- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζιμ Τζάρμους: Απογοήτευση για τους νέους χρηματοδότες της Mubi
Kαθώς ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς έχει ρίξει βαριά σκιά στο φεστιβάλ της Βενετίας
Τζιμ Τζάρμους: Απογοήτευση για τους νέους χρηματοδότες της Mubi
Ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους τάχθηκε ανοικτά κατά της εταιρικής χρηματοδότησης στον κινηματογράφο, χαρακτηρίζοντάς την «βρώμικη» και γεμάτη αμφιλεγόμενες διασυνδέσεις.
Ο Τζάρμους, δημιουργός ταινιών όπως Stranger Than Paradise, Dead Man και Broken Flowers, τόνισε ότι θεωρεί κάθε μορφή εταιρικής χρηματοδότησης «βρώμικο χρήμα». Η νέα του ταινία Father Mother Sister Brother παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βενετίας, με τη Mubi – την ανεξάρτητη πλατφόρμα streaming και διανομής – να έχει αναλάβει την προώθησή της σε πολλές αγορές.
Η Mubi βρέθηκε στο επίκεντρο αντιδράσεων φέτος, μετά την επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική Sequoia Capital, η οποία έχει στηρίξει και ισραηλινές νεοφυείς εταιρείες στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας – δεσμοί που έχουν μπει στο μικροσκόπιο λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Ο σκηνοθέτης εξήγησε ότι η συνεργασία του με τη Mubi ξεκίνησε πολύ πριν από τη συμφωνία με τη Sequoia, ωστόσο παραδέχτηκε πως η εξέλιξη τον απογοήτευσε. «Ήμουν φυσικά απογοητευμένος και αρκετά ταραγμένος από αυτή τη σχέση», σημείωσε.
Ο Τζάρμους αναγνώρισε ότι η εύρεση χρηματοδότησης για ταινίες τέχνης είναι περίπλοκη και είπε ότι στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με διαφορετικές πηγές. «Θεωρώ σχεδόν όλα τα εταιρικά χρήματα βρώμικα. Αν αναλύσεις τις χρηματοδοτικές δομές των κινηματογραφικών εταιρειών, θα βρεις πολλή βρωμιά. Θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε, αλλά τότε δεν θα κάναμε ταινίες καθόλου», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι την ευθύνη για τέτοιες σχέσεις τη φέρουν οι ίδιες οι εταιρείες κι όχι οι δημιουργοί.
Σε απάντηση των αντιδράσεων που ξέσπασαν τον Ιούνιο, η Mubi υποστήριξε ότι οι επενδυτές της, ανάμεσά τους και η Sequoia, συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, ενώ οι προσωπικές τους θέσεις δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες της εταιρείας, που παραμένει ανεξάρτητη και υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή της. Εκπρόσωπός της αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια στη Βενετία.
Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς έχει ρίξει βαριά σκιά στο φεστιβάλ. Περίπου 1.500 επαγγελματίες του κινηματογράφου υπέγραψαν ανοικτή επιστολή ζητώντας πιο ξεκάθαρη στάση υπέρ της Παλαιστίνης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, δήλωσε στο Reuters ότι η Βενετία ενθαρρύνει τον διάλογο, αλλά απέρριψε αιτήματα για αποκλεισμό Ισραηλινών κινηματογραφιστών και ηθοποιών.
Η ταινία Father Mother Sister Brother είναι χωρισμένη σε τρία κεφάλαια, εξερευνώντας τις σχέσεις ενηλίκων παιδιών με τους απόμακρους γονείς τους σε τρεις χώρες – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Πρωταγωνιστούν οι Τομ Γουέιτς, Άνταμ Ντράιβερ, Μέιιμ Μπιάλικ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Κέιτ Μπλάνσετ, Βίκι Κριπς, Ίντια Μουρ και Λούκα Σάμπατ. Η ταινία διαγωνίζεται για τον Χρυσό Λέοντα, που θα απονεμηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακοινώθηκαν οι προεγκρίσεις και εγκρίσεις για το πρόγραμμα «Πρώτη Ταινία»
Ο διάσημος σκηνοθέτης επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα με τη νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας «Disclosure Day»
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης εκφράζει την απογοήτευσή του για το επίπεδο των νέων ταινιών
«100 χρόνια μπροστά», από ένα παιδί της «Αλλαγής». Ο ηθοποιός και σεναριογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη νέα ταινία
Ο σκηνοθέτης ζητά συγγνώμη από την ηθοποιό που επί χρόνια ζητούσε την αφαίρεση της σκηνής
Η συμπερίληψη, όταν λειτουργεί σωστά, δεν είναι εμπόδιο στη δημιουργία. Το αντίθετο μάλιστα.
Σφοδρή κριτική από καλλιτέχνες μετά την επένδυση του σκηνοθέτη σε εταιρεία AI
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει τη νέα υπερπαραγωγή του Κρίστοφερ Νόλαν
«Ο Άγγελος Αντωνόπουλος ήταν και θα παραμείνει πάντα παιδί της Finos Film»
Η σκηνοθέτρια μιλάει για το πρώτο της μεγάλου μήκους φιλμ «Μικρές ανάσες»
Ένα κλειστοφοβικό θεατρικό δράμα
Ο σκηνοθέτης συγκινεί, χάρη στην απολαυστική και ευρηματική μείξη σκηνοθεσίας-σεναρίου.
Περιλαμβάνει ξεκαρδιστικές σκηνές στις οποίες ο Τσιοτσιόπουλος δίνει ένα ανεπανάληπτο σόου
Μετά τη βραβευμένη παρουσία της στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία διεκδικεί 5 βραβεία Ίρις.
Τα κινηματογραφικά στούντιο πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα
Η νέα του ταινία «Obsession» εξελίχθηκε σε εμπορική επιτυχία
Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 14 Αυγούστου
Ο σκηνοθέτης του Justice League φέρνει ξανά στη μεγάλη οθόνη την κλασική ταινία του Τζον Κάρπεντερ
Η πρωταγωνίστρια του Euphoria κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα ως παραγωγός του Χόλιγουντ
Θερινό στον 7ο όροφο του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.