- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νύχτες πρεμιέρας 2023: οι ταινίες που περιμένουμε
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει για 13 βράδια γεμάτα φιλμικές συγκινήσεις ξεκινώντας στις 27 Σεπτεμβρίου με Αλμοδόβαρ και Σελίν Σονγκ
Νύχτες πρεμιέρας: Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στις αίθουσες Δαναός Ι & ΙΙ, Ιντεάλ, Άστορ, Άστυ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλλάς και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Με δύο ελεγείες στην αγάπη, το queer γουέστερν τσέπης Strange way of life του Πέδρο Αλμοδόβαρ με πρωταγωνιστές τους Πέδρο Πασκάλ και Ίθαν Χοκ, και τις Περασμένες ζωές, το ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ που συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς και το οποίο ετοιμάζεται, σύμφωνα με τα προγνωστικά, να διεκδικήσει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου ανάβουν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου οι προβολείς στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.
Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου μας υπόσχεται περίπου 150 ταινίες, μια πλούσια σοδειά οπτικών αφηγήσεων απ’ όλο τον κόσμο. Δεκαέξι θα φιλοξενηθούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης διεκδικώντας τα βραβεία Χρυσή Αθηνά, Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, Σεναρίου και Κοινού Fischer. Ιστορίες για την οικογένεια, τον έρωτα, την ταυτότητα, την φιλία και την ελευθερία, τρυφερές εξερευνήσεις στην παιδική και την ενήλικη ζωή, οξυδερκείς καταδύσεις σε επίκαιρα ζητήματα, συγκινητικά ανθρώπινα πορτρέτα. Ανάμεσά τους φιλμικές στιγμές που ξεχώρισαν ή και διακρίθηκαν στα μεγαλύτερα φεστιβαλικά ραντεβού του κόσμου, όπως το How to have sex της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ (βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες)· το Μην πετάξεις τίποτα της Λούνα Κάρμουν (με τέσσερα βραβεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας)· το Τοτέμ της Μεξικανής Λίλα Αβιλές (Βραβείο Οικουμενικής κριτικής επιτροπής φέτος στο Βερολίνου)· το Σε αργή κίνηση της Μαρία Καβταράτζε (Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Σάντανς)· το Μητέρα, πατρίδα του Άλβαρο Γκάγκο –το πορτρέτο μιας αγωνίστριας εργάτριας και μάνας σε ένα ισπανικό χωριό.
Στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, όμως, φιγουράρει και η φετινή Χρυσή Άρκτος από το Βερολίνο, το Sur l’adamant, μια αφοπλιστικά συγκινητική ματιά στον θεραπευτικό ρόλο της τέχνης από τον Γάλλο ντοκιμαντερίστα Νικολά Φιλιμπέρ. Και ακόμα, το βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών –ο Οιωνός του Μπαλοζί–· οι επίσημες προτάσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας για τα προσεχή Όσκαρ με τις υπογραφές των Ιλκέρ Τσατάκ και Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν· το υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα May December του Τοντ Χέινς με τη Νάταλι Πόρτμαν και τη Τζούλιαν Μουρ· το Memory του Μισέλ Φράνκο με την Τζέσικα Τσάστεϊν και τον βραβευμένο στη Βενετία, Πίτερ Σάρσγκαρντ, αλλά και το ντοκιμαντέρ Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας της Άνα Φιντς που διακρίθηκε στο Σάντανς.
Όσοι πιστοί της μεγάλης οθόνης, ραντεβού σε οκτώ αίθουσες, από την καρδιά της Αθήνας έως τον Πειραιά.
INFO
Νύχτες πρεμιέρας
27 Σεπτεμβρίου-9 Οκτωβρίου
Στις αίθουσες Δαναός Ι & ΙΙ, Ιντεάλ, Άστορ, Άστυ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλλάς και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Oι πρωταγωνιστές Μάικλ Κέιν και Γκλέντα Τζάκσον αποτελούν ένα απολαυστικό δίδυμο
Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου 2025.
Θρίλερ που καθηλώνει με τον δυναμισμό του και συγκινεί με την αδυσώπητα σκληρή αλήθεια του.
Όταν ο Κρίστοφερ Νόλαν μεταφέρει στο σινεμά το πιο επιδραστικό κείμενο της δυτικής λογοτεχνίας
Από πού εμπνεύστηκαν οι αδερφοί Ντάφερ για να δημιουργήσουν την επιτυχημένη σειρά
Ο διάσημος σκηνοθέτης ανοίγει τον δρόμο για νέο κεφάλαιο στο κινηματογραφικό σύμπαν του Kill Bill
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.