- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κριτική για την ταινία «Το Εργοστάσιο (The Factory)» του Γιούρι Μπίκοφ με τους Denis Shvedov, Vladislav Abashine, Andrey Smolyakov και Alexander Bukharov.
Όταν ένας ντόπιος ολιγάρχης σε μικρή περιφερειακή πόλη της Ρωσίας ανακοινώνει την πτώχευση του εργοστασίου του, οι απλήρωτοι εργάτες αποφασίζουν να τον απαγάγουν για να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστάει.
Πολιτικές νύξεις για τη διεφθαρμένη και απάνθρωπη μετακομμουνιστική Ρωσία σε ένα αγωνιώδες και σφιχτοδεμένο θρίλερ όπου το ταλέντο του σκηνοθέτη Γιούρι Μπίκοφ (το προηγούμενο φιλμ του ήταν «Ο ηλίθιος») ξεδιπλώνεται σε κάθε σκηνή. Υποδειγματικά ενταγμένο στη νευρώδη αφήγηση, το εύρημα της παράλληλης δράσης μεταξύ της αντιπαράθεσης των μπράβων του εργοστασιάρχη και των απελπισμένων εργατών (που αναγκάζονται να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους αλλά και τις αρχές τους για να διεκδικήσουν το δίκιο τους) προσδίδουν στο φιλμ τα χαρακτηριστικά ενός ιδιοσυγκρασιακού δράματος.
Ενός κοινωνικο-πολιτικού δράματος το οποίο έχει πίσω από κάθε ανατροπή ή δραματουργική σύγκρουση την καθαρή ματιά να εστιάσει στα αυθεντικά ζητήματα της κοινωνικής αλληγορίας που πραγματεύεται, με πρωταρχικό το ερώτημα «πού είναι η δικαιοσύνη». Και όπως απαντά ο ίδιος ο φυλακισμένος ολιγάρχης στους απαγωγείς του: «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, παρά μόνο ο διαφορετικός στόχος που βάζει ο καθένας στη ζωή του».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tότε βραβεύτηκαν μόνο εκπομπές οι οποίες παράγονταν και προβάλλονταν τοπικά στην περιοχή του Λος Άντζελες
Το σινεμά, ο Καποδίστριας και ο μύθος της ιστορικής αλήθειας
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.