Κινηματογραφος

Κωνσταντίνος Καβάφης: Αφιέρωμα της Στέγης για τα 162 χρόνια από τη γέννησή του

H Στέγη Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους στο onassis.org

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Καβάφης
© 2023 ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Στέγη Ιδρύματος Ωνάση εγκαινίασε ένα ψηφιακό αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη με αφορμή τα 162 χρόνια από τη γέννησή του

Με αφορμή τη γέννηση και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη στις 29 Απριλίου, το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει μια επετειακή ψηφιακή πρεμιέρα διάρκειας 120 λεπτών, τιμώντας τα 162 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Αλεξανδρινού ποιητή. Από τις 29 Απριλίου 2025, στο Onassis Channel στο YouTube και στο onassis.org έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Eternal Desires: Ο κόσμος του Κ. Π. Καβάφη, από την Αλεξάνδρεια στη Νέα Υόρκη», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή, καθώς και η σειρά ταινιών μικρού μήκους «Visual Cavafy».

«Αλεξάνδρεια» από τη σειρά «Visual Cavafy» της Εύης Καλογεροπούλου
«Αλεξάνδρεια» από τη σειρά «Visual Cavafy» της Εύης Καλογεροπούλου

Το ντοκιμαντέρ «Eternal Desires», σε παραγωγή του Onassis Culture καταγράφει τη διαχρονική επιρροή του Καβάφη και φωτίζει την πολιτική, αισθησιακή και ποιητική του διάσταση, μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ «Archive of Desire» που πραγματοποιήθηκε το 2023 στη Νέα Υόρκη. Με αφηγήσεις για την αγάπη, την απώλεια, την επιθυμία, την ταυτότητα και την ελευθερία, το φιλμ ταξιδεύει από την Αλεξάνδρεια στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα του ποιητή. Συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Rufus Wainwright, ο Nick Cave, η Paola Prestini, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, και η Αφροδίτη Παναγιωτάκου.Παράλληλα, η ενότητα «Visual Cavafy» ζωντανεύει την ποίηση του Καβάφη με μια σειρά ταινιών μικρού μήκους από διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς. Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Τζούλιαν Μουρ, Λόρι Άντερσον, Τέιλορ Μακ, η Εύη Καλογηροπούλου και άλλοι, οι ταινίες προσδίδουν νέα οπτική και ηχητική ζωή στα ποιήματα «Ιθάκη», «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», «Θάλασσα του Πρωιού» κ.ά., με πρωτότυπες μουσικές από συνθέτες όπως η Caroline Shaw και η Laura Jane Grace.

Αφιέρωμα για τον Κωνσταντίνο Καβάφη στο onassis.org
«Περιμένοντας τους Βαρβάρους» στο onassis.org

Από την απόκτηση του Αρχείου Καβάφη το 2012, έως την εγκατάστασή του σε νέο χώρο στην Πλάκα το 2023, το Ίδρυμα Ωνάση διαμορφώνει έναν διαρκή διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, φέρνοντας τον Καβάφη πιο κοντά στις νεότερες γενιές και το διεθνές κοινό.

ΙΝFO
Μπορείτε να δείτε online το ντοκιμαντέρ και τις ταινίες στο onassis.org και στο YouTube (Onassis Channel).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY