- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χτύπος στην καλύβα: Το τέλος του κόσμου (και πάλι) διά χειρός Σιάμαλαν
Κριτική για την ταινία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Κριτική για την ταινία «Χτύπος στην καλύβα» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν με πρωταγωνιστές τους Ντέιβ Μπαουτίστα, Μπεν Όλντριτζ, Τζόναθαν Γκροφ, Νίκι Αμούκα-Μπερντ, Άμπι Κουίν, Ρούπερτ Γκριντ
Ένα μικρό κορίτσι με τους δύο μπαμπάδες του φτάνουν σε μια απομακρυσμένη κατοικία μέσα στο δάσος για να περάσουν ολιγοήμερες διακοπές. Ύστερα από λίγες ώρες τέσσερις οπλισμένοι άγνωστοι εισβάλουν στο σπίτι, αιχμαλωτίζουν την τριμελή οικογένεια και απαιτούν από αυτή να προβεί σε μια αδιανόητη επιλογή προκειμένου «να σωθεί η ανθρωπότητα».
Από την πρώτη του κιόλας ταινία, την αξεπέραστη για πολλούς θιασώτες του μεταφυσικού θρίλερ αλλά και για εκείνον, «Έκτη αίσθηση» από το 1999, ο Ινδός σκηνοθέτης Μ. Νάιτ Σιάμαλαν δεν έχει σταματήσει να φτιάχνει ένα σινεμά δυνατής ατμόσφαιρας, έντονων ανατροπών αλλά και απλοϊκών συμβολισμών (κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου) οι οποίοι δύσκολα δένουν με την τελική λύση του μυστηρίου. Δυστυχώς το «Χτύπος στην καλύβα» δεν είναι η εξαίρεση στην αλυσίδα των προβλέψιμων πλέον θρίλερ του Σιάμαλαν που έχουν σαν αφετηρία μια καλή ιδέα, αλλά η συνέχεια είναι σχεδόν καταστροφική. Το πιασάρικο σενάριο τυλίγεται γύρω από το ψευτοδίλημμα «οικογένεια ή ανθρωπότητα». Είναι μια συνθήκη που θεωρητικά προσφέρει υλικό για αρκετή αγωνία και εκπλήξεις αλλά στην πράξη δεν έχει πολύ ψαχνό. Ο Σιάμαλαν στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει με κάθε τρόπο τον θεατή, πέφτει ο ίδιος θύμα των υπέρμετρων φιλοδοξιών του και της μανίας του για έξυπνες (σύμφωνα με τα δικά του στάνταρ) ανατροπές. Φυσικά και η νέα του ταινία διαθέτει την άνεση της αφήγησης που ρέει χωρίς πρόβλημα όσο το μυστήριο της ταυτότητας και των προθέσεων των δραστών παραμένουν στην ομίχλη. Από τη στιγμή όμως που στην προσπάθεια των ομήρων να ξεφύγουν από τα χέρια των «φανατικών θρησκόληπτων» προστίθενται οι γνωστές θρησκευτικές αλληγορίες γύρω από τον ερχομό της Αποκάλυψης, το (ούτως ή άλλως γεμάτο τρύπες) σενάριο γίνεται αληθινός αχταρμάς. Οι τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης αναλαμβάνουν να εκτελέσουν το θεάρεστο έργο τους με μια συνέπεια που κραυγάζει από μακριά πόσο ψεύτικη είναι. Η μοναδική αποκάλυψη της ταινίας είναι πως ο «σκηνοθέτης των ανατροπών» –ο οποίος κάνει κλασικά το cameo πέρασμα του και στο φιλμ αυτό– την έχει «ακούσει» κανονικά από θρησκευτικής άποψης, φέρνοντας μνήμες από «Οιωνό» και «Συμβάν» στο βαρύγδουπο, εσχατολογικό σενάριό του με θέμα (τι άλλο;) την καταστροφή της ανθρωπότητας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ευρηματικό και άρτια τεκμηριωμένο πολιτικό θρίλερ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τους βασικούς χαρακτήρες της εμβληματικής ταινίας του 2006
Με μια ιστορική διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, η σκηνοθέτρια απέσπασε το βραβείο κοινού στο Sundance Film Festival για το «Κράτα με» και μιλά για την παγκόσμια γλώσσα του σινεμά και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της
Εντυπώσεις και τα πρώτα πλάνα της «Οδύσειας» στο CinemaCon στο Λας Βέγκας
Μια ζωή θέατρο, σινεμά και καμαρίνια γεμάτα λουλούδια
Η σωτήρια θεραπεία και το μήνυμα ελπίδας του 78χρονου ηθοποιού
Ο σκηνοθέτης θεάτρου, ηθοποιός και δραματουργός είναι ένα πρόσωπο-κλειδί στον ελληνικό θεατρικό χώρο
Η βιογραφική ταινία σπάει ταμεία παγκοσμίως - Κατακόρυφη αύξηση στο streaming επιτυχιών του «βασιλιά της ποπ»
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Οκτωβρίου
Δύο μήνες μετά τη μεγάλη του νίκη για το «Sinners, ο ηθοποιός παραδέχεται πως δεν έχει βρει ακόμη την κατάλληλη θέση
Το βιογραφικό φιλμ για τον βασιλιά της ποπ ξεπερνά το Oppenheimer και το Bohemian Rhapsody, παρά τις κακές κριτικές
Η συμφωνία χρειάζεται πλέον μόνο την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον Μάικλ Τζάκσον
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός απέδειξε πως εκτελεί μόνη τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών της
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Η απορρόφηση της WBD από την PSKY αναμένεται να αλλάξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας
Πρεμιέρα στις αίθουσες στις 19 Ιουνίου 2026
Οι δύο σταρ θα ενσαρκώσουν τους εμβληματικούς ντετέκτιβ Κρόκετ και Ταμπς στη νέα ταινία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.