- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το φετινό Γαλλόφωνο φεστιβάλ είναι από τα πιο ενδιαφέροντα της 23χρονης διαδρομής του
Το 23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζει τις ταινίες του στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ενώ για πρώτη φορά φιλοξενείται σε Πάτρα, Λάρισα, Χανιά και Ηράκλειο
23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Το διαγωνιστικό τμήμα, οι ειδικές προβολές και τα μέλη της κριτικής επιτροπής
Στο Διαγωνιστικό τμήμα του 23oυ Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που περιλαμβάνει 10 ταινίες συναντάμε το «Σεντ Ομέρ» ντεμπούτο στη μυθοπλασία της γνωστής από τον χώρο του ντοκιμαντέρ Αλίς Ντιόπ. Η ταινία, που έχει ως θέμα τη δίκη μιας γυναίκας που κατηγορείται για τον θάνατο του παιδιού της, απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας, τον Αργυρό Λέοντα αλλά και τον Χρυσό Λέοντα του Μέλλοντος (βραβείο καλύτερης 1ης ταινίας). Ανάμεσα στις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος συναντάμε ακόμη το «Xρονικό ενός εφήμερου έρωτα» της Εμανουέλ Μουέρ, το «Ένοχο υλικό» του Ζερόμ Σαλ, το «Εύκολος στόχος» του Ζαν Πολ Σαλομέ με την Ιζαμπέλ Ιπέρ να υποδύεται μια συνδικαλίστρια που αποκάλυψε κρατικά μυστικά γύρω από τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία, τα «Πάνω κάτω» τέταρτη σκηνοθετική δουλειά του ηθοποιού Λουί Γκαρέλο οποίος κρατά και τον βασικό ρόλο στο φιλμ και το «Μικρό λουλούδι» του Σαντιάγκο Μίτρεο οποίος ήταν υποψήφιος φέτος για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας με το «Argentina 1985».
Η εξελισσόμενη αναπαράσταση του φάσματος του φύλου στη μεγάλη οθόνη, βρίσκεται στην καρδιά του ειδικού αφιερώματος με τίτλο «Σινεμά και φύλο» και 8 ταινίες: «Ανυπότακτες μούσες», «Για όλα φταίει το γκαζόν», «Το κτήνος που λαμπυρίζει», «Η Λόλα πάει στη θάλασσα», «Ορλάντο, η πολιτική μου αυτοβιογραφία», «Αγοροκόριτσο», «Βίκτωρ και Βικτώρια», «Πρόσωπα γυναικών».
Το φετινό φεστιβάλ άνοιξε με τη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν «Το έγκλημά μου», μια πειραγμένη κωμωδία με πρωταγωνίστρια την ανερχόμενη Νάντια Τερέσκιεβιτς («Μόνο αυτοί είδαν τον δολοφόνο») και ρίχνει αυλαία στις 29 Μαρτίου με τους «Τρεις σωματοφύλακες: Nτ’ Αρτανιάν» του Μαρτέν Μπουρμπουλόν. Στο φιλόδοξο μπλόκμπαστερ οι Βενσάν Κασέλ, Ρομέν Ντιρίς, Εύα Γκριν, Λουί Γκαρέλ και Βίκι Κριπς ενσαρκώνουν τους ρόλους των κλασικών ηρώων του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά.
Σε ειδικές προβολές θα δούμε ακόμη τη νέα περιπέτεια του Μικρού Νικολά με τίτλο «Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι;», ένα animation που επιχειρεί να αποτυπώσει τις σκέψεις καθώς και την έμπνευση που οδήγησε τους Ρενέ Γκοσινί και Ζαν-Ζακ Σεμπέ στη δημιουργία του σκανταλιάρη ήρωα, τη γυρισμένη στην Αμοργό από τον Μαρκ Φιτουσί, δημιουργό της δημοφιλούς κωμικής σειράς του Netflix «Call my agent» αισθηματική κομεντί «Κυκλάδες» (με τις Κριστίν Σκοτ Τόμας, Λορ Καλαμί και Ολιβιά Κοτέ να υποδύονται τις τρεις γαλλίδες φίλες που επισκέπτονται μετά από μακρόχρονη απουσία το νησί των ονείρων τους) και το θρίλερ με στοιχεία μαύρης κωμωδίας του Μισέλ Χαζαναβίσιους «Coupez!», γαλλική διασκευή του ιαπωνικού cult σουξέ «One Cut of the Dead» του σπουδαίου Σιντσίρο Ουέντα, που έκανε την επίσημη έναρξη του τελευταίου φεστιβάλ των Καννών και δίχασε τους κριτικούς.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι Γιάννης Οικονομίδης (που θα εκτελέσει και χρέη προέδρου), Κάτια Γκουλιώνη, Φοίβος Δεληβοριάς, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Φώτης Σεργουλόπουλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.