τον Νου του ανθρώπου όπως υπογράμμισε ο φιλόσοφος Αναξαγόρας: Πάντων νους κρατεί.
-Άθως Δημουλάς. Από τη συλλογή « Χωρίς Τίτλο», 1956.Ταξίδι.
Περιπλάνησεις επιχείρησα
ως την άκρη του κόσμο
από περιέργεια προς το χάος.
Το χάος μου έφερε σαγήνη μεγάλη
κι εντός μου αντιστράφηκαν οι ρόλοι
το χάος μου φάνηκε κατάλληλο
κι ο κόσμος που εγνώριζα
στεγνός, μακρινός.
-Bob Dylan: Δέχομαι το χάος. Δεν είμαι σίγουρος αν με δέχεται αυτό.
-Χάος (πρωτότυπος τίτλος: Kaos) είναι ιταλική ταινία των αδελφών Ταβιάνι του 1984. Το σενάριο βασίστηκε σε διηγήματα του Λουίτζι Πιραντέλο.
Ζοζέ Σαραμάγκου: Το χάος είναι απλώς μια τάξη που περιμένει να αποκρυπτογραφηθεί.
-Η θεωρία του χάους ανήκει στα Μαθηματικά αλλά απλώνει τα χαοτικά της πεδία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, των συναισθημάτων και όλων των επιστημών. Ο γλύπτης Μπρανκούζι υπογράμμισε: Η απλότητα είναι χαοτική πολυπλοκότητα που έχει μπει σε τάξη. Η γλυπτική του ακολούθησε αυτόν τον αποφθεγματικό ορισμό. Ο ζωγράφος Balthus είπε: Η ζωγραφική είναι το πέρασμα από το χάος των συναισθημάτων στην τάξη του εφικτού. Ο Σάμουελ Μπέκετ υπογράμμισε: Ο καλλιτέχνης πρέπει να βρει μια φόρμα ( μια μέθοδο, έναν τρόπο) για να τακτοποιήσει τη χαώδη ακαταστασία. Αυτός είναι ο σκοπός του καλλιτέχνη τώρα. Και ο φιλόσοφος Τεοντόρ Αντόρνο: Ο σκοπός της τέχνης σήμερα είναι να φέρει το χάος στην τάξη.
-Οι μεγαλοφυείς, καινοτόμοι, επαναστάτες καλλιτέχνες, αλλά και επιστήμονες, φιλόσοφοι, λογοτέχνες μπορούν, ή προσπαθούν, να ελέγχουν το χάος και την πολυπλοκότητα. Είναι πολύ ευκολότερο να ελέγχεις και να εντάσσεσαι και να δημιουργείς στην τάξη. Το Φαινόμενο της Πεταλούδας είναι βασική αρχή του Χάους: Μια πεταλούδα που χτυπά τα φτερά της στην οδό Τάρρας στον Μπρούμη του Ηρακλείου Κρήτης μπορεί να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο στην Χιλή. ( παραλλαγή).
-Το σύμπαν βρισκόταν σε Χάος μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Bing Bang) με την οποία ξεκίνησε η δημιουργία του Κόσμου. Πριν απ` αυτή τη διαπίστωση η επιστημονική κοινότητα είχε αποδεχθεί ότι το Χάος προϋπήρχε του Bing Bang. Ήταν μια άμορφη μάζα πριν τη δημιουργία του Σύμπαντος. Το χάος υπήρχε και πριν και μετά το Bing – Bang. Ύπάρχει παντού αλλά χάνει συνεχώς έδαφος από την κύρια αντίπαλο του που είναι η ανθρώπινη ευφυία.
-Η επιστήμη του Χάους μελετά τις καταστάσεις που οδηγούν από το άμορφο στη μορφή, από το τυχαίο στο προβλέψιμο, από το απρόβλεπτο στο προβλέψιμο, από την αταξία στην τάξη. Από το χάος στο μη χάος.
-Το Χάος φοβάται και τρέμει αλλά και ετοιμάζει την άμυνα του ,απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει ήδη κάνει τα πρώτα άλματα στην ψηφιακή αντιγραφή της υπάρχουσας ανθρώπινη γνώσης. Ένα από τα παιδιά της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως οι Κβαντικοί Υπολογιστές που εμφανίστηκαν στο πεδίο της έρευνας το 2024 ίσως μειώσουν πολύ την απροσμέτρητη επιφάνεια του Χάους.
Χάος από το ρήμα χάσκω, χαίνω, λατινικά hio. Ανοίγω, χάσκω, τότε μοι χάνοι εὐρεῖα χθών, τότε η γη άνοιξε για μένα, (για να με καταπιεί).
Κατά Λουκάν 16:26. ..και εν πασιν τουτοις μεταξυ ημων και υμων χασμα μεγα (μέγα χάος, Magnum Chaos) εστηρικται οπως οι θελοντες διαβηναι ενθεν προς υμας μη δυνωνται μηδε εκειθεν προς ημας διαπερωσιν
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε φάση υλοποίησης η «Οικία του Νέρωνα», το Γυμνάσιο και ο Κρόνιος Λόφος
Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα, στις γκαλερί και στους χώρους πολιτισμού της πόλης
Έναρξη του β' κύκλου της σειράς εκδηλώσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα»
Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός τιμά την ιστορική επέτειο με μια βραδιά ποίησης και μνήμης
Ένας επιβλητικός φασιανός Λυροπετεινός συζητά με τον ραψωδό Λουδοβίκο των Ανωγείων
Γιατί ένα παιδί μπορεί να ξεχάσει μια ζωγραφιά μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ μια άλλη να μη θέλει ούτε να την αγγίξουμε;
Τι ισχύει για το Μουσείο Ακρόπολης - Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα με 33 παραγωγές και δράσεις σε 15 χώρους της πόλης
Φωτογράφος με δικό του οπτικό υλικό και δικό του «λεξιλόγιο» κίνησης, χρώματος και οπτικών γωνιών λήψεων.
Ένα αφιέρωμα στον τόπο και τους ανθρώπους του, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η 21η Σεπτεμβρίου υπενθυμίζει ότι η ειρήνη είναι μια διαρκής προσπάθεια συνύπαρξης, δικαιοσύνης και αλληλοκατανόησης
Ο ηδονισμός του ρέιβ και η τέκνο της αγωνίας
Από τις ατομικές συνήθειες έως τις συλλογικές δράσεις και τη σύνδεση της καθαριότητας με τον πολιτισμό και την αισθητική
Το Ελβετικό Κέντρο για τον Πολιτισμό, την Έρευνα και τη Διπλωματία εγκαινιάζεται την 1η Οκτωβρίου, μαζί με το φεστιβάλ One & Only Athens
Στα highligths τo «Φάουστ» του Ρομέο Καστελούτσι, το «Έπος» του Νίκου Καραθάνου αλλά και η μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Παπαϊωάννου
Νέος κύκλος δράσεων για βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες φέρνει τη μουσική πιο κοντά σε όλες τις ηλικίες
Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου αρχαιολόγου και φιλέλληνα
Ας ξαναδιαβάσουμε μερικά από τα σπουδαία κείμενά του
Το φθινόπωρο μπαίνει για τα καλά και η σεζόν αρχίζει να μας υποδέχεται στις κλειστές αίθουσες
Συνελήφθη, υπέστη εικονικές εκτελέσεις και αφιέρωσε τη ζωή και τη δουλειά του στην πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.