- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Shame: Μια θαυμάσια και ειλικρινής ταινία για τον εθισμό
Μία από τις πιο θαρραλέες ερμηνείες του Μάικλ Φασμπέντερ
Τι Να Δω Σήμερα: «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Κάρεϊ Μάλιγκαν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Προνόμιο από τα λίγα προσφέρει σήμερα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε όσους κλείσουν μια θέση στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη της Αφήγησης του Συλλογικού Τραύματος» που οργανώνει στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας, με τον καταξιωμένο κινηματογραφιστή Στιβ ΜακΚουίν. Με αφορμή το υπό εξέλιξη έργο του «End Credits, 2012 – Ongoing» που παρουσιάζεται στη Στέγη έως και 24/10, ο εικαστικός, εκτός από σκηνοθέτης, θα βρεθεί για 45 λεπτά σε ζωντανή συζήτηση με τους Poka-Yio και Ειρήνη Νιαμούαϊα Οντούλ, καθώς και στη διάθεση του κοινού για Q&A. Εμείς με την ευκαιρία θυμόμαστε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες του, σήμερα βλέπουμε την ταινία «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν.
Ο επιτυχημένος, ελκυστικός και αθλητικός Νεοϋορκέζος Μπράντον (Μάικλ Φασμπέντερ), είναι έρμαιο του ακατάσβεστου πάθους, το οποίο προέρχεται από την αδηφάγα σεξουαλική του επιθυμία. Έχει από καιρό σταματήσει να απολαμβάνει το σεξ στο οποίο επιδίδεται καθημερινά και κάθε οργασμός (από τους πολλούς μέσα σε μία ημέρα) είναι για αυτόν ένα βασανιστήριο. Το κορμί του άγεται και φέρεται από ένα ακατανίκητο και ακόρεστο σεξουαλικό κίνητρο που τελικά του δημιουργεί πόνο, θλίψη και θυμό. Η εύθραυστη ισορροπία της ζωής του καταρρέει, όταν τον επισκέπτεται ξαφνικά ή αδερφή του Σίσι (Κάρεϊ Μάλιγκαν).
Μια προβληματική πάνω στον προσωπικό ανθρώπινο πόνο προερχόμενο από το πάθος που κάνει κάτι ευχάριστο για τον άνθρωπο, μια επίπονη διαδικασία την οποία πρέπει να υπομείνει. Ο Μπράντον βυθίζεται σε μια κατάσταση κατάχρησης της σεξουαλικής πράξης κατ’ εξακολούθηση και όπως κάθε άτομο εθισμένο, η κακομεταχείρισή του προέρχεται από τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ένας άνθρωπος που υποφέρει εσωτερικά, ωστόσο ταυτόχρονα είναι πλήρως λειτουργικός και «κανονικός» εξωτερικά, μέχρι κάποιο κρίσιμο σημείο. Είναι ψυχρός, δεν δείχνει κανένα συναίσθημα και απότομος στους γύρω του. Μια θαυμάσια και ειλικρινής ταινία για τον άνθρωπο σε κατάσταση εθισμού και μια εξίσου θαυμάσια και θαρραλέα ερμηνεία από τον Μάικλ Φασμπέντερ.
Για τη διαδικτυακή συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.
Shame
Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Η.Π.Α., Γερμανία, 2011, Έγχρωμη
Δράμα, 101’
Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίν
Σενάριο: Άμπι Μόργκαν, Στιβ ΜακΚουίν
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάρεϊ Μάλιγκαν
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έπαιξε μεταξύ άλλων στα «Alien», «Top Gun» και «Picket Fences»
Από ξεχασμένες καλτ ταινίες μέχρι σπάνιες εικόνες της queer Αθήνας των ’80s
Ο Αμερικανός ράπερ αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, σενάριο και σκηνοθεσία
Ένας ιδανικός χώρος για να βρουν οι δημιουργοί καθοδήγηση, συνεργάτες και θάρρος
Η ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ ξεπέρασε σε θεάσεις τα τρέιλερ των «Barbie» και «Super Mario»
Η εμβληματική ταινία με τους Χιου Τζάκμαν και Κρίστιαν Μπέιλ επανακυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Ο 64χρονος σταρ θα τιμηθεί σε ειδική τελετή στο θέατρο Dolby του Λος Άντζελες
Η νέα ταινία με τον Μπραντ Πιτ, «The Further Mis-Adventures of Cliff Booth», θα διαδραματίζεται στο Χόλιγουντ του 1977
Tρυφερή δραμεντί με γλυκόπικρο χιούμορ
Το φιλμ εντυπωσιάζει κυρίως χάρη στη δυναμική σκηνοθεσία του Πότσι Ποντσιρόλι
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το τίμημα της επιτυχίας αλλά και μια αιματοβαμμένη ιστορία εκδίκησης
Η άνοια και το Αλτσχάιμερ ολοένα και περισσότερο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών δημιουργών
Η σπουδαία ηθοποιός και σκηνοθέτιδα θα λάβει το βραβείο European Achievement in World Cinema
Αποκλειστικό ρεπορτάζ για το φεστιβάλ που ξεκινάει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
Δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο 30 δευτερολέπτων με αφορμή την έναρξη προπώλησης εισιτηρίων στις ΗΠΑ
Η εξομολόγηση του ηθοποιού
Ντεμπούτο στις αίθουσες στις 25 Δεκεμβρίου 2027
Η ηθοποιός θυμάται την αμήχανη σκηνή στην κωμωδία «Wedding Crashers»
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Δεν κοστίζει τίποτα» που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.