- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Σαλός Θεός»: Ένα δυστοπικό stop motion κινούμενο σχέδιο
Ένα πειραματικό φιλμ από τον Φιλ Τίπετ που δεν ακολουθεί τα παραδοσιακά μονοπάτια αφήγησης και δομής
Τι Να Δω Σήμερα: «Σαλός Θεός (Mad God)» του Φιλ Τίπετ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.
Αυλαία ρίχνει απόψε το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τα βραβεία να ανακοινώνονται στην τελετή λήξης αυτό το απόγευμα, πριν την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ. Αν δεν έχεις εξασφαλίσει μια πρόσκληση για το Ολύμπιον, μην στεναχωριέσαι. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές όλη μέρα στις αίθουσες του Φεστιβάλ, από τις οποίες ίσως η πιο ενδιαφέρουσα να είναι ένα πειραματικό κινούμενο σχέδιο σίγουρα όχι για παιδιά. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Σαλός Θεός» του Φιλ Τίπετ.
Μπορεί να μην γνωρίζει κανείς το όνομά του, όλοι ξέρουν τις ταινίες του. Οι τίτλοι «Τζουράσικ Παρκ», «Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 5 - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» και «Ρόμποκοπ» είναι μερικοί μόνο από εκείνους με τους οποίους έχει συνδεθεί, αυτός ο βετεράνος των οπτικών και ειδικών εφέ. Εδώ έχουμε ένα κινούμενο σχέδιο σε δική του σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή, στο οποίο κατεβαίνουμε μαζί με τον «Assassin» σε μια τρύπα βασανιστηρίων κι ένα περιβάλλον βγαλμένο από κάποιο παραμύθι που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως κόλαση, κατοικημένο από αδιανόητα και απερίγραπτα πλάσματα της φαντασίας, όπου συμβαίνουν παράλογες και ανείπωτες πράξεις.
Τριάντα χρόνια ετοιμαζόταν αυτό το δυστοπικό stop motion κινούμενο σχέδιο με την εντυπωσιακότατη ομολογουμένως τεχνική από τον βραβευμένο με Όσκαρ για το «Τζουράσικ Παρκ» το 1994, Φιλ Τίπετ. Μια κινηματογραφική εμπειρία φτιαγμένη καρέ καρέ, με τη χρήση μαριονέτας και κάποια ελάχιστα πλάνα ζωντανού acting από ηθοποιούς, χωρίς καθόλου διάλογο. Ένα πειραματικό φιλμ που δεν ακολουθά τα παραδοσιακά μονοπάτια αφήγησης και δομής, για το οποίο ο δημιουργός του δηλώνει πως αποτυπώνει το ασυνείδητό του και πως η διαδικασία κατασκευής του, για τρεις δεκαετίες περίπου, σχεδόν τον τρέλανε.
Η ταινία «Σαλός Θεός» προβάλλεται σήμερα 14/11 στις 22.00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, από το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Σαλός Θεός (Mad God)
Η.Π.Α., 2021, Έγχρωμη
Κινούμενο Σχέδιο, 83’
Σκηνοθεσία: Φιλ Τίπετ
Σενάριο: Φιλ Τίπετ
Πρωταγωνιστούν: Άλεξ Κοξ, Νικίτα Ρόμαν, Σατίς Ρατακόντα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Oι πρωταγωνιστές Μάικλ Κέιν και Γκλέντα Τζάκσον αποτελούν ένα απολαυστικό δίδυμο
Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου 2025.
Θρίλερ που καθηλώνει με τον δυναμισμό του και συγκινεί με την αδυσώπητα σκληρή αλήθεια του.
Όταν ο Κρίστοφερ Νόλαν μεταφέρει στο σινεμά το πιο επιδραστικό κείμενο της δυτικής λογοτεχνίας
Από πού εμπνεύστηκαν οι αδερφοί Ντάφερ για να δημιουργήσουν την επιτυχημένη σειρά
Ο διάσημος σκηνοθέτης ανοίγει τον δρόμο για νέο κεφάλαιο στο κινηματογραφικό σύμπαν του Kill Bill
Η 90χρονη σταρ της υποκριτικής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καριέρα και την καθημερινότητά της
«Μου αρέσει να δουλεύω με ηθοποιούς, δεν θέλω να τους αντικαταστήσω», ανέφερε ο σκηνοθέτης
Ο Βρετανός ηθοποιός προσπέρασε τους Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον και Χένρι Κάβιλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.