- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Super Story Market: Η νέα κωμωδία του Κριστιάν Νίρκα κάνει πρεμιέρα στις 13 Ιουνίου
Ένα συνοικιακό σούπερ μάρκετ και μια ληστεία που αποτυγχάνει
Super Story Market: Η νέα κωμωδία του Κριστιάν Νίρκα κάνει πρεμιέρα στο Cine Βάρκιζα
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κριστιάν Νίρκα «Super Story Market» κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στις 13 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο «Βάρκιζα». Σε σενάριο της Ελένης Κόντη, η ταινία είναι ένα καθηλωτικό κοινωνικό δράμα με έντονες κωμικές αποχρώσεις που φέρνει στο προσκήνιο ένα απρόσμενο ηθικό δίλημμα, μέσα από την αναγκαστική συνύπαρξη διαφορετικών χαρακτήρων σε συνθήκες ομηρίας και σε ένα συνοικιακό σούπερ μάρκετ.
«Πολύ αυθόρμητα ανέφερε την ιδέα η Ελένη (Κόντη). Αμέσως κέρδισε την προσοχή μου και την προέτρεψα να την αναπτύξει. Επτά όμηροι και ένας ληστής παγιδευμένοι σε ένα σούπερ μάρκετ. Ένα μέρος που συγκεντρώνει κάθε μέρα τόσο διαφορετικούς ανθρώπους μεταξύ τους. Η συνθήκη της ληστείας όμως, και η πίεση στην οποία υποβάλλονται, αρκεί να αποκαλύψει στο τέλος πως όσο κι αν διαφέρουμε στην επιφάνεια, κατά βάθος μοιάζουμε όλοι μας περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε», δήλωσε ο σκηνοθέτης στην Athens Voice, σχετικά με τη σύλληψη της ιδέας για την ταινία.
Γυρισμένη σε μόλις τέσσερις ημέρες, η ταινία είναι αποτέλεσμα τιτανίων προσπαθειών από την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής iTravelPoetry, που μας χάρισε και την επιτυχημένη ταινία μικρού μήκους του Νίρκα, «Σε Δέκα Λεπτά» (2022), με θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το όραμα της ομάδας πίσω από το «Super Story Market» καταφέρνει να αποτυπώσει μοναδικά τη σύνθεση της κωμωδίας με τον κοινωνικό προβληματισμό, κάνοντάς την να ξεχωρίζει και να προκαλεί αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κριστιάν Νίρκα: «Το χιούμορ είναι παρόν, και προκύπτει πιο πολύ από την κατάσταση και όχι από τις ατάκες. Είναι λίγο σαν εκείνες τις στιγμές (σίγουρα όλοι μας τις ζήσαμε) που πάνε όλα τόσο στραβά, που γελάμε με τα χάλια μας».
Η πλοκή της ταινίας
Ένα μικρό συνοικιακό σούπερ μάρκετ γίνεται το απροσδόκητο σκηνικό για μια ληστεία που πάει στραβά. Ο ληστής παγιδεύεται καθώς η πόρτα του καταστήματος μπλοκάρει. Μαζί του, επτά ακόμα άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι: πελάτες και υπάλληλοι. Καθώς η ώρα περνά και κανείς δεν μπορεί να αποχωρήσει, οι ήρωες αναγκάζονται να απογυμνωθούν συναισθηματικά και να αποκαλύψουν κομμάτια του εαυτού τους που ήθελαν να κρατήσουν κρυφά. Η αρχική κωμική κατάσταση μετατρέπεται γρήγορα σε ένα ψυχολογικό θρίλερ εγκλεισμού, όπου αναδεικνύονται ερωτήματα για την ηθική, την ενοχή και την ευθύνη.
Το μοναδικό σενάριο της Ελένης Κόντη πραγματεύεται την αντίθεση των χαρακτήρων κατά την αναγκαστική συνύπαρξή τους σε συνθήκες ομηρίας. Η κωμική ατμόσφαιρα σύντομα δίνει τη θέση της σε έναν έντονο κοινωνικό προβληματισμό για την ηθική, τις σχέσεις και την ανθρώπινη φύση, θέτοντας στον θεατή το ερώτημα: «Πόσο ηθικός νομίζεις ότι είσαι;».
«Ήθελα το κοινό να βγει από την αίθουσα με ερωτήματα, όχι απαντήσεις. Να κοιτάξει τον καθρέφτη και να αναρωτηθεί: Ποια είναι η δική μου ηθική; Γιατί η ηθική δεν είναι σταθερή — αλλάζει, λυγίζει και δοκιμάζεται. Κύρια αναφορά, τόσο των διαλόγων όσο και της ανάπτυξης των χαρακτήρων, είναι η παρατήρηση πραγματικών ανθρώπων γύρω μου. Οι οχτώ πρωταγωνιστές της ταινίας είναι αρχικά τελείως άγνωστοι μεταξύ τους, αλλά μέσα σε διάστημα μιας κινηματογραφικής ώρας έρχονται σε αντιπαράθεση, αλληλο-κατηγορούνται, γνωρίζονται, ανοίγονται», δήλωσε η σεναριογράφος της ταινίας.
Την πρεμιέρα της ταινίας στο Cine Βάρκιζα, την Παρασκευή 13 Ιουνίου, θα ακολουθήσουν και άλλες προβολές σε θερινούς κινηματογράφους, αλλά και σε εναλλακτικούς πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα.
Info:
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Νίρκα
Σενάριο: Ελένη Κόντη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θάνος Θεοχάρης
Ηχοληψία: Ιωάννα Μαρούγκα
Μουσική: Στάθης Δρογώσης
Παραγωγή: Itravelpoetry
Πρωταγωνιστούν: Λίνα Σακκά, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Περικλής Λιανός, Ελένη Κόντη, Ελένη Φίλιππα, Ανδριάνα Δρογώση, Λεωνίδας Μικρόπουλος, Γιώργος Χατζηκυριάκος
Ειδικές συμμετοχές: Μπέσσυ Μάλφα, Φωτεινή Ντεμίρη, Super Κική, Τάκι Τσαν, Βασιλική Δρακοπούλου, Κωνσταντίνος Βαρσάμης, Θανάσης Γιαννακόπουλος, Μαρία Μουστοπούλου
Εδώ το trailer:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλαγή σχεδίων μετά τη συμφωνία-μαμούθ 50 δισ. δολαρίων με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης
Οι κριτικοί αποθεώνουν την πρωταγωνίστρια - Τι λένε για την πλοκή και τους χαρακτήρες
Σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Κολωνού, ο χολιγουντιανός σταρ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Η Τζέσι είναι η αρχηγός των παιχνιδιών της μικρής Μπόνι, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν όταν ένα τάμπλετ μπαίνει στη ζωή της πιτσιρίκας.
Ένα ιδιότυπο θρίλερ με έντονο σασπένς, σκηνές ωμής βίας και μια ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα που στρέφεται γύρω από τον έρωτα των δύο νέων.
Ο Γκλεν Πάουελ είναι άνετος και στιλάτος στον ρόλο του δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο, αν και η πραγματικά ξεχωριστή παρουσία στο φιλμ είναι εκείνη της Μάργκαρετ Κουόλεϊ
Χιούμορ και τρόμος κουμπώνουν ιδανικά σε αυτή την ταινία
Η λαμπερή βραδιά πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ποιοι εμφανίζονται στα πλάνα που δημοσιεύθηκαν
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Το BFI IMAX, η μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, πούλησε 28.000 εισιτήρια μέσα σε μόλις 24 ώρες
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το πολυαναμενόμενο σίκουελ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον
Oι δυο ηθοποιοί δούλεψαν μαζί σε αρκετά projects
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.