- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι 100 κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με ψηφοφορία του Empire
Από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» έως τον «Νονό» - Μεγάλη δημοσκόπηση
Οι αναγνώστες του Empire ψήφισαν τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών - Στην κορυφή η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» - Η πρώτη δεκάδα
Το Empire, ένα από τα πιο δημοφιλή και επιδραστικά περιοδικά για τον κινηματογράφο στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε τη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, όπως τις ανέδειξαν οι αναγνώστες του.
Το περιοδικό συγκέντρωσε 3.000 απαντήσεις από αναγνώστες για ταινίες που «παρηγόρησαν, προκάλεσαν, διασκέδασαν και ενέπνευσαν» και «πάνω απ’ όλα, έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τον θεατή να νιώθει κάτι». Στη συνέχεια, η συντακτική ομάδα πρόσθεσε τη δική της τεχνογνωσία για να ολοκληρώσει τη λίστα.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε η ταινία του 2001 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, το πρώτο μέρος της τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον. Στη δεύτερη θέση το Star Wars: Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (1980) και στην τρίτη ο Νονός (1972).
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Σκοτεινός Ιππότης του Κρίστοφερ Νόλαν, ακολουθούμενος από το Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ και τα Σαγόνια του Καρχαρία. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται επίσης το Pulp Fiction, οι Εκδικητές: Πόλεμος της Αιωνιότητας, Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού και τα Καλά Παιδιά.
Στη λίστα μπήκαν και ταινίες της τελευταίας δεκαετίας όπως «Mad Max: Ο δρόμος της οργής», «Παράσιτο», «Blade Runner 2049», «Get Out», «La La Land», «Lady Bird», «A Quiet Place», «Arrival», «Black Panther», «Logan», «Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται» και το «Paddington 2».
Εν τω μεταξύ, τα σίκουελ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (Η Επιστροφή του Βασιλιά και Οι Δύο Πύργοι) κατέλαβαν την 27η και 34η θέση αντίστοιχα.
Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού χαρακτηρίστηκε από το Empire ως «θαύμα αφήγησης, άθλος κινηματογράφησης και ακόμη το χρυσό πρότυπο της κινηματογραφικής εμπειρίας», με το περιοδικό να υποστηρίζει ότι είναι «το πιο τέλειο» μέρος της τριλογίας.
Οι 10 πρώτες ταινίες
- Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (2001)
- Star Wars: Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (1980)
- Ο Νονός (1972)
- Ο Σκοτεινός Ιππότης (2008)
- Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (The Shawshank Redemption) (1994)
- Τα Σαγόνια του Καρχαρία (1975)
- Pulp Fiction (1994)
- Εκδικητές: Πόλεμος της Αιωνιότητας (Infinity War) (2018)
- Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (1981)
- Καλά Παιδιά (Goodfellas) (1990)
Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα εδώ.
Πέρυσι, το Rotten Tomatoes δημοσίευσε τη δική του λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, χρησιμοποιώντας τις βαθμολογίες Tomatometer και Audience Score, με το L.A. Confidential στην κορυφή, ακολουθούμενο από τον Νονό και την Καζαμπλάνκα.
Στο μεταξύ, οι φίλοι του κινηματογράφου ετοιμάζονται για επιστροφή στη Μέση Γη με τη νέα ταινία The Hunt For Gollum, όπου ο Άντι Σέρκις θα επιστρέψει στον ομώνυμο ρόλο και θα αναλάβει τη σκηνοθεσία. Η ταινία αναμένεται το 2027, ενώ οι πρωταγωνιστές της αρχικής τριλογίας, Σερ Ίαν ΜακΚέλεν και Βίγκο Μόρτενσεν, έχουν ήδη σχολιάσει το ενδεχόμενο επιστροφής τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η ταινία λειτουργεί ως ένα επίκαιρο σχόλιο για την κινηματογραφική αίθουσα μέσα από την κινηματογραφική αίθουσα» όπως λένε οι δημιουργοί της, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Γιάννης Χλεμπάκος
Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου μας διηγήθηκε τις απίθανες ιστορίες από τον κόσμο των σταρ
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Σίλβιο Σολντίνι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «Στο τραπέζι του λύκου» της Ροσέλα Ποστορίνο
Το νέο φιλμ του Γκορ Βερμπίνσκι μοιάζει κάπως μετέωρο μεταξύ των έντιμων προθέσεων και των δυσκολιών να φτιαχτεί ένα άρτιο sci-fi με έξυπνα –και επίκαιρα– σχόλια
Από τα πιο τρυφερά animation που έχουν φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια
Ένα σκληρό μάθημα για τις οικογενειακές σχέσεις που διαλύονται όταν στο ζύγι μπαίνουν ο εγωισμός και τα χρήματα
Με αφορμή τον νέο του ρόλο στο «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ», τη νέα ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου, κάναμε μια κινηματογραφική βόλτα μαζί του
Γιατί όλοι έχουν θυμώσει τόσο με την ομολογουμένως άστοχη δήλωση του ηθοποιού; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Ο 78χρονος σταρ επιβεβαιώνει - Σχεδιάζει επιστροφές και στα Predator και Commando
Ο πιο εμβληματικός κινηματογράφος της Αθήνας πρωταγωνιστεί στη λίστα με τα καλύτερα σινεμά παγκοσμίως
H ηθοποιός είχε αντιρρήσεις για τη χρήση μιας ρατσιστικής λέξης
Όταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης μίλησε στην Athens Voice με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Σ΄ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει»
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών
Η πρώτη του σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 198
Η ελληνική πρωτεύουσα πρωταγωνίστρια σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά project
Ο ηθοποιός έχει μακρά σχέση με την Paramount
Η αλχημίστρια του ελληνικού ντοκιμαντέρ μετατρέπει σε χρυσό ό,τι δεν λάμπει
«Υποψιάζομαι ότι το υπόλοιπο της καριέρας μου θα συνεχιστεί στην Ισπανία»
Στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας η μεγάλη βραδιά
27 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.