- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Shame: Μια θαυμάσια και ειλικρινής ταινία για τον εθισμό
Μία από τις πιο θαρραλέες ερμηνείες του Μάικλ Φασμπέντερ
Τι Να Δω Σήμερα: «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Κάρεϊ Μάλιγκαν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Προνόμιο από τα λίγα προσφέρει σήμερα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε όσους κλείσουν μια θέση στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη της Αφήγησης του Συλλογικού Τραύματος» που οργανώνει στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας, με τον καταξιωμένο κινηματογραφιστή Στιβ ΜακΚουίν. Με αφορμή το υπό εξέλιξη έργο του «End Credits, 2012 – Ongoing» που παρουσιάζεται στη Στέγη έως και 24/10, ο εικαστικός, εκτός από σκηνοθέτης, θα βρεθεί για 45 λεπτά σε ζωντανή συζήτηση με τους Poka-Yio και Ειρήνη Νιαμούαϊα Οντούλ, καθώς και στη διάθεση του κοινού για Q&A. Εμείς με την ευκαιρία θυμόμαστε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες του, σήμερα βλέπουμε την ταινία «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν.
Ο επιτυχημένος, ελκυστικός και αθλητικός Νεοϋορκέζος Μπράντον (Μάικλ Φασμπέντερ), είναι έρμαιο του ακατάσβεστου πάθους, το οποίο προέρχεται από την αδηφάγα σεξουαλική του επιθυμία. Έχει από καιρό σταματήσει να απολαμβάνει το σεξ στο οποίο επιδίδεται καθημερινά και κάθε οργασμός (από τους πολλούς μέσα σε μία ημέρα) είναι για αυτόν ένα βασανιστήριο. Το κορμί του άγεται και φέρεται από ένα ακατανίκητο και ακόρεστο σεξουαλικό κίνητρο που τελικά του δημιουργεί πόνο, θλίψη και θυμό. Η εύθραυστη ισορροπία της ζωής του καταρρέει, όταν τον επισκέπτεται ξαφνικά ή αδερφή του Σίσι (Κάρεϊ Μάλιγκαν).
Μια προβληματική πάνω στον προσωπικό ανθρώπινο πόνο προερχόμενο από το πάθος που κάνει κάτι ευχάριστο για τον άνθρωπο, μια επίπονη διαδικασία την οποία πρέπει να υπομείνει. Ο Μπράντον βυθίζεται σε μια κατάσταση κατάχρησης της σεξουαλικής πράξης κατ’ εξακολούθηση και όπως κάθε άτομο εθισμένο, η κακομεταχείρισή του προέρχεται από τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ένας άνθρωπος που υποφέρει εσωτερικά, ωστόσο ταυτόχρονα είναι πλήρως λειτουργικός και «κανονικός» εξωτερικά, μέχρι κάποιο κρίσιμο σημείο. Είναι ψυχρός, δεν δείχνει κανένα συναίσθημα και απότομος στους γύρω του. Μια θαυμάσια και ειλικρινής ταινία για τον άνθρωπο σε κατάσταση εθισμού και μια εξίσου θαυμάσια και θαρραλέα ερμηνεία από τον Μάικλ Φασμπέντερ.
Για τη διαδικτυακή συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.
Shame
Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Η.Π.Α., Γερμανία, 2011, Έγχρωμη
Δράμα, 101’
Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίν
Σενάριο: Άμπι Μόργκαν, Στιβ ΜακΚουίν
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάρεϊ Μάλιγκαν
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σκηνή συνδεόταν με την επιστροφή του χαρακτήρα της Έμιλι Τσάρλτον
Η Βίλμα Μενίκη είναι σκηνοθέτρια με μακρύ αγώνα πίσω της στο φεμινιστικό κίνημα. Το νέο της ντοκιμαντέρ είναι μια ακόμα προσπάθειά της ώστε να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής για τις γυναίκες.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Ρώμη, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ποντίφικα
Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου του Ηρακλείου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά
Ο έμπειρος ηθοποιός αναμένεται να πλαισιώσει τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Σεμπάστιαν Σταν
Το φινάλε του CineDoc προβλέπεται άχαστο
Ο ηθοποιός υπέστη καρδιακή προσβολή
Το θερινό σινεμά με θέα την Ακρόπολη επιστρέφει και φέτος με σούπερ πρόγραμμα ταινιών
Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Ιουλίου 2026
Επιστρέφει και ο παραγωγός Τζέρι Μπρουκχάιμερ
Συνέχεια του κινηματογραφικού franchise «Meet the Parents»
Eπιστρέψει, μαζί με τον παραγωγό Τζέρι Μπρουκχάιμερ
Ο Ντενί Βιλνέβ παρουσίασε νέο εντυπωσιακό υλικό με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στον ρόλο του Πολ Ατρείδη
Εντυπωσιακό υλικό στο CinemaCon από τη φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους
Mία πρώτη ματιά στην κινηματογραφική μεταφορά του θρυλικού franchise
Ο σκηνοθέτης παρουσίασε τη νέα του ταινία «Disclosure Day» στο φετινό CinemaCon
Ταινίες-έκπληξη, διεθνείς καλεσμένοι και άρωμα Γκαουντί στο επετειακό πρόγραμμα του Μαΐου
Ο σπουδαίος άνθρωπος του σελιλόιντ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου 1889
Μια ελεύθερη πτώση στο σύμπαν του σκηνοθέτη την Τρίτη 28 Απριλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.