- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κριτική για την ταινία «Elvis» του Μπαζ Λούρμαν με τους Όστιν Μπάτλερ, Τομ Χανκς, Ολίβια ΝτεΤζόνζι, Έλεν Τόμσον, Ρίτσαρντ Ρόξμπουργκ, Ντέιβιντ Γουένχαμ.
Η ιστορία του Έλβις Πρίσλεϊ μέσα από το βλέμμα και την προσωπική σχέση του με τον ατζέντη του «Συνταγματάρχη Πάρκερ», που τον ανακάλυψε σε ένα συγκλονιστικό live του («δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο») στο Μέμφις των 50s.
Ο οπερετικός τρόπος που κάνει σινεμά ο Λούρμαν («Romeo + Juliet», «Moulin Rouge», «Great Gatsby») δεν αφήνει εκκρεμότητες ως προς το πώς θα μετέφερε στο πανί τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ. Με έμφαση στο κομμάτι της μεταμόρφωσης του ανήσυχου νέου σε ένα είδωλο που δεν είχε ξαναδεί μέχρι τότε όχι μόνο ο κόσμος της μουσικής, αλλά και η ρατσιστική και οπισθοδρομική αμερικανική κοινωνία, ο Λούρμαν διογκώνει όσο δεν παίρνει άλλο τα συστατικά εξαρτήματα του «Βασιλιά» και με μια ντελιριακή αφήγηση γεμάτη σκηνοθετικά τρικ (αμέτρητα split screen, animation, πυροτεχνήματα κ.λπ.) βάζει φωτιά στην οθόνη. Ο σεξουαλικός χορός που οδήγησε σε ομαδικούς οργασμούς και παραλήρημα (το πρώτο σόου του Ελβις είναι μακράν η κορυφαία σκηνή του έργου), η νέγρικη φωνή που έσπασε όλα τα ταμπού στο αμερικανικό ραδιόφωνο, το υπερθέαμα που συνόδευσε το αναγκαίο American dream, η κόντρα με το καταστημένο που είχε αρκετές στιγμές έντασης (η απειλή στον Έλβις να μην ξαναχορέψει προκλητικά επί σκηνής ειδάλλως θα πήγαινε φυλακή), η σχέση ζωής του Έλβις με τη γυναίκα του Πρισίλα, αλλά και την καταπιεστική, θρησκόληπτη μητέρα του, η οποία του θύμιζε διαρκώς την «παρουσία» του δίδυμου αδελφού του που πέθανε στη γέννα. Όλα τους είναι βασικά συστατικά στην ανερμάτιστη και πληθωρική βιογραφία του Λούρμαν, με τον ανερχόμενο Όστιν Μπάτλερ, φατσάρα που είχαμε προσέξει στο «Κάποτε στο Χόλιγουντ», να είναι αρκετά πειστικός στον ρόλο ενός μπερδεμένου Έλβις, που από αδύναμο παιδαρέλι μεταμορφώνεται σε μηχανή του σεξ όταν ανεβαίνει στη σκηνή, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον Χανκς, που γίνεται σκέτη καρικατούρα του «Συνταγματάρχη Πάρκερ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αέρας Χόλιγουντ στο κέντρο της Αθήνας
Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου με τη μοναδική ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου
Μετά το «Mirai» ο διάσημος Μαμόρου Χοσόντα μας ταξιδεύει σε νέους, συναρπαστικούς κόσμους
Το φιλμ πετυχαίνει να μας κλέψει την καρδιά όχι μόνο για τα επίκαιρα μηνύματά του αλλά και για την τρυφερότητα που επιδεικνύει
Διακρίθηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας 2025, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού
Η Τζέσι Μπάκλεϊ βρίσκει ακόμη έναν δυνατό ρόλο, που θα συζητιέται για καιρό, ενώ ο Κρίστιαν Μπέιλ παίζει με την άνεση του ηθοποιού που τα καταφέρνει όλα.
Ποιες εταιρείες παραγωγής κυριαρχούν στην βιομηχανία του θεάματος
Οι πολλές εκδοχές ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της γοτθικής λογοτεχνίας
Η Μπερλινάλε στο μάτι του κυκλώνα
Πολιτική, Ιστορία, σινεφίλ ιστορίες αλλά και Ζιλιέτ Μπινός στη διοργάνωση, που περιλαμβάνει ένα χορταστικό μενού 252 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους
Mια χώρα υπό δικτατορία κι ένα παιδί που προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του
Έτοιμο το πρώτο προσχέδιο από τον σεναριογράφο του House of Cards
Η ταινία βασίζεται στο αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν – Μάιος 1988»
«Ζητώ συγγνώμη αν αυτό αποτελεί σοκ, ήταν και για μένα» έγραψε ο ηθοποιός σε ανάρτησή του
Οι διαχρονικές παρεξηγήσεις για τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης που, τελικά, δεν ήταν τέτοια
Τι είπαν οι Ματ Μπετινέλι-Όλπιν και Τάιλερ Γκίλετ
Είναι μια χαρά εκείνος και η οικογένειά του, λέει πηγή από το περιβάλλον του
Ένα podcast που δεν έχει συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές του, στέλνοντας τις (επί παντός επιστητού) ερωτήσεις τους στους συντελεστές
Ο 64χρονος ηθοποιός πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον από το 1991
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.