- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Καραβάτζιο: Παρουσιάζονται σπάνια αριστουργήματα για πρώτη φορά στη Ρώμη
Συνολικά η έκθεση αριθμεί 24 πίνακες, που προέρχονται από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές
Καραβάτζιο: Παρουσιάζονται σπάνια αριστουργήματα στη Ρώμη
Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον δάσκαλο του μπαρόκ Καραβάτζιο εγκαινιάζεται την Παρασκευή στη Ρώμη, περιλαμβάνοντας έργα που συνήθως βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και άλλα που δεν έχουν εμφανιστεί στην πατρίδα του καλλιτέχνη εδώ και αιώνες.
Ο Καραβάτζιο, που γεννήθηκε ως Μιχαήλ Άγγελος Μερίζι, ήταν βιρτουόζος της τεχνικής chiaroscuro του φωτισμού για να κάνει τα θέματά του να μοιάζουν να ζωντανεύουν. Έζησε μια σύντομη και ταραχώδη ζωή, η οποία περιελάμβανε την αναγκαστική εξορία του από τη Ρώμη, αφού σκότωσε έναν άνδρα σε έναν καυγά.
Η έκθεση στο μουσείο Palazzo Barberini καλύπτει 15 χρόνια της επαγγελματικής του ζωής, από την άφιξή του στη Ρώμη το 1595, όπου καθιερώθηκε ως ένα σπάνιο ταλέντο, μέχρι το θάνατό του το 1610, σε ηλικία 39 ετών, στη νότια Τοσκάνη.
«Οι πίνακες που έχουμε εδώ αντιπροσωπεύουν ένα ταξίδι μέσα από την αξιοσημείωτη ζωή του, δείχνοντας τη μεταμόρφωσή του ως καλλιτέχνη από τα πρώτα του έργα στη Ρώμη, μέχρι πιθανώς το τελευταίο του έργο, καθώς επεδίωκε απεγνωσμένα να τερματίσει την εξορία του», δήλωσε μία από τις τρεις επιμελήτριες της έκθεσης.
Μεταξύ των έργων που εκτίθενται είναι το «Ecce Homo» (Ιδού ο άνθρωπος), μια απεικόνιση του Ιησού Χριστού με ακάνθινο στεφάνι, η οποία ανακαλύφθηκε ξανά το 2021 στην Ισπανία, αφού είχε χαθεί τον 19ο αιώνα.
Άλλα αξιοσημείωτα είναι το πορτρέτο του Μονσινιόρ Μαφφέο Μπαρμπερίνι, το οποίο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό πριν από λίγους μήνες, και εμβληματικά έργα του Καραβάτζιο, όπως το «Αυτοπροσωπογραφία ως Βάκχος» και «Οι καρδερίνες».
Συνολικά, η έκθεση αριθμεί 24 πίνακες, που προέρχονται από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία.
«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορέσουν να θαυμάσουν τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του Καραβάτζιο, που θα είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί ξανά τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες», δήλωσε ένας άλλος από τους επιμελητές, ο Τόμας Κλέμεντ Σάλομον.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Μαρτίου έως τις 6 Ιουλίου και πραγματοποιείται σε συνδυασμό με το Καθολικό Ιερό Έτος ή Ιωβηλαίο, το οποίο αναμένεται να φέρει έως και 32 εκατομμύρια τουρίστες στη λεγόμενη Αιώνια Πόλη.
Το Παλάτσο Μπαρμπερίνι έχει ήδη πουλήσει περίπου 60.000 εισιτήρια για την παράσταση και τη διαφημίζει ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς στην Ευρώπη.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όπως κάθε χρόνο, ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Η φετινή σεζόν είναι αφιερωμένη στους Έλληνες θεατρικούς συγγράφεις και το ελληνικό έργο
Ο Κράμπους χτυπάει με κλαδιά σημύδας τα άτακτα παιδιά...
«Η μετάβαση σε ένα ίδρυμα ευρύτερης εμβέλειας θα έκανε τόσο τη γιαγιά μου όσο και τη μητέρα μου υπερήφανες, τιμώντας παράλληλα και το έργο τους»
Σύγχρονη τέχνη στον χώρο αναχωρήσεων του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο
Ένα νέο πολιτιστικό τοπόσημο γεννιέται στο κέντρο της Αθήνας
Καντ: Ο έναστρος ουρανός πάνω μου και ο ηθικός νόμος μέσα μου γεμίζουν την ψυχή μου.
Καθώς εγκρίθηκαν ομόφωνα οι προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του
Εμπνευσμένη από τη Μαρία Κάλλας, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Καλαμάτα
Το έθιμο του στολισμού από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους κι έπειτα
Το πρόγραμμα της Κυπριακής πόλης έχει ως κεντρικό άξονα τις κοινές ανθρώπινες αξίες
Νέα στοιχεία στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο ΚΙΘ
Παγκόσμια πρεμιέρα της πλήρως αποκατεστημένης κόπιας του ντοκιμαντέρ με δύο μοναδικές προβολές
Ένα λεύκωμα της LAMDA Development, μια περιήγηση στο παρελθόν μιας από τις πιο εξωστρεφείς πόλεις της Μεσογείου
Το ΥΠΠΟ αναθέτει ερευνητικό έργο για την ψηφιακή αποκατάσταση της αρχικής διακόσμησης του μνημείου
Η εικαστικός Ιωάννα Ευθυμίου διοργάνωσε ένα ταξίδι τέχνης και φιλανθρωπίας στο Palazzo Colonna
Ποια είναι τα τρία νέα στοιχεία που εντάσσονται σε αυτό
Το ΕΛΙΒΙΠ και η ΣΤΑ.ΣΥ γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με πρωταγωνιστή το βιβλίο - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων
Δύο παραστάσεις μονόπρακτων έργων του και μια ημερίδα στο ΕΚΠΑ για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.