- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επαναπατρίζονται 11 αρχαία αντικείμενα - Η Λίνα Μενδώνη τα παρέλαβε στη Νέα Υόρκη
«Η Ελλάδα διεκδικεί τους παρανόμως εξαχθέντες πολιτιστικούς θησαυρούς της», δήλωσε η υπουργός
Επαναπατρίζονται 11 αρχαία αντικείμενα - Τα παρέλαβε η Λίνα Μενδώνη από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης - Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού
Στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρέλαβε από τον Επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων Matthew Bogdanos 11 αρχαία αντικείμενα, τα οποία επαναπατρίζονται στην Ελλάδα.
Ο επαναπατρισμός των αρχαίων αντικειμένων επιτεύχθηκε χάρη στη πολύχρονη και στενή συνεργασία του Γραφείου του Εισαγγελέα του Μανχάταν και του υπουργείου Πολιτισμού.
Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε στον χαιρετισμό της: «Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταφέρει, τα τελευταία χρόνια, τον επαναπατρισμό εκατοντάδων κλεμμένων πολιτιστικά αγαθών. Κάθε επαναπατρισμός έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς έχει άμεση σχέση με τη συλλογική και ατομική μας ταυτότητα. Το ελληνικό κράτος δίνει προτεραιότητα στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που δικαιωματικά ανήκουν στην πατρίδα μας, αλλά παραμένουν παρανόμως στο εξωτερικό».
Μενδώνη: Η Ελλάδα διεκδικεί τους παρανόμως εξαχθέντες πολιτιστικούς θησαυρούς της
«Η Ελλάδα», σημείωσε η Υπουργός, «σε καμία περίπτωση δεν διεκδικεί να αδειάσουν τα μουσεία που φιλοξενούν και εκθέτουν έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Διεκδικεί, όμως, την επιστροφή όλων των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών θησαυρών της και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μια μοναδική περίπτωση. Η βίαιη απομάκρυνση των Γλυπτών κατέστρεψε την ακεραιότητα του ιστάμενου μνημείου, συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού».
Ανάμεσα στα επαναπατρισθέντα 11 αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνεται μαρμάρινη ανδρική εικονιστική κεφαλή (πρώτο μισό 1ου αι. μ.Χ), μαρμάρινο αττικό αναθηματικό ανάγλυφο της κατηγορίας των «νεκροδείπνων» (δεύτερο μισό 4ου αι. π.Χ.), μαρμάρινη λεκανίδα με πώμα και μαρμάρινος δοίδυκας (γουδοχέρι, 5ος-4ος αι. π.Χ.), χάλκινο γυναικείο αγαλμάτιο (3ος αι. π.Χ.), μικροσκοπική χάλκινη γυναικεία προτομή (3ος αι. π.Χ.), χρυσό δαχτυλίδι με παράσταση Ποσειδώνα με τρίαινα στη σφενδόνη (1ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.), πήλινο μυκηναϊκό γυναικείο ειδώλιο τύπου Ψ (1300-1200 π.Χ.), πήλινο μελανόμορφο αρύβαλλο με παράστασης μάχης (600-500 π.Χ.), πήλινο μελαμβαφή κάνθαρο (4ος αι. π.Χ.), και πήλινα λυχνάρια του 4ου αι. π.Χ.
Παρασημοφόρηση του Μatthew Bogdanos για τη συμβολή του στον επαναπατρισμό πλήθος αρχαιοτήτων
Με το πέρας της τελετής επαναπατρισμού, η Λίνα Μενδώνη παρασημοφόρησε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης τον Μatthew Bogdanos, με το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα», για τη συμβολή του στην επανάκτηση και τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα πλήθος αρχαιοτήτων.
Η Λίνα Μενδώνη, κατά την απόδοση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» στον Matthew Bogdanos, τόνισε ότι: «Αυτή η παρασημοφόρηση δεν είναι μόνο η απόδειξη για τον αδυσώπητο αγώνα του ενάντια στην παράνομη διακίνηση και τη λεηλασία πολύτιμων αντικειμένων, αλλά και η αναγνώριση στην ελληνική του κληρονομιά. Ο Μatthew Bogdanos είναι ένας από εμάς - όχι μόνο λόγω της πατρογονικής του ρίζας στη Λήμνο και της σύνδεσής του με τη ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά, κυρίως, λόγω της ακλόνητης αφοσίωσής του στην προστασία της κλασικής κληρονομιάς και των οικουμενικών αξιών της. Είναι Έλληνας, όχι μόνο από καταγωγή, αλλά από το έργο που έχει κάνει—και συνεχίζει να κάνει—για να διαφυλάξει την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου».
Ο Επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Γραφείου του Εισαγγελέα του Μανχάταν, Matthew Bogdanos, βαθύτατα συγκινημένος, είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα ότι παίρνω αυτό το παράσημο από την Ελληνική Δημοκρατία, τη χώρα καταγωγής της οικογένειάς μου. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίζω να εργάζομαι στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να επιστραφεί στην Ελλάδα η τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά. Δεν θεωρώ αυτή τη διάκριση ως επιβράβευση για την παρελθούσα προσφορά μου, αλλά για τις μελλοντικές μου υπηρεσίες».
Στην τελετή παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, η πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευθυμία Γκαράνη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών Γεώργιος Τσαπρούνης, η Διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ Βάσω Παπαγεωργίου και η Τμηματάρχης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Έλενα Βλαχογιάννη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής μουσικής και τηλεοπτικής σκηνής, έρχεται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στις 13 Μαΐου
Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη θα διαγωνιστεί στην ενότητα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»
Το φιλοσοφείν «παράγει» πολιτικά όντα
Σπουδαίοι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν ξεχωριστά έργα στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής
Tο εμβληματικό οχυρωματικό έργο αναβαθμίζεται αισθητικά και καθίσταται πλήρως προσβάσιμο στο κοινό
Από την Αθήνα στη Σιέρα Λεόνε και από την αναζήτηση στη δημιουργία, μια προσωπική διαδρομή μέσα από τη γραφή
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μιλάει στην ATHENS VOICE για τα 30 χρόνια πορεία του «ΑΓΩΝΑ»
Εκπροσωπούσε μια παράδοση όπου η γνώση βασιζόταν στη λογική, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία ενώ η αλήθεια αναζητείται μέσω διαλόγου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Τα best of the best της φετινής διοργάνωσης στην Τεχνόπολη με θέμα «Meta-Morphosis»
Συνάντηση Μενδώνη στο State Department, νέο μνημόνιο και εκθέσεις σε ΗΠΑ έως το 2028
Νέα διοικητική αρχιτεκτονική - Επιμελητής ο Thiago de Paula Souza για το 2027
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Ο «πιο κουλ χώρος στο Παρίσι» έρχεται στη Θεσσαλονίκη για ένα ιδιαίτερο pop-up event
Η Αθήνα θυμάται και γιορτάζει τους κουίρ αγώνες
Πρωτότυπα κόμικς από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, στην παράδοση ιστορικών ελληνικών περιοδικών
Η Λίνα Μενδώνη παρέλαβε τα σπάνια αντικείμενα μετά την οικειοθελή παράδοση της οικογένειας Γκρέι
Η ιστορία της φιλοσοφίας, αν και παραδοσιακά θεωρείται ανδροκρατούμενη, περιλαμβάνει εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες που συνέβαλαν σημαντικά στη σκέψη, την επιστήμη και την ηθική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.