- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πέθανε η αντι-ντίβα του ιταλικού σινεμά Λέα Μασσάρι σε ηλικία 91 ετών
Eμφανιζόταν σπάνια στη δημοσιότητα πέραν των αναγκών των ταινιών της
Πέθανε η αντι-ντίβα του ιταλικού σινεμά Λέα Μασσάρι σε ηλικία 90 ετών
Η Λέα Μασσάρι, η ιταλική ηθοποιός και εμβληματική μορφή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες «L’Avventura» (1960) του Μικελάντζελο Αντονιόνι, «A Difficult Life» (1961) του Ντίνο Ρίζι και «Murmur of the Heart» (1971) του Λουί Μαλ, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών.
Σε μια καριέρα που διήρκεσε δεκαετίες και περιλάμβανε ταινίες, τηλεόραση και θέατρο, η Μασσάρι έπαιξε δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Αλέν Ντελόν, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και ο Ομάρ Σαρίφ. Ήταν αγαπημένη του κοινού και των κριτικών, αλλά απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας. Μετά την αποχώρησή της από την υποκριτική, πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, σπάνια εμφανιζόταν δημόσια
Γεννημένη ως Άννα Μαρία Μασατάνι στις 30 Ιουνίου 1933, πήρε το καλλιτεχνικό όνομα Λέα προς τιμήν του αρραβωνιαστικού της Λέο, ο οποίος πέθανε σε τραγικό ατύχημα λίγο πριν τον γάμο τους. Πέρασε την παιδική της ηλικία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς η οικογένειά της ακολουθούσε τον πατέρα της, μηχανικό, σε θέσεις στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Η Μασατάνι σπούδασε αρχιτεκτονική και εργάστηκε ως μοντέλο για να ζήσει, όταν εισήχθη στον κόσμο του κινηματογράφου από τον διάσημο, βραβευμένο με Όσκαρ ενδυματολόγο Πιέρο Γκεράρντι.
Το ντεμπούτο της έγινε με την ταινία Forbidden (1955), όπου υποδύθηκε μια νεαρή γυναίκα σε ένα χωριό της Σαρδηνίας που προσπαθεί να βοηθήσει τον τοπικό ιερέα να μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών. Η φήμη ήρθε με την επόμενη ταινία της, Dreams in a Drawer (1957) του Ρενάτο Καστελάνι, όπου υποδύθηκε μια νεαρή νύφη και φιλόδοξη φοιτήτρια, των οποίων τα ακαδημαϊκά και άλλα όνειρα καταρρέουν όταν μένει έγκυος.
Μεταξύ των πιο εμβληματικών της ερμηνειών είναι η Άννα, η νεαρή γυναίκα που εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής με βάρκα, στο μοντερνιστικό αριστούργημα του Μικελάντζελο Αντονιόνι L’Avventura (1960) ως Μόνικα, η σύντροφος ενός προβληματικού δασκάλου (Αλέν Ντελόν) που ερωτεύεται έναν από τους μαθητές του, στην ταινία Indian Summer (1972) του Βαλέριο Ζουρλίνι, και ως Κλάρα, μια μητέρα με μια δυσάρεστα στενή σχέση με τον έφηβο γιο της, στην υποψήφια για Όσκαρ δραματική κωμωδία Murmur of the Heart (1971) του Λουί Μαλ.
Πέρα από την Ιταλία, η Μασατάνι ήταν αγαπημένη των Ευρωπαίων σκηνοθετών, συμπρωταγωνιστώντας μαζί με τον Μισέλ Πικολί και τη Ρόμι Σνάιντερ σε ένα τραγικό ερωτικό τρίγωνο στην ταινία «Τα πράγματα της ζωής» (1970) του Κλοντ Σοτέ, και σε έναν δευτερεύοντα ρόλο στην ταινία «Συναντήσεις με την Άννα» (1978) της βελγικής σκηνοθέτιδας Σαντάλ Ακερμάν.
Η Μασατάνι παντρεύτηκε τον Κάρλο Μπιάνκινι, πρώην πιλότο της Alitalia, το 1963. Δεν απέκτησαν παιδιά και χώρισαν το 2004. Αφού αποσύρθηκε από την οθόνη και το θέατρο, η Μασατάνι έγινε παθιασμένη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων και ακτιβίστρια κατά του κυνηγιού.
Πηγή: Hollywood Reporter
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.