- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε η ηθοποιός Σούλη Σαμπάχ
Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση το 1955, στο «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια Σούλη Σαμπάχ - Η πορεία της στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.
Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας έφερε η είδηση πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια, Σούλη Σαμπάχ. Την πληροφορία γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας, ενώ επιβεβαιώνεται και από το ΑΠΕ.
Η Αναστασία Χριστοδούλου (όπως ήταν το πραγματικό της όνομα) είχε γεννηθεί το 1932 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μετά την επιλογή της να ασχοληθεί με τον χώρο του θεάματος, υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Σούλη Σαμπάχ (σ.σ. σημαίνει «φως της ανατολής, φως της αυγής» στα αραβικά).
Ο πατέρας της καταγόταν από το Πολέμι της Πάφου και η μητέρα της από τη Χίο. Μετακόμισε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950 και άρχισε να τραγουδάει στο γνωστό κοσμικό κέντρο «Τζάκι».
Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» μαζί με τους Τζένη Καρέζη, Βασίλη Αυλωνίτη και Μίμη Φωτόπουλο. Είχε εμφανιστεί επίσης σε δημοφιλείς τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και σε σημαντικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις. Ήταν σύζυγος του, επίσης ηθοποιού, Δημήτρη Νικολαΐδη.
Τη θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο facebook: «Ακόμα μία θλιβερή αποχώρηση.. Ακόμα μια σπουδαία κυρία του θεάτρου μας ταξίδεψε χτες βράδυ για το φως…
Ακόμα μία θλιβερή αποχώρηση.. Ακόμα μια σπουδαία κυρια του θεατρου μας ταξίδεψε χτες βραδυ για το φως....Η Σουλη Σαμπαχ...
Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Tuesday, May 2, 2023
Η Σούλη Σαμπάχ (κατά κόσμον Αναστασία Χριστοδούλου γεννημένη το 1932) η σπουδαία αρτίστα, που θριάμβευσε στην επιθεώρηση και στο τραγούδι (ποιος δεν θυμάται την τσιγγάνα να τραγουδά το θρυλικό «Γαρύφαλλο στ'αυτί» στην σπουδαία ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο»), που έζησε μια ζωή πλάι στον σύζυγο της, λαμπερό κωμικό Δημήτρη Νικολαΐδη, δεν είναι πια εδώ… Όσοι την γνωρίσαμε θα την θυμόμαστε για το μπρίο, το ταλέντο και την ευγένειά της. Την είχαμε τιμήσει στο ημερολόγιό του 2019 από το ΤΑΣΕΗ. Καλό ταξίδι αγαπημένη μας…».
Ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΑ
Πληροφορούμενη την απώλεια της Σούλης Σαμπάχ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Από την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1955, ως τσιγγάνα στο «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου, η Σούλη Σαμπάχ, με την έντονη προσωπικότητα και την ξεχωριστή φωνή της, έκλεψε την παράσταση από τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Για πολλές δεκαετίες ακόμη, μοιράστηκε με το κοινό το ταλέντο και το πηγαίο της χαμόγελο, στο μουσικό θέατρο, στην κωμωδία, στην τηλεόραση, πολύ συχνά μαζί με τον σύντροφο της ζωής της Δημήτρη Νικολαϊδη, με τον οποίο υπήρξαν ένα από τα αγαπημένα καλλιτεχνικά ζευγάρια του ελληνικού θεάματος. Ευγενής και χαρισματική, είναι από τα πρόσωπα που συνδημιούργησαν την ιστορία της ελληνικής κωμωδίας, η οποία εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε θεατές όλων των ηλικιών. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την εξής δήλωση:
«Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι τέτοια, που αργά ή γρήγορα θα νιώσεις μοναξιά, αν δεν έχεις κάποιον δικό σου άνθρωπο στη ζωή. Ο καλλιτέχνης παλεύει με τη ματαιοδοξία του, με τα εγώ του. Και όταν τα φώτα σβήσουν, τότε αντιλαμβάνεται πως όλη η ζωή του κρεμόταν σε ένα τεντωμένο σχοινί χωρίς γυρισμό» είπε σε μια από της τελευταίες της συνεντεύξεις για το θέατρο και την επιθεώρηση που τόσο αγάπησε. Με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο να σημαίνει «φως της αυγής» η Σούλη Σαμπάχ φώτισε με το ταλέντο της και τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση για πολλές δεκαετίες, και παρέμεινε αγαπητή και δημοφιλής σε πολλές διαφορετικές γενιές θεατών. Συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολυάριθμους φίλους της».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα podcast που δεν έχει συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές του, στέλνοντας τις (επί παντός επιστητού) ερωτήσεις τους στους συντελεστές
Ο 64χρονος ηθοποιός πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον από το 1991
Ο Χάρισον Φορντ τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς του Σωματείου Ηθοποιών Αμερικής
Πού βασίζονται τα σχόλια που έγιναν στα social media
Η νέα ταινία θα εστιάζει στη δημιουργία του «Breakfast at Tiffany’s»
Διχασμένη η γαλλική κινηματογραφική κοινότητα - Αντιδράσεις για το πολιτικό παρελθόν της θρυλικής ηθοποιού
Τι είπε ο βραβευμένος ηθοποιός
Η συγκλονιστική υπόθεση των βιασμών στο Μαζάν μεταφέρεται στη μικρή οθόνη
Το γλυκόπικρο συνοδευτικό με το οποίο επιλέγει να παρουσιάσει την ιστορία ενός ζευγαριού, είναι ο ορισμός των φιλότιμων προθέσεων αλλά και της ελαφρότητας
Στο φεστιβάλ Βενετίας, όπου συμμετείχε το φιλμ, κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας για μία ακόμη αψεγάδιαστη παράσταση από τον Τόνι Σερβίλο
Στρωτό σενάριο, αυθεντικοί χαρακτήρες, φυσικότητα και αφήγηση που ρέει χωρίς προβλήματα
Η ισπανική ταινία της χρονιάς, σε σκηνοθεσία της Αλάουδα Ρουίθ ντε Αθούα, συγκεντρώνει 13 υποψηφιότητες Γκόγια
Tι λένε τα σχόλια των fans
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Μετά τον Μπραντ Πιτ στην Ύδρα, οι δύο σταρ ξεκινούν γυρίσματα σε Αθήνα και Κέρκυρα
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας - Πρόσβαση στην ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα του κολοσσού του streaming
Kαθώς οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
Με αφορμή τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των Τζέιμς Βαν ντερ Μπικ και Έρικ Ντέιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.