- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ησίοδος - Έργα και Ημέραι, 583 – 617 | Η εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία, ενώ η αδικία οδηγεί στην καταστροφή.
Όταν ανθίσουν οι ασκόλυμπροι1 και αρχίζει ο τζίτζικας να τραγουδά πάνω στα δέντρα ρίχνοντας τους επίμονους οξείς του ήχους από τα φτερά του στη γη, τότε έχει φτάσει η ώρα του κουραστικού θερισμού. Οι αίγες είναι καλοθρεμμένες και το κρασί εξαιρετικό. Οι γυναίκες είναι πολύ ερωτικές αλλά οι κατάκοποι άντρες έχουν εξασθενίσει αφού ο λαμπρός Σείριος τους κόβει τα γόνατα και αδυνατίζει το μυαλό τους2. Το δέρμα τους είναι ξεραμένο από την πυρά του ήλιου. Καλό θα είναι για σένα να έχεις βρει μια καλή σκιά κάτω από βράχο για να απολαύσεις το κολατσιό και το καλό κρασί σου από τη Βίβλη της Θράκης.
Απόλαυσε το κριθαρένιο ψωμί σου και πιες γάλα αιγών που δεν θηλάζουν πλέον. Φάε κρέας γελάδας που βοσκούσε στα δάση και δε γέννησε ακόμα. Πολύ νόστιμο και θρεπτικό είναι και το κρέας πρωτόγεννων εριφίων. Συνόδευσε το φαγητό με φλογερό άριστο κρασί, καθισμένος αναπαυτικά στη σκιά με το πρόσωπο προς τον Ζέφυρο που θα σου δροσίζει το σώμα και την χορτασμένη σου καρδιά. Από την αέναα ρέουσα κρήνη με τα κρυστάλλινα δροσερά νερά κάνε τρεις χοές στη γη και μια τέταρτη χοή στο κρασί σου3.
Όταν αρχίζει στον ουρανό να φαίνεται ο πάμφωτος ο πανίσχυρος Ωρίων τότε πρόσταξε τους εργάτες σου ν' αρχίσουν το αλώνισμα του ιερού σταριού που στέλνει η θεά Δήμητρα. Το αλώνι σου να είναι ολοστρόγγυλο και σε μέρος ευήνεμο.
Γέμισε τα πιθάρια σου με το στάρι μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα και αποθήκευσε τα στις αποθήκες με τάξη. Πάρε εργάτη χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και πρόσλαβε οικιακή βοηθό χωρίς παιδιά. Να έχεις σκυλί άγριο με κοφτερά δόντια και να το ταΐζεις καλά. Αυτό θα σε φυλάξει από τον κλέφτη που κοιμάται τη μέρα για να σε κλέψει το βράδυ. Αποθήκευσε μεγάλη ποσότητα από άχυρα και χόρτα ξερά και χλωρά ώστε να είναι υπεραρκετά για τα βόδια και τους ημιόνους σου. Μετά ξεκούρασε τους ανθρώπους σου και τα ζώα σου. Όταν ο Ωρίων και ο Σείριος μεσουρανούν και η ρόδινη αυγή συναντά τον Αρκτούρο4 τότε αδελφέ μου Πέρση είναι η ώρα του τρύγου. Κόψε όλα τα σταφύλια, άπλωσε τα στον ήλιο δέκα μέρες και δέκα νύχτες. Κράτησε τα μετά στη σκιά ακόμα πέντε μέρες και έπειτα γέμισε τα πιθάρια σου με τους καρπούς αυτούς που είναι τα δώρα του σαγηνευτικού Διόνυσου.
Κι όταν οι Υάδες κι οι Πλειάδες5 κι ο στιβαρός Ωρίων βασιλεύουν, τότε έχει φτάσει η ώρα του οργώματος και της καλής σποράς.
Σημειώσεις
- Ο Ησίοδος αναφέρει τον σκόλυμο. Το νόστιμο αυτό βρώσιμο χόρτο διέσωσε ακέραιο το όνομα του στην Κρήτη ως ασκόλυμπρος.
- Αναφέρεται στις μεγάλες θερμοκρασίες. Οι καύσωνες στο κατακαλόκαιρο υπήρχαν από την αρχαιότητα. Αυτές τις μέρες πρόσεχαν τα «κυνικά καύματα», δηλαδή τα εγκαύματα. Ο Άλφα του Μεγάλου Κυνός, ο Σείριος, είναι ο λαμπρότερος απλανής αστέρας του έναστρου ουρανού. Στην ελληνική μυθολογία ο Σείριος ήταν το σκυλί του κυνηγού Ωρίωνα.
- Ο οίνος στα αρχαία ελληνικά συμπόσια ήταν κεκραμένος, δηλαδή αναμεμειγμένος με νερό. Από το ρήμα κεράννῡμι: ανακατεύω, αναμειγνύω (κρᾶσις, κρασί) κυρίως λέγεται για την αραίωση του κρασιού με νερό.
- Αρκτούρος. Ο α του αστερισμού του Βοώτη.
- Πούλια είναι το ανοικτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων. Βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου. Είναι ένα από τα πιο γνωστά αστρικά σμήνη στον ουρανό. Η Πούλια είναι ορατή με γυμνό μάτι. Φαίνεται πολύ καθαρά το σμήνος της γι' αυτό ο Ησίοδος αναφέρεται σ' αυτήν. Το ίδιο κάνει και με άλλα πάμφωτα ουράνια σώματα όπως: Σείριο, Ωρίωνα, Αρκτούρο, Υάδες. Με βάση τα πολύ λαμπερά αυτά ουράνια σώματα τοποθετεί τις βασικές εργασίες: Όργωμα, σπορά, κλάδεμα, θερισμό, αλώνισμα, τρύγο. Εκτός από τα αστέρια χρησιμοποιεί και τα φυτά, τα ζώα, τα μεταναστευτικά πουλιά, τον κούκο, τα τζιτζίκια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σαφείς και ουσιαστικές αναφορές της
O αποχαιρετισμός σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού τραγουδιού
Ο Χάρης Δούκας υποδέχθηκε τον σπουδαίο Ούγγρο συγγραφέα στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης
Από το WOW Athens 2026 μέχρι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας
Ένα σπάνιο δείγμα μνημειακής ξυλογλυπτικής του 13ου αιώνα αναδεικνύεται με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού
Οι παράλληλες πολιτιστικές δράσεις του φεστιβάλ
Στο φως υποθαλάσσιοι θησαυροί από την Αρχαϊκή έως τη Βυζαντινή περίοδο - Πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού
Ο Μάρκος Αυρήλιος δεν κάνει «μυθολογία» αλλά κάτι πιο απαιτητικό: Παίρνει γνωστές μορφές και ιδέες από την παραδοσιακή μυθολογία, τις περνά από φίλτρο λογικής και ηθικής και κρατά μόνο ότι έχει αξία για το πώς να ζεις
Τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Το υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί έργο 2,5 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη του μνημείου στην περιοχή της αρχαίας Εορδαίας
Η βραδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ήταν αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι
Ένας «στωικός», «αυτοκρατορικός» τρόπος αφήγησης
Η διαδρομή και η διαχρονικότητα της γλώσσας που ομιλείται αδιάλειπτα για περισσότερα από 3.500 χρόνια
Οι Έλληνες ποιητές μέσα από 140 άρθρα
Με 18 πάνελ, 6 WOW Bites και 4 κεντρικές ομιλίες, το πρόγραμμα χαρτογραφεί κρίσιμα ζητήματα της εποχής
Στον 8ο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό παιδιά 5 -12 ετών δημιουργούν και εκφράζονται
Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης για τις ιστορίες που δεν ακούγονται αρκετά
Σήμερα το μουσείο παρουσιάζει περισσότερα από 150 διαδραστικά ανακατασκευασμένα, βάσει των ιστορικών πηγών και των αρχαιολογικών καταλοίπων, εκθέματα, σε 24 θεματικές ενότητες
Σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου Ακαδημίας Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.