- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το φοινικικό σχέδιο: Άλλη μια ανέμπνευστη ταινία από τον Γουές Άντερσον;
Τα σενάρια που συνυπογράφει με τον Ρόμαν Κόπολα γίνονται όλο και πιο φλύαρα. Το δίδυμο των σεναριογράφων πέφτει στην παγίδα της αναμόχλευσης φαρσικών σκετς από μια παλιακή δεξαμενή ιδεών
Κριτική για «Το φοινικικό σχέδιο» του Γουές Αντερσον. Πρωταγωνιστούν: Μπενίσιο ντελ Τόρο, Μία Θρίπλτον, Μάικλ Σέρα, Τομ Χανκς, Μπράιαν Κράνστον, Ματιέ Αμαλρίκ, Σκάρλετ Γιόχανσον
Ο πάμπλουτος ΖαΖα Κόρντα που έχει φτιάξει την περιουσία του με βρώμικα μέσα, είναι μόνιμος στόχος πληρωμένων δολοφόνων και σκοτεινών συνωμοσιών, αλλά καταφέρνει να τη βγάζει πάντα καθαρή. Κι ενώ έχει δεκάδες φυσικούς διαδόχους αλλά και υιοθετημένα παιδιά, ορίζει ξαφνικά μια νεαρή καλόγρια ως την μοναδική νόμιμη κληρονόμο του. Η τελευταία είναι η μοναχοκόρη του που την είχε δώσει από μικρή ηλικία στις καλόγριες όχι για να ασπαστεί το Λόγο του Θεού αλλά για να την «προστατεύσει από τα αγόρια».
Η σχέση πατέρα και κόρης είναι το κεντρικό θέμα της νέας δημιουργίας του Γουές Άντερσον. Το «Φοινικικό σχέδιο», που ήταν υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα πριν από λίγες μέρες στο φεστιβάλ, είναι μια τυπική ταινία του Άντερσον: στιλιζαρισμένη γραφή, σουρεάλ αφήγηση, αμέτρητοι σταρ, γεωμετρική ακρίβεια και υπόγειο χιούμορ. Όλα όσα τον έχουν κάνει δημοφιλή στους σινεφίλ είναι εδώ. Μαζί όμως υπάρχουν και εμφανή σημάδια κορεσμού, συνεχίζοντας τις χαμηλές πτήσεις που είχε η προηγούμενη ταινία του, το «Asteroid city».
Το κακό με τα σενάρια που συνυπογράφει ο Άντερσον με τον σταθερό συνεργάτη του Ρόμαν Κόπολα είναι ότι χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και πιο φλύαρα. Στην προσπάθειά του να βρει τρόπους ανανέωσης των αγαπημένων του μοτίβων (ξεχωρίζει σε αυτά η έννοια οικογένεια), το δίδυμο των σεναριογράφων πέφτει στην παγίδα της αναμόχλευσης φαρσικών σκετς από μια παλιακή δεξαμενή ιδεών. Ένας πατέρας-τέρας σε κρίση συνείδησης ζητά συγχώρεση από τα κατεστραμμένα παιδιά του και κάπως έτσι πηγαίνει όλη η δουλειά στο «Φοινικικό σχέδιο» που βασίζεται σε ένα μάλλον σαθρό σεναριακά σχέδιο. Το βαρετό και γεμάτο διαβρώσεις πρότζεκτ κάνει τη μηχανή να υπολειτουργεί, παρότι το οπλοστάσιο του δημοφιλούς σκηνοθέτη δείχνει να είναι πιο πλήρες από ποτέ: ο Μπενίτσιο ντελ Τόρο είναι ταμάμ για τον ρόλο του Ζα-Ζα Κόρντα (μια αναφορά στον Ούγγρο σκηνοθέτη Αλεξάντερ Κόρντα;), το χιούμορ βγάζει σε κάποια σημεία αρκετό γέλιο, τo ταξικό σχόλιο με μπηχτές για το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών που διαρκώς μεγαλώνει εμπλουτίζεται με τα αναγκαία αντικαπιταλιστικά βέλη ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι φυσικά ο… θεός Μπιλ Μάρεϊ σε αντιπροσωπευτικό ρόλο. Όλα αυτά όμως δεν αρκούν για να φτιαχτεί ένα εγκεφαλικό, ομοιογενές και εύρυθμο σύνολο. Η 12η ταινία του Γουές Άντερσον φωνάζει από μακριά πως η μηχανή έμπνευσης έχει μπουκώσει και χρειάζεται επειγόντως service. Αυτό που κάποτε ήταν πρωτοποριακό και μοντέρνο, σήμερα μοιάζει με παρωχημένες ασκήσεις επί χάρτου που έχουν για πυξίδα τους μια αχρείαστη εικαστική εμμονή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.