- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κωνσταντίνος Καβάφης: Αφιέρωμα της Στέγης για τα 162 χρόνια από τη γέννησή του
H Στέγη Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους στο onassis.org
H Στέγη Ιδρύματος Ωνάση εγκαινίασε ένα ψηφιακό αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη με αφορμή τα 162 χρόνια από τη γέννησή του
Με αφορμή τη γέννηση και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη στις 29 Απριλίου, το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει μια επετειακή ψηφιακή πρεμιέρα διάρκειας 120 λεπτών, τιμώντας τα 162 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Αλεξανδρινού ποιητή. Από τις 29 Απριλίου 2025, στο Onassis Channel στο YouTube και στο onassis.org έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Eternal Desires: Ο κόσμος του Κ. Π. Καβάφη, από την Αλεξάνδρεια στη Νέα Υόρκη», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή, καθώς και η σειρά ταινιών μικρού μήκους «Visual Cavafy».
Το ντοκιμαντέρ «Eternal Desires», σε παραγωγή του Onassis Culture καταγράφει τη διαχρονική επιρροή του Καβάφη και φωτίζει την πολιτική, αισθησιακή και ποιητική του διάσταση, μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ «Archive of Desire» που πραγματοποιήθηκε το 2023 στη Νέα Υόρκη. Με αφηγήσεις για την αγάπη, την απώλεια, την επιθυμία, την ταυτότητα και την ελευθερία, το φιλμ ταξιδεύει από την Αλεξάνδρεια στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα του ποιητή. Συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Rufus Wainwright, ο Nick Cave, η Paola Prestini, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, και η Αφροδίτη Παναγιωτάκου.Παράλληλα, η ενότητα «Visual Cavafy» ζωντανεύει την ποίηση του Καβάφη με μια σειρά ταινιών μικρού μήκους από διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς. Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Τζούλιαν Μουρ, Λόρι Άντερσον, Τέιλορ Μακ, η Εύη Καλογηροπούλου και άλλοι, οι ταινίες προσδίδουν νέα οπτική και ηχητική ζωή στα ποιήματα «Ιθάκη», «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», «Θάλασσα του Πρωιού» κ.ά., με πρωτότυπες μουσικές από συνθέτες όπως η Caroline Shaw και η Laura Jane Grace.
ΙΝFO
Μπορείτε να δείτε online το ντοκιμαντέρ και τις ταινίες στο onassis.org και στο YouTube (Onassis Channel).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tότε βραβεύτηκαν μόνο εκπομπές οι οποίες παράγονταν και προβάλλονταν τοπικά στην περιοχή του Λος Άντζελες
Το σινεμά, ο Καποδίστριας και ο μύθος της ιστορικής αλήθειας
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.