- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Σινεμά ξανά: Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε 8 πόλεις της Ελλάδας
Περισσότερες από 50 ταινίες σε ένα εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει το «Σινεμά Ξανά», με 50 ταινίες σε 8 πόλεις, ενόψει των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου 2027 στην Αθήνα.
Έναν ξεχωριστό κύκλο προβολών σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας διοργανώνει φέτος το φθινόπωρο η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει εκ νέου το εγχώριο και ευρωπαϊκό σινεμά.
Η δράση «Σινεμά Ξανά» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας μια διαδρομή από τη δεκαετία του '50 έως σήμερα.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη φιλοξενία των 39ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2027.
Δείτε το επίσημο trailer:
Πέντε θεματικές ενότητες με υπογραφή καταξιωμένων επιμελητών
Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες, επιμελημένες από σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου και της ακαδημαϊκής κοινότητας: τον κριτικό Γιώργο Κρασσακόπουλο, την καθηγήτρια Αφροδίτη Νικολαΐδου, τον παραγωγό Διονύση Σαμιώτη, τις ηθοποιούς Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Εύα Σαμιώτη, καθώς και τον σεναριογράφο και συγγραφέα Ευθύμη Φιλίππου.
Οι επιλογές τους συνθέτουν μια μη γραμμική αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, με ταινίες που συνομιλούν με διαφορετικές εποχές, κοινωνικές συνθήκες και κινηματογραφικές σχολές. Από την Ελλάδα της κρίσης και τις μεταναστευτικές αφηγήσεις μέχρι την αγροτική ζωή, τις σχέσεις των φύλων και την οικογένεια, το «Σινεμά Ξανά» αναδεικνύει μια κινηματογραφία που εξελίσσεται αδιάκοπα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σημεία προβολής και παράλληλες δράσεις
Οι προβολές θα φιλοξενηθούν σε αίθουσες και πολιτιστικούς χώρους στην Αθήνα, τη Βέροια, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Παρόντες θα είναι οι επιμελητές, δημιουργοί και συντελεστές για συζητήσεις με τους θεατές.
Η αυλαία ανοίγει επίσημα την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στη Στοά Culture στην Αθήνα με την προβολή της ταινίας «Βαλκανιζατέρ» του Σωτήρη Γκορίτσα. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με μια ειδική προβολή της εμβληματικής ταινίας «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Εισιτήρια: Η γενική είσοδος ορίζεται στα 5 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο), ενώ στους κινηματογράφους Village Cinemas η τιμή διαμορφώνεται στα 7 ευρώ (5 ευρώ μειωμένο). Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναμένεται να «πιάσει» πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια
Η κόντρα που κράτησε χρόνια
Η Κρίσταλ Χάρις καλεί την ηθοποιό να «ξανασκεφτεί» τη συμμετοχή της
Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020 και έπειτα από συνεχείς αναβολές εξελίχθηκε σε τεράστια εμπορική επιτυχία
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν
Η νέα ταινία αποτελεί μία από τις πρώτες μεγάλες κινήσεις της Paramount μετά τη συγχώνευση με τη Skydance
O Ρόμπερτ Πάτινσον δίνει τα διαπιστευτήριά του, πλάθοντας μια ηλεκτρισμένη, γεμάτη ένταση αλλά και ωριμότητα ερμηνεία, που ίσως να τον οδηγήσει στις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες.
Η βραβευμένη με Όσκαρ Τζέσικα Τσαστέιν πρωταγωνιστεί στο νέο θρίλερ που υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις και ένα συναρπαστικό σχεδιασμό στη συνύπαρξη φαντασίας και πραγματικότητας.
Ιδανικό φιλμ για τους σκληροπυρηνικούς σινεφίλ
Πολιτικό θρίλερ από τον βραβευμένο με Όσκαρ, Άαρον Σόρκιν
O ηθοποιός έχασε τη ζωή του το Σάββατο 3 Οκτωβρίου αφού παραπονέθηκε για πόνο στο στήθος
Η ιστορική συγχώνευση δημιουργεί έναν κολοσσό ψυχαγωγίας υπό την επωνυμία Skydance Corporation
Θερμή υποδοχή για το δράμα του Λούκα Γκουαντανίνο με πρωταγωνιστή τον Άντριου Γκάρφιλντ
Ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μιλά στην Athens Voice
Η αρχική τριάδα πρωταγωνιστών επανενώνεται για την ολοκλήρωση της κινηματογραφικής τριλογίας
Ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023
Πρεμιέρα στην πλατφόρμα στις 9 Οκτωβρίου
Ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023
Η μεγάλη γιορτή του σινεμά επιστρέφει από τις 21 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου με ένα πλούσιο δεκαήμερο δράσεων
Το παρών έδωσε η Ciara O' Floinn, πρέσβειρα της Ιρλανδίας και τιμώμενης χώρας του φετινού φεστιβάλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.