John Wick «Κεφάλαιο 4»: Ο Κιάνου Ριβς ξαναπιάνει το όπλο του
Κριτική για την ταινία του Τσαντ Σταχέλσκι
Κριτική για την ταινία «John Wick "Κεφάλαιο 4"» του Τσαντ Σταχέλσκι με πρωταγωνιστές τους Κιάνου Ριβς, Ντόνι Γεν, Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Λόρενς Φίσμπερν, Χιρογιούκι Σανάντα
Έχοντας επιστρέψει για τα καλά στην ενεργό δράση ο Τζον Γουικ αναζητά τον τρόπο που θα τον κάνει να νικήσει την Τράπεζα και θα κερδίσει οριστικά και αμετάκλητα την ελευθερία του. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν ανίκητο εχθρό, τον Μαρκήσιο ντε Γκραμόν, ο οποίος έχει πανίσχυρους συμμάχους σε όλη τη Γη.
Η περίπτωση του Τζον Γουίκ είναι μοναδική. Από την πρώτη κιόλας ταινία του 2014, που ξεκίνησε με ταπεινές διαθέσεις από το άπειρο σκηνοθετικό δίδυμο των πρώην στάντμεν Τσαντ Σταχέλσκι και ΝτέιβιντΛιτς (ο πρώτος αντικαθιστούσε τον Κιάνου Ριβς στις επικίνδυνες σκηνές του «The Matrix» ενώ ο δεύτερος τους Μπραντ Πιτ, Ματ Ντέιμον κ.ά.), φάνηκε η δυναμική ενός πρότζεκτ που θα μπορούσε να εξελιχτεί σε πετυχημένο franchise. To αρχικό φιλμ κόστισε 20 εκατομμύρια και μάζεψε περισσότερα από 86 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, κάτι που άνοιξε το πράσινο φως και για τη συνέχεια, που ήρθε το 2017 με το «Κεφάλαιο 2» το οποίο κόστισε τα διπλάσια. Στο φιλμ αυτό ο Σταχέλσκι ανέλαβε μόνος τη σκηνοθεσία, καθώς ο Λιτς άνοιξε φτερά για άλλες πετυχημένες περιπέτειες («Atomic blonde» και τη Σαρλίζ Θερόν σε ρόλο διπλής κατασκόπου, αλλά και τα «Deadpool 2», «Fast &Furious Presents: Hobbs & Shaw» κ.ά.). Και οι δύο συνέχειες του «Τζον Γουίκ» στέφθηκαν με εμπορική επιτυχία (171,5 και 327,5 εκατομμύρια δολάρια οι εισπράξεις τους αντίστοιχα) κάτι που αναμένεται να συμβεί και με το νέο φιλμ που σκηνοθετεί ξανά ο Σταχέλσκι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η τελευταία περιπέτεια του Τζον Γουίκ είναι η κορυφαία της σειράς. Ανοίγοντας συνεχώς την προβληματική της βασικής ιδέας προς ένα πεδίο δράσης που εμπλουτίζεται από νέα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία, οι Σταχέλσκι - Ριβς (καταλυτική η συνδρομή του αμερικανού σταρ, που έχει αγκαλιάσει με θέρμη το χαρακτήρα του Τζον Γουίκ) κατάφεραν να μετατρέψουν το μονοσήμαντο πλαίσιο των προηγούμενων φιλμ σε ένα καμβά πολλαπλών συμβολισμών και χορταστικής δράσης. Ο πάλαι ποτέ μοναχικός εκδικητής που ήθελε απλώς την ησυχία του αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από το αμαρτωλό παρελθόν του, βρίσκει πλέον νέο νόημα στη ζωή του, καταργώντας βεβαιότητες και σταθερές ενός παλιού κόσμου που αντιστέκεται σθεναρά στην πρόοδο και τον μοντερνισμό. Τρομερές χορογραφίες βίας, στιλιζάρισμα που θαμπώνει το βλέμμα, σκηνές ανθολογίας σε Οζάκα και Βερολίνο, νέοι και παλιοί χαρακτήρες σε ένα γόνιμο συναπάντημα αλλά και η ειδοποιός διαφορά που εντοπίζεται στην ταυτότητα του κακού. Ο Μαρκήσιος του Μπιλ Σκάρσγκαρντ είναι ένας αρχετυπικός μεφιστοφελής που μέσω της αλαβάστρινης εικόνας του γίνεται εκπρόσωπος ενός σκοτεινού, απαρχαιωμένου και αδίστακτου κόσμου. Ενός κόσμου που βρίσκεται στο σκοτάδι (μη σαν ξεγελά η Πόλη του Φωτός) κι όχι μόνο δεν παραδίδει τα σκήπτρα του κοινωνικού συμβολαίου στις επόμενες γενιές αλλά συντηρεί τα κεκτημένα του χωρίς κανένα φραγμό και με συνθήκες απόλυτης απανθρωποποίησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Από την «Εκπομπή» του 1968 έως το κύκνειο άσμα του με τη «Σκόνη του Χρόνου»
Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας διαδρομής στον χώρο του animation
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.