- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Απόψε η πανσέληνος του Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις για να την απολαύσετε
Παράταση ωραρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης
Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Γιατί ονομάζεται φεγγάρι του Οξύρυγχου - Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Η αυγουστιάτικη πανσέληνος θα φωτίσει σήμερα Σάββατο (9.8) τον νυχτερινό ουρανό, προσφέροντάς μας ένα μοναδικό θέαμα, το οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να το απολαύσουμε σε ιδιαίτερους χώρους, συνοδευόμενο από εκδηλώσεις.
Ειδικότερα, το Μουσείο της Ακρόπολης - για χάρη της αυγουστιάτικης πανσελήνου - παρατείνει το ωράριο της λειτουργίας του και θα είναι ανοιχτό συνεχόμενα από τις 9 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα της 9ης Αυγούστου 2025, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού. Η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου και τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα πωλητήρια του μουσείου θα κλείσουν στις 11:30 μ.μ.
Ξεκινώντας από το πρωί, στις 11:00 π.μ., με αφορμή συγκεκριμένα εκθέματα του Μουσείου που εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές του τόσο στο κτήριο όσο και στο «Μουσείο της Ανασκαφής», οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν έργα τέχνης και αρχαιολογικά κατάλοιπα που σχετίζονται με το νερό, τις διαφορετικές πτυχές του και ιδιαίτερα τη στενή διασύνδεσή του με το έτερο πολύτιμο αγαθό της υγείας. Θα μάθουν για τις ανθρώπινες αγωνίες, πίστεις, δοξασίες, αλλά και τις απαντήσεις και τις πρακτικές λύσεις των αρχαίων για την επίτευξη της ευζωίας, μέσα από το πρίσμα του θεϊκού και του ανθρώπινου, του ατομικού αλλά και του συλλογικού, στο πλαίσιο της πόλης.
Πληροφορίες: Σάββατο 9/8, στις 11:00 στα ελληνικά.
Διάρκεια: 90 λεπτά. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Απαραίτητη ηλεκτρονική κράτηση θέσης (https://events.theacropolismuseum.gr/) και στη συνέχεια η προμήθεια εισιτηρίου γενικής εισόδου από τα εκδοτήρια.
Allspice - Michael Rakowitz and Ancient Cultures
Εκτός από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση Allspice - Michael Rakowitz and Ancient Cultures που παρουσιάζει το Μουσείο Ακρόπολης και ο ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Πρωτότυπα αντικείμενα αρχαίων πολιτισμών από τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου συνδιαλέγονται με έργα σύγχρονης τέχνης του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιρακινό-Αμερικανού καλλιτέχνη Michael Rakowitz, συνυφαίνοντας ανθρώπινες σχέσεις και ιστορίες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η έκθεση αναδεικνύει διαχρονικά θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, απώλειας και αποκατάστασης, επιβίωσης και δημιουργίας πολιτισμού, μέσα από έργα εννοιολογικά, συγκινητικά, φανερά πολιτικά και σίγουρα επίκαιρα. Η είσοδος στην έκθεση Allspice είναι ελεύθερη.
Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στις 18:00, στα ελληνικά, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ξενάγηση στην έκθεση Allspice.
Διάρκεια: 45 λεπτά. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Απαραίτητη ηλεκτρονική κράτηση θέσης (https://events.theacropolismuseum.gr/).
Όπως κάθε Σάββατο, το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τις 12 μεσάνυχτα. Για όσους επιθυμούν να εξυπηρετηθούν στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, θα απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο 210 9000915. Τέλος, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025, το «Μουσείο της Ανασκαφής» θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.
Δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία και μουσεία για την πανσέληνο του Αυγούστου
Εκατόν δεκατέσσερις (114) αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό, κάτω από το φως της Πανσελήνου.
Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε εβδομήντα έναν (71) αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ περίπου σαράντα τέσσερις (44) θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Κατά τη φετινή διοργάνωση, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από τις 8 έως και τις 13 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί και το οποίο περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις μύθων και ξεναγήσεις, που διοργανώνουν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές από αυτές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την ελληνική μυθολογία έως το «Hair» του 1967
Μία συζήτηση για τη σύγχρονη ελληνική παραγωγή και τον ρόλο της ΑΙ
Ειδώλια και ένα θαυμάσιο μαρμάρινο ανάγλυφο ανάμεσά τους
Αριθμεί μέχρι σήμερα 164 στοιχεία
Με τη συμμετοχή πάνω από 25 διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, μεταφραστών/τριών, πανεπιστημιακών και ειδικών ερευνητών/τριών από 5 χώρες
Μαθαίνοντας την Ελλάδα μέσα από τα αντικείμενά της
Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ο αρχαιολογικός χώρος να αποδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026
Πότε θα διεξαχθεί το τριήμερο φεστιβάλ
Ο Νίτσε δεν μάχεται τους θεούς, τους καθιστά περιττούς
Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2026 η υποβολή αιτήσεων
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Νίτσε, Προμηθεύς και Οιδίπους.
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Συνεχίστηκε και φέτος η συστηματική ανασκαφή που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια
Ο γερμανός φιλόσοφος αναφέρεται εκτενώς και ουσιαστικά στην ελληνική μυθολογία, όχι ως απλό λογοτεχνικό ή ιστορικό υλικό, αλλά ως θεμελιώδες κλειδί κατανόησης της ζωής και του πολιτισμού
Η τύχη δεν καταργεί τη λογική του κόσμου, αλλά λειτουργεί στα κενά της.
Η πόλη μπαίνει στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη
Τα έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.