More in Culture

Η Καλαμάτα στο επίκεντρο της διεθνούς μουσικής σκηνής

Από τον Μεσαίωνα στην Avant-garde: Οι 9ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες φωτίζουν τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας

Athens Voice
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Tri-I-DVE στις Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας 2025
Οι Tri-I-DVE στις Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας 2025

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: ο θεσμός πραγματοποιείται για 9η χρονιά από τις 24 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2025

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, η Καλαμάτα μετατρέπεται σε κόμβο καλλιτεχνικής έκφρασης, φιλοξενώντας από τις 24 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2025 τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, έναν θεσμό που έχει πλέον καθιερωθεί στο ελληνικό και διεθνές πολιτιστικό τοπίο. Το φεστιβάλ, με χώρους όπως το Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης και το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή), παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που ενώνει μουσικά ρεύματα από διαφορετικές εποχές και κουλτούρες — από τις μεσαιωνικές παραδόσεις μέχρι τη σύγχρονη pop και την avant-garde.

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2025: τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα

Η φετινή διοργάνωση έχει ως κεντρικό άξονα την ποικιλομορφία: έργα και ερμηνείες που γεφυρώνουν τον χρόνο και τον τόπο, με τη μουσική να λειτουργεί ως κοινός παρονομαστής της ανθρώπινης εμπειρίας. Υπό αυτό το πρίσμα, το φεστιβάλ καλεί το κοινό να ανακαλύψει τον διαχρονικό διάλογο ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, μέσα από συναυλίες, εκπαιδευτικά masterclasses και έναν Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Καλλιτεχνών που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά. Καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ για φέτος είναι η βιολοντσελίστρια Indira Rahmatulla, ο συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και ο βιολοντσελίστας Δημήτρης Λάμπος. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο «ΤΕΡΨΙΣ», με την αιγίδα και οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στυλιανός Παπαρδέλας, Στάθης Γυφτάκης, Indira Rahmatulla
Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ Στυλιανός Παπαρδέλας, Στάθης Γυφτάκης, Indira Rahmatulla © Δημήτρης Λάμπος

Το φεστιβάλ συγκεντρώνει σπουδαίες διεθνείς παρουσίες από όλο το φάσμα της σύγχρονης και κλασικής μουσικής σκηνής. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο Jean-Guihen Queyras, ένας από τους σημαντικότερους βιολοντσελίστες της εποχής μας, η μεσόφωνος Ema Nikolovska, με αναγνωρισμένη πορεία στη διεθνή λυρική σκηνή, και ο βιολονίστας Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, μέλος του εξαιρετικού κουαρτέτου Διώνη και με εμφανίσεις σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Από τη σύγχρονη σκηνή, το φεστιβάλ φιλοξενεί τους Hugo Rannou και Emil Kuyumcuyan, ένα ιδιαίτερο ντουέτο τσέλου και κρουστών, καθώς και το φωνητικό τρίο TRËI, που εστιάζει στην πολυφωνία και τις μουσικές παραδόσεις από διαφορετικούς πολιτισμούς.

Trei
Trei © Μatthias Μuller

Ελληνικές συμμετοχές δυναμικά παρούσες περιλαμβάνουν το Lycabettus Ensemble, που ειδικεύεται σε αυθεντικές ερμηνείες μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής, και το TRI i DVE, που παντρεύει τις βαλκανικές ρίζες με μια σύγχρονη μουσική γλώσσα. Παράλληλα, το φεστιβάλ λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός θεσμός: προσφέρει masterclasses από κορυφαίους παιδαγωγούς και ερμηνευτές σε νέους μουσικούς, καθώς και μια σπάνια ευκαιρία συμμετοχής σε διεθνή διαγωνισμό, δίνοντας βήμα στα νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής.

Lycabettus Ensemble
Lycabettus Ensemble

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

Κυριακή, 31.08.2025  20:30
RANNOU – KUYUMCUYAN: DANCESUITE
Μιασύγχρονη… «χοροεσπερίδα» γιατσέλοκαικρουστά

HugoRannou: τσέλο
EmilKuyumcuyan:κρουστά
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή) – Είσοδος: 10 €, 5€


Δευτέρα, 01.09.2025  20:30
ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΙΟΛΙΟΥ
Masterclass με τον Felix Froschhammer
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή) – Είσοδος ελεύθερη


Τρίτη 02.09.2025 20:30
TRËİ: ONE’S FOR SORROW, TWO’S FOR JOY
Φωνητική λαϊκή μουσική διαφόρων πολιτισμών καθώς και συνθέσεις των μελών του.
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή) – Είσοδος: 10€, 5€

Τετάρτη, 03.09.2025 20:30
NIKOLOVSKA – KNUTSON: LESBONNESCHANSONS
Η παράδοση του Λιντ σε Γερμανία, Γαλλία και Τσεχία
EmaNikolovska:μεσόφωνος
ColeKnutson: πιάνο
PabloHernánBenedí: βιόλα
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή) – Είσοδος 10€, 5€


Πέμπτη, 04.09.2025 20:30
ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΛΙΝΤ ΚΑΙ ΑΡΙΑΣ
Εργαστήριο με τους EmaNikolovska και ColeKnutson
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή) – Είσοδος Ελεύθερη


Παρασκευή, 05.09.2025 20:30
ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟΥ
Masterclasses με Hernán, Καντέσα και Μουζά
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή) – Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο, 06.09.2025  20:30
FROM FOOTPRINTS TO MILESTONES
Μοντέρνατζαζ

Σοφία Μπράιλα: τραγούδι
Gabriele Milozzi:άλτοκαισοπράνοσαξόφωνο
Σωτήρης Χούτος: κιθάρα
Αρίωνας Γυφτάκης:κοντραμπάσο
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή) – Είσοδος 10€, 5 €

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Indira Rahmatulla, Στάθης Γυφτάκης, Δημήτρης Λάμπος
Βοηθοί Παραγωγής: Αλεξάνδρα Θεογιάννη, Κων/να Μαλαπάνη
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Λαυρέντης Χωραΐτης
Σχεδιασμός και ανάπτυξη Ιστοσελίδας: Γιώτα Βεργοπούλου
Φωτογράφος: Στυλιανός Παπαρδέλας
Ηχολήπτες: Αλεξ Μπεκ, Lennart Pieper
Επικοινωνία - Δημόσιες Σχέσεις: Ελευθερία Σακαρέλη

INFO
9ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, 24 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου
Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης & Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Εναλλακτική Σκηνή)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY