- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Δεκαέξι χρόνια μετά είναι πλέον θεσμός. Το σινεμά στην Ελλάδα, και αυτή την άνοιξη, έχει γαλλικό αέρα.
Γαλλόφωνο σινεμά δεν σημαίνει μόνο σινεμά από τη Γαλλία. Αυτό ήταν κάτι που έκανε σαφές από την πρώτη του χρονιά το φεστιβάλ, που και φέτος μας συστήνει ταινίες από χώρες που μοιράζονται τη γλώσσα και τη γαλλική κουλτούρα, όπως ο Καναδάς το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Ελβετία ή ή Τυνησία.
Γαλλόφωνο σινεμά σημαίνει επίσης μια μεγάλη κινηματογραφική ομπρέλα που χωρά τα πάντα, από μια τεράστια εμπορική επιτυχία όπως το «Οικογένεια Μπελιέ» του Ερίκ Λαρτιγκό, που ειναι η ταινία έναρξης παρουσία της πρωταγωνίστριας Καρίν Βιάρ, έως το πειραματικό «Sans Soleill» του Κρις Μαρκέρ που θα προβληθεί μαζί με τρεις ακόμη προβολές σε συνεργασία με το Εθνογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας.
Γαλλόφωνο σινεμά σημαίνει ντοκιμαντέρ, όπως το επίκαιρο «Caricaturistes - Fantassins de la démocratie» για τη ζωή και το έργο 12 γελοιογράφων και τη σχέση τους με τη δημοκρατία, σημαίνει κινούμενα σχέδια, όπως το «Minuscule - La vallée des fourmis perdues», σημαίνει κομεντί όπως το «Θέλεις ή δεν θέλεις» της Τονί Μαρσάλ με τη Σοφί Μαρσό και τον Πατρίκ Μπρουέλ, σημαίνει λιγάκι παράξενα θρίλερ σαν την «Καινούρια φιλενάδα» του Φρανσουά Οζόν που θα είναι φέτος η ταινία λήξης.
Γαλλόφωνο σινεμά σημαίνει γυναικεία ματιά μέσα από ένα αφιέρωμα με τίτλο «Γυναικείο βλέμμα» στο οποίο θα προβληθούν έξι ταινίες από γυναίκες, ανάμεσά τους το «Bande de Filles» της Σελίν Σιαμά, το «Que Vive» της Μαριάν Ταρντιέ με την Αντέλ Εξαρχόπουλος και φυσικά το «Fidelio, l’ Odyssee d’ Alice» της Λουσί Μπορλετό με την Αριάν Λαμπέντ.

Το γαλλόφωνο σινεμά χωρά επίσης και την Ελλάδα μέσα από ντοκιμαντέρ όπως το «La Grèce de Christos Chryssopoulos, Petros Markaris et Ersi Sotiropoulos», για τον Χρίστο Χρυσόπουλο, τον Πέτρο Μάρκαρη και την Έρση Σωτηροπούλου, ή το «Ports d’ Attache: Athènes», μέρος ενός καναδικού ντοκιμαντέρ που εξερευνά πόλεις όπου το λιμάνι τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους στα πλαίσια της «Ημέρας Γαλλοφωνίας TV5Monde», αλλά και με την επετειακή προβολή της «Αστέρως» του Δημήτρη Γαζιάδη που ντύνεται με καινούργια μουσική από την μπάντα των S.W.I.M.
Και φυσικά γαλλόφωνο σινεμά σημαίνει ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Και δέκα από αυτές που μέσα στους επόμενους μήνες θα βγουν και στις αίθουσες της Ελλάδας αποτελούν το διαγωνιστικό τμήμα του. Φιλμ όπως «Τα κορίτσια» της Σελιν Σιαμά, το «Τίμημα της Δόξας» του Ξαβιέ Μποβουά με τον Μπενουά Πελβούρντ και Ροσντί Ζεμ, ο «Άνδρας που αγαπήθηκε πολύ» του Αντρέ Τεσινέ με τον Γκιγιόμ Κανέ και την Κατρίν Ντενέβ, το «Μακριά από τους ανθρώπους» του Νταβίντ Ελχόφεν με τον Βίγκο Μόρτενσεν. Ταινίες που θα κρίνει και θα βραβεύσει η κριτική επιτροπή, που φέτος έχει πρόεδρο τον Πάνο Χ. Κούτρα και μέλη τον ηθοποιό Βασίλη Δογάνη, τον διευθυντή κάστινγκ και σκηνοθέτη Στεφάν Φοενκινός, την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη και τη συγγραφέα Έρση Σωτηροπούλου.

Το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διεξάγεται από 19 έως και 25 Μαρτίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon, Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από 26 Μαρτίου έως 1η Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας).
Στο Φεστιβάλ συμμετέχει και το TV5Monde επιβεβαιώνοντας την πολιτιστική και ιστορική σύνδεσή του με την Ελλάδα, προβάλλοντας εκπομπές με θέμα τη χώρα μας. Η «Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5Monde» θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ 24 Μαρτίου θα απονεμηθεί και το καθιερωμένο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - TV5Monde - Δήμος Αθηναίων, που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5Monde και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων.
Περισσότερες πληροφορίες αλλά και το ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του. http://www.festivalfilmfrancophone.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ταινία με τον Μπραντ Πιτ, «The Further Mis-Adventures of Cliff Booth», θα διαδραματίζεται στο Χόλιγουντ του 1977
Tρυφερή δραμεντί με γλυκόπικρο χιούμορ
Το φιλμ εντυπωσιάζει κυρίως χάρη στη δυναμική σκηνοθεσία του Πότσι Ποντσιρόλι
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το τίμημα της επιτυχίας αλλά και μια αιματοβαμμένη ιστορία εκδίκησης
Η άνοια και το Αλτσχάιμερ ολοένα και περισσότερο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών δημιουργών
Η σπουδαία ηθοποιός και σκηνοθέτιδα θα λάβει το βραβείο European Achievement in World Cinema
Αποκλειστικό ρεπορτάζ για το φεστιβάλ που ξεκινάει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
Δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο 30 δευτερολέπτων με αφορμή την έναρξη προπώλησης εισιτηρίων στις ΗΠΑ
Η εξομολόγηση του ηθοποιού
Ντεμπούτο στις αίθουσες στις 25 Δεκεμβρίου 2027
Η ηθοποιός θυμάται την αμήχανη σκηνή στην κωμωδία «Wedding Crashers»
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Δεν κοστίζει τίποτα» που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Ταινίες και δράσεις για παιδιά, εφήβους και μεγάλους, από τις 9 ως τις 15 Νοεμβρίου
Αντιδράσεις και αίτημα να απαγορευτεί
Μια συζήτηση για το «Αλλού ο δρόμος», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, την τέχνη ως ανάγκη, τη φωτογραφία, την ανθεκτικότητα και εκείνο το «αλλού» που εξακολουθούμε να αναζητούμε.
H προειδοποίηση για μια μεγάλη εξέγερση
Νέα συνεργασία-έκπληξη με την A24 μετά από μια χρονιά γεμάτη εισπρακτικά ρεκόρ
Από τον Μάικλ Κορλεόνε στον Τόνι Μοντάνα
Με μουσική υπόκρουση Led Zeppelin και πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρεγκ και τη Μέριλ Στριπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.