- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
John Wick «Κεφάλαιο 4»: Ο Κιάνου Ριβς ξαναπιάνει το όπλο του
Κριτική για την ταινία του Τσαντ Σταχέλσκι
Κριτική για την ταινία «John Wick "Κεφάλαιο 4"» του Τσαντ Σταχέλσκι με πρωταγωνιστές τους Κιάνου Ριβς, Ντόνι Γεν, Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Λόρενς Φίσμπερν, Χιρογιούκι Σανάντα
Έχοντας επιστρέψει για τα καλά στην ενεργό δράση ο Τζον Γουικ αναζητά τον τρόπο που θα τον κάνει να νικήσει την Τράπεζα και θα κερδίσει οριστικά και αμετάκλητα την ελευθερία του. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν ανίκητο εχθρό, τον Μαρκήσιο ντε Γκραμόν, ο οποίος έχει πανίσχυρους συμμάχους σε όλη τη Γη.
Η περίπτωση του Τζον Γουίκ είναι μοναδική. Από την πρώτη κιόλας ταινία του 2014, που ξεκίνησε με ταπεινές διαθέσεις από το άπειρο σκηνοθετικό δίδυμο των πρώην στάντμεν Τσαντ Σταχέλσκι και ΝτέιβιντΛιτς (ο πρώτος αντικαθιστούσε τον Κιάνου Ριβς στις επικίνδυνες σκηνές του «The Matrix» ενώ ο δεύτερος τους Μπραντ Πιτ, Ματ Ντέιμον κ.ά.), φάνηκε η δυναμική ενός πρότζεκτ που θα μπορούσε να εξελιχτεί σε πετυχημένο franchise. To αρχικό φιλμ κόστισε 20 εκατομμύρια και μάζεψε περισσότερα από 86 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, κάτι που άνοιξε το πράσινο φως και για τη συνέχεια, που ήρθε το 2017 με το «Κεφάλαιο 2» το οποίο κόστισε τα διπλάσια. Στο φιλμ αυτό ο Σταχέλσκι ανέλαβε μόνος τη σκηνοθεσία, καθώς ο Λιτς άνοιξε φτερά για άλλες πετυχημένες περιπέτειες («Atomic blonde» και τη Σαρλίζ Θερόν σε ρόλο διπλής κατασκόπου, αλλά και τα «Deadpool 2», «Fast &Furious Presents: Hobbs & Shaw» κ.ά.). Και οι δύο συνέχειες του «Τζον Γουίκ» στέφθηκαν με εμπορική επιτυχία (171,5 και 327,5 εκατομμύρια δολάρια οι εισπράξεις τους αντίστοιχα) κάτι που αναμένεται να συμβεί και με το νέο φιλμ που σκηνοθετεί ξανά ο Σταχέλσκι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η τελευταία περιπέτεια του Τζον Γουίκ είναι η κορυφαία της σειράς. Ανοίγοντας συνεχώς την προβληματική της βασικής ιδέας προς ένα πεδίο δράσης που εμπλουτίζεται από νέα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία, οι Σταχέλσκι - Ριβς (καταλυτική η συνδρομή του αμερικανού σταρ, που έχει αγκαλιάσει με θέρμη το χαρακτήρα του Τζον Γουίκ) κατάφεραν να μετατρέψουν το μονοσήμαντο πλαίσιο των προηγούμενων φιλμ σε ένα καμβά πολλαπλών συμβολισμών και χορταστικής δράσης. Ο πάλαι ποτέ μοναχικός εκδικητής που ήθελε απλώς την ησυχία του αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από το αμαρτωλό παρελθόν του, βρίσκει πλέον νέο νόημα στη ζωή του, καταργώντας βεβαιότητες και σταθερές ενός παλιού κόσμου που αντιστέκεται σθεναρά στην πρόοδο και τον μοντερνισμό. Τρομερές χορογραφίες βίας, στιλιζάρισμα που θαμπώνει το βλέμμα, σκηνές ανθολογίας σε Οζάκα και Βερολίνο, νέοι και παλιοί χαρακτήρες σε ένα γόνιμο συναπάντημα αλλά και η ειδοποιός διαφορά που εντοπίζεται στην ταυτότητα του κακού. Ο Μαρκήσιος του Μπιλ Σκάρσγκαρντ είναι ένας αρχετυπικός μεφιστοφελής που μέσω της αλαβάστρινης εικόνας του γίνεται εκπρόσωπος ενός σκοτεινού, απαρχαιωμένου και αδίστακτου κόσμου. Ενός κόσμου που βρίσκεται στο σκοτάδι (μη σαν ξεγελά η Πόλη του Φωτός) κι όχι μόνο δεν παραδίδει τα σκήπτρα του κοινωνικού συμβολαίου στις επόμενες γενιές αλλά συντηρεί τα κεκτημένα του χωρίς κανένα φραγμό και με συνθήκες απόλυτης απανθρωποποίησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Η Τζέσι είναι η αρχηγός των παιχνιδιών της μικρής Μπόνι, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν όταν ένα τάμπλετ μπαίνει στη ζωή της πιτσιρίκας.
Ένα ιδιότυπο θρίλερ με έντονο σασπένς, σκηνές ωμής βίας και μια ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα που στρέφεται γύρω από τον έρωτα των δύο νέων.
Ο Γκλεν Πάουελ είναι άνετος και στιλάτος στον ρόλο του δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο, αν και η πραγματικά ξεχωριστή παρουσία στο φιλμ είναι εκείνη της Μάργκαρετ Κουόλεϊ
Χιούμορ και τρόμος κουμπώνουν ιδανικά σε αυτή την ταινία
Η λαμπερή βραδιά πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ποιοι εμφανίζονται στα πλάνα που δημοσιεύθηκαν
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Το BFI IMAX, η μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, πούλησε 28.000 εισιτήρια μέσα σε μόλις 24 ώρες
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το πολυαναμενόμενο σίκουελ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον
Oι δυο ηθοποιοί δούλεψαν μαζί σε αρκετά projects
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβάλλονται κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας
Ο Τζιν Σάλιτ άφησε πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη στον χώρο της δημοσιογραφίας και της ψυχαγωγίας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Τομ Χανκς και Τιμ Άλεν στο «Toy Story 5»
Η διάσημη ηθοποιός σχολιάζει το επεισόδιο και παίρνει θέση για το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.