- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αναβαθμίζεται το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς
Τιμή στη μνήμη ενός από τους πιο πρωτοποριακούς γλύπτες της μεταπολεμικής Ελλάδας
ΥΠΠΟ: Αναβαθμίζεται το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς - Θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του σπουδαίου γλύπτη
Υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας σύγχρονου εξοπλισμού για το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, για αναβάθμιση των μουσειακών υποδομών και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.
Η σύμβαση για την αναβάθμιση του μουσείου χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 369.756 ευρώ.
Η προμήθεια εξοπλισμού περιλαμβάνειειδικές κατασκευές και προθήκες, ειδικά συστήματα φωτισμού των έργων που θα αναδείξουν τις δημιουργίες του Γεράσιμου Σκλάβου, με τον προσφυέστερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τα σύγχρονα ισχύοντα μοντέλα, ενώ συγχρόνως διασφαλίζουν τη συντήρηση και τη μέγιστη προστασία των εκθεμάτων του Μουσείου, που εδρεύει στο ιστορικό κτίριο της π. Τράπεζας της Ελλάδας, στο Αργοστόλι.
Λίνα Μενδώνη: Ορόσημο για τον πολιτισμό της χώρας μας
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η δημιουργία του Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου, στο Αργοστόλι, αποτελεί ορόσημο για τον πολιτισμό της χώρας μας και σπουδαία τιμή στη μνήμη ενός από τους πιο πρωτοποριακούς γλύπτες της μεταπολεμικής Ελλάδας.
»Ο Γεράσιμος Σκλάβος, με το έργο του, εξερεύνησε τις απεριόριστες δυνατότητες της ύλης, του φωτός και του χώρου, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη σύγχρονη τέχνη. Το μουσείο στεγασμένο σε ένα ιστορικό κτήριο, της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο αναβαθμίζεται με σεβασμό στην ιστορία του, θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του Σκλάβου μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκθέσεις και προηγμένες μουσειακές υποδομές. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια του Γεράσιμου Σκλάβου για τη γενναιόδωρη παραχώρηση του έργου και του αρχείου του. Η προσφορά αυτή όχι μόνο διασφαλίζει τη διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς, αλλά και την προσβασιμότητά της, στις επόμενες γενιές».
Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού συμμερίστηκε και υποστήριξε από την αρχή το όραμά μας για τη δημιουργία του Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν σημαντικό και παγκόσμιας εμβέλειας δημιουργό.
»Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του Μουσείου, τη συνεχή συντήρησή του, αλλά και την παρακολούθηση όλων των σύγχρονων μουσειακών μεθόδων, προκειμένου να είναι συνεχώς αναβαθμιζόμενο και ανταποκρινόμενο στο βεληνεκές των έργων που σύντομα θα στεγάσει».
Γεράσιμος Σκλάβος: Σημαντικός γλύπτη της μεταπολεμικής περιόδου με δραστηριότητα που διαπέρασε τα σύνορα
Ο γλύπτης Γεράσιμος Σκλάβος που γεννήθηκε στα Ντομάτα Κεφαλονιάς το 1927, αποτέλεσε ένα σημαντικό γλύπτη της μεταπολεμικής περιόδου με δραστηριότητα που διαπέρασε τα σύνορα και προσέδωσε στο έργο του αντικειμενική αξία αναγνωρισμένη διεθνώς. Ξεκίνησε την πορεία του σπουδάζοντας στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ενώ στη συνέχεια εργάστηκε και έζησε στο Παρίσι, μέχρι το αδόκητο τέλος της ζωής του μετά από ατύχημα στο εργαστήρι που δημιουργούσε.
Έργα του βρίσκονται σήμερα σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή των Rotchild, αλλά και σε δημόσιους χώρους ξένων κρατών (Καναδάς, Βραζιλία, ΗΠΑ κ.α.). Στην Ελλάδα ξεχωρίζει το έργο του «Το Δελφικό Φως» που δεσπόζει στον αύλειο χώρο του ξενοδοχείου «Αμαλία» στους Δελφούς. Η δημιουργία του Μουσείου είναι και επιθυμία της οικογένειάς του που είχε την εξαιρετική γενναιοδωρία να προσφέρει σημαντικό μέρος των έργων και του αρχείου του γλύπτη στον Δήμο Αργοστολίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορία και οι παραδόσεις του Δεκεμβρίου ανά τα χρόνια
Ποιητής των ιδεών και των καθημερινών στιγμών, πολιτικός και ερωτικός, ένας αδυσώπητος ανθρωπογνώστης
Το εμβληματικό γλυπτό επανατοποθετήθηκε πλήρως ανανεωμένο στο φυσικό του περιβάλλον
Νέα στοιχεία για τη λειτουργία του λαμπερού μινωικού ανακτόρου
Κάνε απλά αυτό που σου αρέσει, που σε γεμίζει και που θα κάνει τις γιορτές δικές σου
Αριστοτέλης: Η ολότητα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μελών της.
Βγήκε ξανά στο φως, σε δημοπρασία στο Παρίσι
Η μεγαλύτερη οθόνη του σύμπαντος
Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο ΚΠΙΣΝ μέχρι τις γιορτές
Ξεχωριστές περιηγήσεις στις συλλογές του μουσείου για μικρούς και μεγάλους
Από την έκδοση Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι, στις πολλαπλές αφηγήσεις για την κοινωνία του Μεσοπολέμου
Η ιστορία μίας από τις σημαντικότερες ημέρες για τις ΗΠΑ
Επιμελούνται ένα τετράωρο DJ session, αντλώντας έμπνευση από το σύμπαν του φωτογράφου Juergen Teller
Με έργο άνω του 1 εκατ. ευρώ, το ΥΠΠΟ προχωρά στη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου
Το έργο θα εκτεθεί στο Μέγαρο Σταθάτου από τις 19 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2026
Ο πρωτοπόρος Έλληνας πολεοδόμος και το όραμα της παγκόσμιας πόλης του μέλλοντος
'Ενα τριήμερο αφιερωμένο στην παγκόσμια λογοτεχνία
Το υπουργείο Πολιτισμού αποκαθιστά τα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία
Πού μπορείτε να βρείτε τα δελτία εισόδου
Ανοίγει τις πύλες του το παγοδρόμιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.